https://matinspo.se
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Kakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Veckans Matsedel
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Kakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Veckans Matsedel
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Hem
  • My Profile

My Profile

Close
Login
Forgot your password?

You are using a trial version of UserPro plugin. If you have purchased the plugin, please enter your purchase code to enable the full version. You can enter your purchase code here.

*
*
Välkommen till Matinspo.se!

En matsajt där jag Emilia hoppas att du kan hitta inspiration och recept till din middag, din frukost och din bakning. Jag uppdaterar med nya recept varje vecka och det kan bli allt från chokladiga bakverk, fluffiga pannkakor, pastarätter, vegetariska recept och rätter från alla världens hörn. En stor variation av recept med något för alla.

Jag vill sprida matglädje och sug efter att våga testa mer i köket!

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM

emiliasmatinspo

Daglig matinspo och vardagsstorys!

Emilia | Matinspo.se | Middagstips & recept
Saffranslängd med mandelmassa! 😍 julens måste Saffranslängd med mandelmassa! 😍 julens måste! Vad föredrar du i bullen - mandelmassa eller vaniljkräm? Kommentera 😍

Och glöm inte att faktiskt njuuta av julens goda mat och bakverk. Livet är för att låta hjärnspöken förstöra! ❤️

Receptet finns också länkat i min profil, lättare att följa på Matinspo.se 😍

Ingredienser (3 längder - två stora, 3 medel eller 4 mindre)
DEGEN
1.5 g Saffran
50 g Jäst
150 g Rumstempererat smör 
14-16 dl Vetemjöl special 
1,5 dl Strösocker
4 dl Mjölk
1 st Ägg 
2 dl Vispgrädde
FYLLNING
50 g Rumstempererat smör
1 msk Mjölk
2 tsk Vaniljsocker
200 g Mandelmassa
TOPPING
Pärlsocker
Ägg 
Sockerlag

Gör såhär 
DEGEN
Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor bunke (degvätskan ska vara kall). Häll sedan ner saffrant ( som du mortlar i med 1 tsk socker)socker och ägg ner i smeten.
Tillsätt lite mjöl åt gången. Rör med en slev tills det inte går mer. Börja då knåda för hand eller med köksassistent. När nästan allt mjöl är i så börja baka i smöret i bitar tillsammans med de sista av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. 

FYLLNINGEN
Förbered fyllningen genom att vispa ihop 200g mandelmasssa med 50g smör och 2 tsk vaniljsocker + 1-2 msk mjölk. Smeten ska vara fast och bredbar.

Dela degen i  3. Kavla sedan ut den till en rektangel och lägg över på ett bakålåtspapper. Dela 1-2 cm bred strimlor längst ut med långsidorna. Bre på fyllningen i mitten och vik in så att motsatt sida överlappar varandra. Repetera sedan detta med den andra halvan av degen.

Lägg över på en plåt och låt jäsa i ca 2h till 2,5h. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med ägg innan du gräddar och strö över pärlsocker.

Grädda i ca 12-16 min i mitten av ugnen med över och undervärme. Innertempen ska ha 98 grader. När längden är färdig - pensla den med sockerlag och låt svalna. Ät direkt eller frys in om du vill äta den vid ett senare tillfälle.

#saffranslängd #saffran #lussebullar #saffransbullar #advent #Adventsfika #matinspo #julbak #julfika #mandelmassa #sötsaker #bakverk #hembakat #bakning #jul #lussebulle
SNABBLAGAD MASALA MED LINSER - En middag för tota SNABBLAGAD MASALA MED LINSER - En middag för totalt 60-70 kr för 4 portioner, beroende på vart du handlar 😁 supergott, krämigt och blir grymt i matlådan också! 

Tar inte mer än 30 minuter heller, en lite snabbare variant av min masala med linser fast med färdigkokta linser istället. Kortat ner tiden men är lika gott 😁

Spara och testa 💛
 

Ingredienser- 4 portioner (ca 60-70kr, ej räknat olja, salt, socker, peppar etc)
2 pkt avrunna röda linser
400 g Finkrossade tomater
3 dl Grädde
2 st Vitlöksklyftor
1 st Lök
1 st Grönsaksbuljong
Salt
Peppar
KRYDDOR
1 msk Paprikapulver
2.5 msk Garam masala
1 tsk Chilipulver
1.5 msk Strösocker
TILLBEHÖR
Ris
Eventuellt naan

FÖRBEREDELSER
Sila av linserna, tärna lök och finhacka vitlöken. Blanda alla kryddor och socker i en liten skål.

