https://matinspo.se
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Julgodis och julbakverk
      • Kakor
      • Kladdkakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Helgmat
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
      • Kötträtter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Veckans Matsedel
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Potatis
    • Påskrecept
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Studentmat
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Julgodis och julbakverk
      • Kakor
      • Kladdkakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Helgmat
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
      • Kötträtter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Veckans Matsedel
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Potatis
    • Påskrecept
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Studentmat
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Home
  • Uncategorized
  • Glassmaskiner – fördelar med glassmaskin

Glassmaskiner – fördelar med glassmaskin

Posted on dec 8th, 2023
by Emilia
Categories:
  • Uncategorized

 

I de flesta kök så hittar man köksapparater som finns till för att göra vardagen lite enklare som till exempel brödrostar, slow cookers och blenders. Lite i skuggan av dessa vanliga maskiner så finns det en annan hjälpreda som är väldigt kul att ha i köket, nämligen glassmaskinen. Med en glassmaskin så blir vardagen genast lite festligare. Sommar eller vinter, höst eller vår. Oavsett årstid så kan ni med en glassmaskin själva göra er egna glass när ni känner för det.

 

Varför ska man ha en glassmaskin?

Med en glassmaskin så kan ni själva bestämma när ni vill ha glass (och hur den ska smaka). Ni slipper åka till affären för att stilla glassbegäret och kan dessutom fritt experimentera med olika smaker och ingredienser.

Många familjer har redan upptäckt hur kul det är att äta glass som man själv har gjort. Och enkelt är det också. Förbered bara glassmeten och låt sedan glassmaskinen göra resten av jobbet.

Olika typer av glassmaskiner

Det finns olika typer av glassmaskiner. Lite förenklat så kan man säga att ni kan välja om ni vill ha en glassmaskin med eller utan kompressor.

En glassmaskin med kompressor är självfrysande och kan vara ett bra alternativ om du vill ha en riktigt bra glassmaskin (även fast de brukar vara något dyrare). Det finns även enklare glassmaskiner utan kompressor. Dessa glassmaskiner brukar vara billigare men med dessa måste du först förfrysa bunken 12-24 timmar innan du kan göra glassen. 

 

Fördelar med att ha en Glassmaskin

Det finns många fördelar med att äga sin egen glassmaskin.

För det första har ni full kontroll över ingredienserna i er glass. Ni kan fritt välja vad ni vill ha i eran glass och kan få fram en hälsosammare och godare efterrätt. Dessutom kan ni experimentera med olika smaker och tillbehör och hitta er nya favorit. 

En annan fördel är kostnadsbesparingar. Att göra sin egen glass blir betydligt billigare i det långa loppet jämfört med att köpa glass i affären eller ute på stan. Varför inte göra större satser och förvara dem i frysen för senare konsumtion?

Slutligen låter en glassmaskin att få njuta av frysta godsaker året runt. Oavsett om det är en varm sommardag eller en mysig vinternatt kan ni tillfredsställa ert glassbegär när ni vill.

Underhåll och Skötsel

Efter varje användning så är det viktigt att rengöra glassmaskinen noggrant enligt tillverkarens anvisningar. De flesta maskiner har avtagbara delar som kan tvättas separat och oftast även i diskmaskin. 

När den inte används så bör du förvara din glassmaskin på en sval och torr plats. Undvik att utsätta den för extrema temperaturer eller fuktighet, eftersom detta kan skada interna komponenter. Genom att följa dessa enkla underhållstips kan du förlänga livslängden på din glassmaskin och fortsätta njuta av hemgjord glass i många år framöver.

Sammanfattning

Glassmaskiner är en fantastisk köksmaskin för vilket kök som helst och ger er oändliga möjligheter att skapa läckra frysta godsaker. Oavsett om du är en nybörjare eller en erfaren glassentusiast kommer en glassmaskin sannolikt att ändra din relation till glass för alltid. Skaffa en glassmaskin idag och kom igång med ditt skapande. När ni väl har börjat göra glass hemma kommer ni inte vilja sluta.

Emilia

Add Your Comment Avbryt svar

Välkommen till Matinspo.se!

En matsajt där jag Emilia hoppas att du kan hitta inspiration och recept till din middag, din frukost och din bakning. Jag uppdaterar med nya recept varje vecka och det kan bli allt från chokladiga bakverk, fluffiga pannkakor, pastarätter, vegetariska recept och rätter från alla världens hörn. En stor variation av recept med något för alla.

Jag vill sprida matglädje och sug efter att våga testa mer i köket!

Instagram Feed

emiliasmatinspo

🥄 Häng med mig i stories & få smarrig mat i flödet!
💻 jobba med mig? maila till emimiil@hotmail.com
📕 Kokbok Billiga Veckan 👇


Otroligt goda och lättlagade tacobåtspajer 😍 något
Otroligt goda och lättlagade tacobåtspajer 😍 något att laga i helgen?

Ingredienser 
1 pkt taco boats från @oldelpaso

Färs
500 g köttfärs
1 påse tacokrydda 
1 burk majs 

Äggstanning
2 ägg
2 dl creme fraiche (Antingen med paprikasmak)
Eller smaksätt själv med salt, 1 tsk Paprikapulver, 1 tsk spiskummin) 
Lite salt
Peppar 

150 g riven ost 

Tillbehör
Guacamole 
Salsasås

Gör såhär
Stek köttfärsen tills den får yta. Vänd tacokrydda och vatten och låt gå ihop. Tillsätt majs.
Vispa ihop ägg och creme fraiche. Samt kryddorna om du inte använder smaksatt creme fraiche.
Sätt ugnen på 200 grader. Fördela tacobåtarna på en plåt. Och fördela fyllningen, den ska fylla halva tacobåtarna. Toppa sen med färsen och riven ost.
Grädda i cirka tjugo minuter eller tills båtarna fått fin färg. 

