Balansera Smaker
Att balansera smaker är inte alltid lätt men här är en lista på smaker som kompletterar och balanserar varandra.
Balansera smaker
- Sälta balanseras ofta upp med syra och fett. Kanske därför pommes och en god dipsås passar så bra ihop! Lagar du t ex en rätt med bacon eller halloumi som är salt kompletteras det bra med något syrligt eller fräscht. Har du råkat salta grytan för mycket så kan du vända i en potatis som suger åt sig saltet.
- Sötma balanseras upp med syra. Har du en för söt eller gräddig sås kan du balansera upp den med lite citron t.ex och har du en för sur sås så kan du balansera upp den med lite socker eller något annat sött.
- Sura smaker balanseras upp med sött, salt och fett. Så där beror det väldig mycket på vilken sorts rätt de handlar om men smaka av och försök hitta vad som saknas för balansera upp det. En tomatsås kan t ex balanseras upp med socker, men skulle du tillsätta grädde i tomatsåsen så skulle syran också dämpas.
- Beska smaker balanseras gärna med syra, sött och fett. Kaffe blir mindre beskt med mjölk eller socker. Har du en bitter gryta så testa att addera lite syra och sötma för att minska den beska smaken.
- Umami kan man lyfta med hjälp av sötma. Exempel på umami: tryffel, parmesan, fisksås, soya, skaldjur mm. En nypa socker i en sås, gryta osv kan höja smaken!
You have awesome thing on this website.
Thanks!
Hi there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to look it over.
I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
Great blog and outstanding design and style.