TILLAGNING
Fräs lök och vitlök i olja tills löken mjuknat en aning. Tillsätt kryddorna med sockret, smula ner buljongen och fräs lite till. Vänd i finkrossade tomater och låt puttra i 8-10 minuter. Vänd då i kikärtorna och grädde och låt sedan puttra under lock i ca 10-15 minuter (koka riset under tiden). Smaka av tikkan med salt och peppar.

SERVERA
Servera masalan med ris och naanbröd!

#masala #snabblagat #middagstips #matinspo #lättlagat #hemlagat #recept #middagsinspiration #lättlagat #snabblagat #billigmiddag #billigmat #veckansmat #vegomiddag #vegomat #linser #baljväxter #veggo #matbudget #matblogg
Ladda fler bilder Följ mig

Instagram Feed

emiliasmatinspo

Daglig matinspo och vardagsstorys!

Emilia | Matinspo.se | Middagstips & recept


Saffranslängd med mandelmassa! 😍 julens måste
Saffranslängd med mandelmassa! 😍 julens måste! Vad föredrar du i bullen - mandelmassa eller vaniljkräm? Kommentera 😍

Och glöm inte att faktiskt njuuta av julens goda mat och bakverk. Livet är för att låta hjärnspöken förstöra! ❤️

Receptet finns också länkat i min profil, lättare att följa på Matinspo.se 😍

Ingredienser (3 längder - två stora, 3 medel eller 4 mindre)
DEGEN
1.5 g Saffran
50 g Jäst
150 g Rumstempererat smör 
14-16 dl Vetemjöl special 
1,5 dl Strösocker
4 dl Mjölk
1 st Ägg 
2 dl Vispgrädde
FYLLNING
50 g Rumstempererat smör
1 msk Mjölk
2 tsk Vaniljsocker
200 g Mandelmassa
TOPPING
Pärlsocker
Ägg 
Sockerlag

Gör såhär 
DEGEN
Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor bunke (degvätskan ska vara kall). Häll sedan ner saffrant ( som du mortlar i med 1 tsk socker)socker och ägg ner i smeten.
Tillsätt lite mjöl åt gången. Rör med en slev tills det inte går mer. Börja då knåda för hand eller med köksassistent. När nästan allt mjöl är i så börja baka i smöret i bitar tillsammans med de sista av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. 

FYLLNINGEN
Förbered fyllningen genom att vispa ihop 200g mandelmasssa med 50g smör och 2 tsk vaniljsocker + 1-2 msk mjölk. Smeten ska vara fast och bredbar.

Dela degen i  3. Kavla sedan ut den till en rektangel och lägg över på ett bakålåtspapper. Dela 1-2 cm bred strimlor längst ut med långsidorna. Bre på fyllningen i mitten och vik in så att motsatt sida överlappar varandra. Repetera sedan detta med den andra halvan av degen.

Lägg över på en plåt och låt jäsa i ca 2h till 2,5h. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med ägg innan du gräddar och strö över pärlsocker.

Grädda i ca 12-16 min i mitten av ugnen med över och undervärme. Innertempen ska ha 98 grader. När längden är färdig - pensla den med sockerlag och låt svalna. Ät direkt eller frys in om du vill äta den vid ett senare tillfälle.

#saffranslängd #saffran #lussebullar #saffransbullar #advent #Adventsfika #matinspo #julbak #julfika #mandelmassa #sötsaker #bakverk #hembakat #bakning #jul #lussebulle

SNABBLAGAD MASALA MED LINSER – En middag för tota
SNABBLAGAD MASALA MED LINSER - En middag för totalt 60-70 kr för 4 portioner, beroende på vart du handlar 😁 supergott, krämigt och blir grymt i matlådan också! 

Tar inte mer än 30 minuter heller, en lite snabbare variant av min masala med linser fast med färdigkokta linser istället. Kortat ner tiden men är lika gott 😁

Spara och testa 💛
 

Ingredienser- 4 portioner (ca 60-70kr, ej räknat olja, salt, socker, peppar etc)
2 pkt avrunna röda linser
400 g Finkrossade tomater
3 dl Grädde
2 st Vitlöksklyftor
1 st Lök
1 st Grönsaksbuljong
Salt
Peppar
KRYDDOR
1 msk Paprikapulver
2.5 msk Garam masala
1 tsk Chilipulver
1.5 msk Strösocker
TILLBEHÖR
Ris
Eventuellt naan

FÖRBEREDELSER
Sila av linserna, tärna lök och finhacka vitlöken. Blanda alla kryddor och socker i en liten skål.