Servera med gucamole och salsasås.

#tacopaj #paj #matinspo #middag #mat #matlagning #fredagsmat #middagstips


Nudelwok med kyckling 🥢 men du kan byta ut protein
Nudelwok med kyckling 🥢 men du kan byta ut proteinet mot biff eller tofu! 
Hemligheten till en god wok är en god sås. En kombination av oystersås, japansk soja, kinesisk soja och socker är en perfekt bas till många woker! Se recept i beskrivningen 😍 så kan du använda samma sås men variera proteinet, grönsakerna och nudlarna.

Så gilla, spara och testa 💛 

Ingrediener
4-5 serveringar 

600 g Kyckling (tofu eller biff funkar också) blandas med ca 1 msk japansk soja och 1 riven vitlök.
250 g Broccoli
1 Paprika röd
2 morötter
1 zucchini 
250 g äggnudlar 
2 st Vitlöksklyftor
1 liten burk bambuskott 

SÅS
4 msk Japansk soya
1 dl Oystersås
2 msk Kinesisk soya
2.5 msk Farinsocker eller vanligt strö 

TOPPING (VALFRITT)
Lime
Jordnötter
Chiliflakes 

FÖRBEREDELSER
Koka nudlarna enligt paketet 

SÅSEN 

Börja med att blanda ihop ingredienserna till såsen (japansk soya, kinesisk soya, och oystersås + farinsocker alternativt Strösocker).  Skiva kycklingen och blanda med lite japansk soja och riven vitkök.

GRÖNSAKER OCH KYCKLING 

Strimla paprikan och kycklingen, skiva moroten & zucchini, bryt broccolin och riv vitlöken.
Stek sedan kycklingen och ställ den åt sidan. 

Värm en stor panna med olja. Vänd i broccolin, morot, zucchini och paprikan och stek tills de mjuknat en aning men fortfarande har krisp. Tillsätt mer olja ifall det behövs. Tillsätt kycklingen och sedan nudlarna och såsen. Vänd ihop så att nudlarna suger i sig såsen och tillagas. Sänk värmen något. 

SERVERA 

Servera med lite lime, chili och jordnötter till! Syran i limen passar perfekt till den salta soyan. 

#wok #nudlar #nudelwok #kycklingwok #matinspo #middagar #middagstips #risnudlar #asiafood #noodles #middagsinspo #hemlagat #lyxmiddag #matlådemat #hemlagat #Matlagning #mat #matinsta


De saftigaste & godaste lussekatterna. SPARA nu oc
De saftigaste & godaste lussekatterna. SPARA nu och dela med någon som älskar lusse 😍

Ingredienser 
Ca 30 st (men beror på storlek)
Degen
50 g Jäst
2 dl Strösocker
1 g Saffran
17-18 dl Vetemjöl special eller vanligt Vetemjöl (arbeta in lite åt gången i slutet, tills degen inte längre fastnar i bunkenÄ
150 g Rumstempererat smör
4 dl Mjölk
2 dl Vispgrädde
1 st Ägg
1 nypa Salt 

Topping (Antingen russin eller pärlsocker, eller båda?) 

1 dl Russin
 1 st Ägg 
Sockerlag (1 dl vatten & 1 dl Strösocker som kokas upp)
 Pärlsocker 

Förberedelser
Lägg russin i blöt och låt de stå i ca 1h min. Innan du petar in dem i bullarna, låt dem rinna av.

Receptet görs med kall degvätska (alltså ska inte mjölken eller grädden värmas på)
Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor bunke. Tillsätt socker och ägg och blanda.
Mortla saffran med 1 tsk socker och blanda ner i smeten (skippa om du inte har en mortel) 

Tillsätt lite mjöl åt gången. Rör med en slev tills det inte går mer. Börja då knåda för hand eller med köksassistent. När nästan allt mjöl är i så börja baka i smöret i bitar tillsammans med de sista av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg i minst 10-15 minuter. Låt degen vila på köksbanken i några minuter (3-4 minuter). 

Antingen så kan du rulla degen till valfri form. Eller så kan du dela degen i 2 och sedan kavla ut degen till en 0.8-1 cm tjock rektangel och skära i strimlor med en pizzaslicer. Sedan rullar du dem till lussekatter genom att rulla in ena sidan till hälften, vända på strimlar och rulla in randra sidan. Toppa lussekatterna med russin om du vill. Låt lussekatterna jäsa på plåt i ca 2h, går bra med lite längre också (2.5h). (täck plåtarna med kökshanddukar).

Grädda lussekatterna
Värm ugnen till 225 grader. Pensla lussekatterna med ägg precis innan du skjutsar in dem i ugnen och toppa med pärlsocker. Grädda dem i ca 7-9 min, för mig räckte det med 7,5 min men exakt tid beror på ugn och storlek.
När lussebullarna är färdigräddade pensla dem med sockerlag direkt. 1 dl socker som du kokar upp med 1 dl vatten. 

Njut av bullarna direkt och frys in de som blir över!



Follow on Instagram


Populära kategorier

Balkanmat

Balkanmat

Billig middag

Billig middag

Bröd recept

Bröd recept

Brunch recept

Brunch recept

Buffémat

Buffémat

Drycker

Drycker

Efterrätter

Efterrätter

Favoritprodukter

Favoritprodukter