Ingredienser
-
25 g Jäst
-
2 dl Ljummen mjölk
-
0.75 dl Socker
-
1 tsk Vaniljsocker
-
1 st Ägg
-
25 g Smör
-
5.5 dl Vetemjöl special5-6.5 dl behövs ungfär
-
Fyllning
-
Vaniljkräm
-
Nutella
-
Florsocker
Steg
Munkar utan fritering – fyllda med nutella och vaniljkräm. Dessa munkar gör man smidigt i ugnen och fyller sedan med vanilj, chokladkräm eller valfri sylt. De är allra godast nygräddade. Det här receptet ger 9-10 st munkar.
Steg
1
Färdig
|
DegenSmula jästen i en bunke och häll över ljummen mjölk (ca 37 grader). Vispa ihop och vänd sedan i socker, vaniljsocker, ägg och smält smör. Vispa ihop. Vill man så kan man även ha i lite stött kardemumma i degen. Vänd sedan ner lite mjöl åt gången samtidigt som du arbetar degen med en slev. Det kommer behövas ungefär 5.5-7 dl mjöl, men tillsätt lite åt gången så märker du exakt hur mycket som behövs. Degen får inte vara torr, hellre lite kladdig för då blir bullarna fluffigare. Täck degen med plastfolie och låt jäsa i ca 60-80 min tills den dubblat i storlek. |
2
Färdig
|
Stansa ut munkarNär degen jäst färdigt. Ta ut den ur bunken och arbeta i 30-60 sekunder. Täck med folie igen och låt jäsa på arbetsbänken i 10 min. |
3
Färdig
|
Grädda munkarnaGrädda munkarna i ca 15 min tills de är gyllene. |