TILLAGNING
Fräs lök och vitlök i olja tills löken mjuknat en aning. Tillsätt kryddorna med sockret, smula ner buljongen och fräs lite till. Vänd i finkrossade tomater och låt puttra i 8-10 minuter. Vänd då i kikärtorna och grädde och låt sedan puttra under lock i ca 10-15 minuter (koka riset under tiden). Smaka av tikkan med salt och peppar.

SERVERA
Servera masalan med ris och naanbröd!

#masala #snabblagat #middagstips #matinspo #lättlagat #hemlagat #recept #middagsinspiration #lättlagat #snabblagat #billigmiddag #billigmat #veckansmat #vegomiddag #vegomat #linser #baljväxter #veggo #matbudget #matblogg

Novembers säsongspasta – gnocchi med stekt färs
Novembers säsongspasta - gnocchi med stekt färs med vitkål och morötter 😍 jättegott och snabblagat! Tog knappt 20-25 minuter??
Gnocchi är ju en typ av pasta så jag tycker det gills och bäde vitkål och morötter hittat vi just nu till en billig peng. Perfekt rättt att laga just nu helt enkelt! 😁

Både jag och Danny rekommenderar att spara och laga detta!💛

Ingredienser 
4 portioner 

FÄRS & KÅL
500 g Köttfärs/vegofärs
1 tsk Kryddpeppar
Vegeta
Chilipulver
Peppar
1 st Vitlöksklyftor
2 st Morötter
200 g Vitkål
1 dl Grädde
GNOCCHI
500 g Rana Gnocchi
30 g Smör

Gör såhär 
FÄRS & KÅL

Skala och riv morötterna. Strimla kålen.
Fräs färsen i olja tills den är gyllene. Tillsätt riven vitlök och krydda med kryddeppar, peppar, chilipulver och vegeta. Tillsätt morötterna och kålen. Stek ihop tills kålen mjuknat. Vänd i grädde och låt gotta ihop sig. Smaka av med mer kryddor.

GNOCCHIN

Smörstek gnocchin på medelvärme tills den är gyllene.

SERVERAS

Servera gnocchi med färskålen som den är eller med lite lingonsylt till!

#köttfärs #färs #gnocchi #rana #middagstips #matinspo #matlagning #hemlagat #lättlagat #snabblagat #frånsverige #godmat #middagsinspiration #matlådemat #recept #vitkål #kål #matinspo

Chicken chow mein med kål och morötter! ETT säk
Chicken chow mein med kål och morötter! ETT säkert wok kort 💛 en sås som du kan variera protein och grönsaker massvis med! Du får testa 😍 kan vara gott att addera bambuskott också i denna!

Vill du göra vego kan du byta ut mot tofu - skippa då bakpulvret och ha lite majstärkelse för att få fin yta på tofun! 

Ingredienser 
4-5 portioner 
Kyckling
500 g kycklingfilé
1 st Vitlöksklyftor
Peppar
1 msk Japansk soya
1.5 msk Majsstärkelse 
SÅS
1 dl oystersås
2 msk Japansk soya
1 msk olja neutral
1 msk Kinesisk soya
3 tsk Strösocker
ÖVRIGT
300 g kål
2 Vitlöksklyftor 
4 salladslökar
2-3 morötter 
250 g Äggnudlar

Kycklingen
Steimla. Blanda i en skål med peppar, vitlök, Majsstärkelse och japansk soja. Låt stå medans du föreberedrr resten. 

SÅS
Blanda ihop alla ingredienser till såsen i en skål. 

GRÖNSAKER 
Strimla morötter och kål (inte för tunt)
Börja med att steka kycklingen på hög värme i olja. Ställ åt sidan.Koka nudlarna. Addera vitlök, morötter och kål tills de börjat mjukna något. När grönsakerna känns mjukare men fortfarande har krisp i sig vänd i kycklingen, nudlarna och såsen. Blanda med hjälp av två slevar. Vänd i strimlad salladslök.. Woka ihop och ta sedan från värmen. 

SERVERA
Servera woken med sötsursås och eventuellt soja eller lime! 

#middagsinspiration #chickenchowmein #middagar #middagstips #kål #matblogg #matinspo #matinspiration #Morötter #spetskål #nudelwok #nudlar #kycklingrätter #recept #matinspiration #snabblagat #wokrecipe #nudlar #matinspo #lättlagat

Snabblagad lasagne på spisen 🍅😍 smidigt och
Snabblagad lasagne på spisen 🍅😍 smidigt och gott! Och som vanligt kan du laga den med valfri färs. För det här receptet rekommenderar jag färska lasagneplattor då de kommer hålla formen bättre och kräver mindre buljong. Du kan använda torra med de kommer falla isär litegrann och behöva kokas längre. Men det blir ändå gott såklart!

Ge mig gärna tips på snabba rätter jag kan laga 💛👇

Toppa med mozzarella, parmesan, ricotta eller annan ost du gillar 😃

Ingredienser - ca 4 portioner 
1 st Gullök
500 g Valfri färs
2 st Vitlöksklyftor
400 g Finkrossade tomater
1 tärning Köttbuljong eller kyckling 
1.5 msk Tomatpure
5 dl Vatten
1.5 msk oxfond
1 dl Vispgrädde
KRYDDOR
1 msk Oregano
2 tsk Paprikapulver
1 tsk Vitlökspulver
1 tsk Strösocker
Peppar
Örtsalt 
ÖVRIGT
250 g Färska lasagneplattor
2 st Mozzarella (eller annan ost)
2 dl Finriven parmesan

Gör såhär 
FÄRSEN

Koka upp buljongen i vatten. Finhacka löken och stek i olja tills den mjuknat något. Vänd i färsen och stek den tills den fått färg. Vänd i tomatpuré, pressad vitlök samt kryddor och stek på i 2-3 minuter. Häll på mer olja ifall det blir torrt i pannan. Vänd i finkrossade tomater och grädde. Låt puttra i 5-10 minuter.

Vänd sedan i buljongen och låt koka i några minuter. Vänd sedan ner dina färska lasagneplattor som du delar i 4 mindre delar. Använder du torra plattor behöver du tillsätta mer buljong och låta det koka ner mer. När dina plattor är kokta toppa med skivad mozzarella och riven parmesan. Lägg över ett lock och låt osten smälta. Du kan också toppa med ricotta blandat med parmesan.

SERVERA

Servera lasagnen med valfri sallad!

#snabblagat #middagstips #matinspo #matinspiration #lasagneplattor #lasagne #godmat #hemlagat #lättlagat #middagsinspiration #recept #vadskaviäta #köttfärssås #vardagsmat #vardagsrätter #matlådemat

7 RÄTTER MED RIS! 💛 Den här veckans matsedel
7 RÄTTER MED RIS! 💛 Den här veckans matsedel bjuder på en  risig meny hehe. Rätter du gör med ris som tillbehör eller huvudkomponent! Hur gott är inte ris i olika rätter? Ris och sås liksom? Eller bara ett gott smörigt ris. Mmm det ska jag laga någon dag! Dessutom är risrätter goda i matlåda 😁

Vad är din favoriträtt med ris?
Du hittar som vanligt hela matsedeln direktlänkad i min profil!

1. Curry fried rice med kyckling men går utmärkt att göra med vegetariskt protein 
2. Kebabgryta med gult ris och vitlökssyoghurt
3.  Dragonkyckling med ris 
4. Crispy salmon bites
5. Risnudlar med chiliolja- addwea valfritt protein
6. Limekyckling
7. Sesampanerad lax med ris & sötsursås 

#middagstips #middagsinspiration #middagsinspo #matglad #matblogg #matinspo #veckansmat #veckansmatsedel #godmidddag #ris #basmatirice #friedrice #matsedel #lättlagat #matlådemat #recept #vadblirdetförmat


Frasigt panerad fisk med en syrlig potatissallad 🍋 mums! Potatissalladen passar utmärkt till bufféer, tror jag ska göra den till jul! Och fisken till kan man variera😍 kanske sill eller strömming?

Ingredienser
4 serveringar 
FISKEN
500 g Alaska pollock (elller annan vit fiskfilé)
2 dl Ströbröd
2 st Ägg
Vetemjöl
Vegeta
Salt
POTATISSALLAD
1.5 kg Fast potatis
1 st Stor rödlök
1.5 dl Finhackad persilja
2.5 msk Neutral olja
1 dl Äppelcidervinäger
Salt
Peppar
SÅS
2 dl Majonnäs
1 dl Créme Fraiche
2 msk Gräslök
Salt

FISKEN
Salta fisken och låt dra en stund. Torka av överflödigt vatten från filéerna. Är de torra fastnar paneringen bättre.
Vispa upp ägg i en avlång form - tillsätt vegeta (ett örtsalt, alternativt vanligt salt), häll upp ströbröd och mjöl på varsina tallrikar. Du kan börja med en mindre mängd och tillsätta mer när det behövs. Salta även mjölet med vegeta eller vanligt salt.

Värm en panna med neutral olja på medel till hög värme. Vänd fisken först i mjöl, sedan ägg och sist ströbröd.
Lägg direkt över i den varma pannan. Stek på båda sidorna tills fisken är genomstekt och gyllene.
Fortsätt så med resten av filéerna.

POTATISALLADEN
Koka potatisen med skalet på i saltat vatten. Låt svalna och skala sedan av skalet.
Dela potatisen i halvmånar. Lägg över i en skål. Ringla över oljan - salta och peppra.
Vänd i hackad rödlök och persilja. Tillsätt sedan lite vinäger åt gången och smaka av med mer tills du får den så syrlig som du vill ha den.
Salta och peppra mer.

SÅSEN
Finhacka gräslöken. Blanda ihop med creme fracihe och majonnös. Smaka av med salt.

SERVERA

Servera fisken med potatissalladen, såsen och valfri sallad till (förslagsvis syrlig gurksallad).

#middagstips #matinspo #fisk #potatis #potatissallad #svenskpotatis #lunchtips #buffemat #middagsinspiration #matinspiration #lättlagat #enkelmat #citron #matlagning #recept

Saffransgifflar i saffranskolasås med vaniljglass
Saffransgifflar i saffranskolasås med vaniljglass 😍 otroligt gott och enkelt att göra, tar max 10 minuter! Gillar du gifflar? Alla gör väl det?😍

Spara och testa! 💛

Ingredienser (2-3 portioner)
1 dl vispgrädde
0.5 dl Strösocker
0.5 dl ljus sirap
1/2 påse saffran (0.25g)

6 gifflar (eller så många du vill ha)
Vaniljglass 

Gör såhär
Vänd ner grädde, sirap, socker och saffran i en panna. Låt koka upp och puttra i ett par minuter. Vänd sedan ner gifflarna och låt dem bli varma. När såsen börjar tjockna ta från värmen och servera direkt med vaniljglass, eller låt svalna något så blir såsen segare.

#saffran #gifflar #glass #saffransglass #efterrätt #jul #juldessert #julmys #saffransgifflar #matinspo #matinspiration #sötsaker #bakning #vaniljglass #saffransbullar #fördig

En god  och riktigt krämig potatisgratäng med d
En god  och riktigt krämig potatisgratäng med dragon. Du kan servera gratängen till kyckling, kött eller fisk 😍Det går också bra att byta ut dragonen mot annan ört eller krydda.

Potatisgratängen blir godast om man skivar den tunt med mandolin och har mycket grädde och mjölk i. Våga också salta för potatisen behöver mycket salt

Spara & testa 💛

Ingredienser 

1.5 kg Fast potatis
25 g Smör
1 st Gullök
1.5-2 msk Torkad dragon
4 dl Mjölk
4 dl Vispgrädde
Salt
Peppar
2.5 dl Finriven parmesan

PREPP
Skala och mandolina potatisen ca 2-3 mm tjocka skivor.
Skala och finhacka löken.
TILLAGA
Smält smöret i en djup kastrull och fräs löken tills den mjuknat något.
Vänd i dragon och potatis. Blanda ihop och tillsätt grädde, mjölk salt och peppar. Potatis behöver vara salt så smaka av gräddmjölken så att den är tillräckligt med salt. Låt koka upp och sedan sjuda i 10 minuter. Värm ugnen på 200 grader.

Häll över potatisen i en ugnssäker form. Toppa med finriven parmesan och grädda i ugnen i ca 30 minuter. Känn med sticka/tandpetare så att potatisen är färdig. Exakt tid avgörs av hur tjock potatisen är.

SERVERA
Servera till valfri måltid!

#potatis #svenskpotatis #potatisgratäng #gratäng #tillbehör #dragon #middagstips #middagar #matinspo #matinspiration #godmat #Matlagning #krämigt #grädde #recept


Ladda fler bilder



Följ mig


Populära kategorier

Balkanmat

Balkanmat

Billig middag

Billig middag

Bröd recept

Bröd recept

Brunch recept

Brunch recept

Buffémat

Buffémat

Drycker

Drycker

Efterrätter

Efterrätter

Favoritprodukter

Favoritprodukter