https://matinspo.se
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Matlådemat
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Veckans Matsedel
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Matlådemat
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Veckans Matsedel
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Hem
  • Tips
  • Balansera Smaker

Balansera Smaker

Publicerat på nov 12th, 2019
by Emilia
Categories:
  • Tips

Att balansera smaker är inte alltid lätt men här är en lista på smaker som kompletterar och balanserar varandra.

Balansera smaker

  • Sälta balanseras ofta upp med syra och fett. Kanske därför pommes och en god dipsås passar så bra ihop! Lagar du t ex en rätt med bacon eller halloumi som är salt kompletteras det bra med något syrligt eller fräscht. Har du råkat salta grytan för mycket så kan du vända i en potatis som suger åt sig saltet.

 

  • Sötma balanseras upp med syra. Har du en för söt eller gräddig sås kan du balansera upp den med lite citron t.ex  och har du en för sur sås så kan du balansera upp den med lite socker eller något annat sött.

 

  • Sura smaker balanseras upp med sött, salt och fett. Så där beror det väldig mycket på vilken sorts rätt de handlar om men smaka av och försök hitta vad som saknas för balansera upp det. En tomatsås kan t ex balanseras upp med socker, men skulle du tillsätta grädde i tomatsåsen så skulle syran också dämpas.

 

  • Beska smaker balanseras gärna med syra, sött och fett. Kaffe blir mindre beskt med mjölk eller socker. Har du en bitter gryta så testa att addera lite syra och sötma för att minska den beska smaken.

 

  • Umami kan man lyfta med hjälp av sötma. Exempel på umami: tryffel, parmesan, fisksås, soya, skaldjur mm. En nypa socker i en sås, gryta osv kan höja smaken!
  • balans smaker
  • balansera smaker
  • hur balanserar man smakar

Emilia

3 Comments Dölj kommentarer

JamesRag skriver:
april 29, 2020 kl. 4:32 f m

You have awesome thing on this website.

Svara
Emilia skriver:
april 29, 2020 kl. 11:51 f m

Thanks!

Svara
Royal CBD skriver:
maj 14, 2020 kl. 3:19 e m

Hi there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to look it over.
I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!

Great blog and outstanding design and style.

Svara

Kommentera Avbryt svar

Välkommen till Matinspo.se!

En matsajt där jag Emilia hoppas att du kan hitta inspiration och recept till din middag, din frukost och din bakning. Jag uppdaterar med nya recept varje vecka och det kan bli allt från chokladiga bakverk, fluffiga pannkakor, pastarätter, vegetariska recept och rätter från alla världens hörn. En stor variation av recept med något för alla.

Jag vill sprida matglädje och sug efter att våga testa mer i köket!

FÖLJ MIG PÅ INSTAGRAM

emiliasmatinspo

Daglig matinspo och vardagsstorys!

Emilia | Matinspo.se | Middagstips & recept
Raggmunk med rårörda lingon, stekfläsk och ärt Raggmunk med rårörda lingon, stekfläsk och ärtor! Ett till billig rätt som dessutom är enkel att göra 😁 något som jag inte lagat på jättelänge, men det är ju verkligen supergott? Går ju också att variera tillbehören med svamp och annat! Vad har du till raggmunk?

Ca pris för 4 portioner: 50 kr

MEN, är det någon som vet varför det heter raggmunk??😄

Ingredienser 
RAGGMUNK
700 g Fast potatis
5 dl Mjölk
2.5 dl Vetemjöl
2 st Ägg
1 tsk Salt
75 g Smör
TILLBEHÖR
225 g Lingon
1 dl Strösocker
Ca 400 g Stekfläsk alternativt 2 paket bacon
4 dl Ärtor

Gör såhär 
RÅRÖRDA LINGON

Blanda lingon och socker i en skål. Sockret kommer smälta efter en stund. Om lingonen är frysta kan de ta längre tid. Förbered gärna innan. Rör om då och då.

RAGGMUNK

Vispa ihop mjöl, salt och mjölk i en bunke. Knäck i äggen och vispa ihop.
Skala och finriv potatis. Pressa ur vätskan och vänd ner i smeten.
Innan du börjar steka

Stek raggmunken på medelvärme i mycket smör tills den är gyllene.

STEKFLÄSK
Sätt ugnen på 250 grader och placera stekfläsket på plåt. Detta kan du göra under tiden du steker dina raggmunkar.
Ugnstillaga i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
Det går också bra att steka fläsket i stekpanna.

SERVERA
Servera raggmunjen med stekfläsk, rårörda lingon och ärtor.
Chokladdoppade riskakor! 🍫 perfekta snackset el Chokladdoppade riskakor! 🍫 perfekta snackset eller mellanmålet och titta bara hur enkelt det är att göra utan kladd 😍 jättegoda!

Spara och fixa ett enkelt och billigt snacks! 

Du behöver (men gör x3 eller mer)
4 st Lättsaltade majs eller riskakor
Ca 100 g valfri Choklad 
Flingsalt 

Smält chokladen. Strö över flingsalt. Lägg på riskakan och pressa.
Låt stelna i frys eller kyl. Klart!
Förvara svalt eller i kylen. Nu under sommaren kan de vara lite för varmt i rumstemperatur.
Ladda fler bilder Följ mig

Instagram Feed

emiliasmatinspo

Daglig matinspo och vardagsstorys!

Emilia | Matinspo.se | Middagstips & recept


Raggmunk med rårörda lingon, stekfläsk och ärt
Raggmunk med rårörda lingon, stekfläsk och ärtor! Ett till billig rätt som dessutom är enkel att göra 😁 något som jag inte lagat på jättelänge, men det är ju verkligen supergott? Går ju också att variera tillbehören med svamp och annat! Vad har du till raggmunk?

Ca pris för 4 portioner: 50 kr

MEN, är det någon som vet varför det heter raggmunk??😄

Ingredienser 
RAGGMUNK
700 g Fast potatis
5 dl Mjölk
2.5 dl Vetemjöl
2 st Ägg
1 tsk Salt
75 g Smör
TILLBEHÖR
225 g Lingon
1 dl Strösocker
Ca 400 g Stekfläsk alternativt 2 paket bacon
4 dl Ärtor

Gör såhär 
RÅRÖRDA LINGON

Blanda lingon och socker i en skål. Sockret kommer smälta efter en stund. Om lingonen är frysta kan de ta längre tid. Förbered gärna innan. Rör om då och då.

RAGGMUNK

Vispa ihop mjöl, salt och mjölk i en bunke. Knäck i äggen och vispa ihop.
Skala och finriv potatis. Pressa ur vätskan och vänd ner i smeten.
Innan du börjar steka

Stek raggmunken på medelvärme i mycket smör tills den är gyllene.

STEKFLÄSK
Sätt ugnen på 250 grader och placera stekfläsket på plåt. Detta kan du göra under tiden du steker dina raggmunkar.
Ugnstillaga i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg.
Det går också bra att steka fläsket i stekpanna.

SERVERA
Servera raggmunjen med stekfläsk, rårörda lingon och ärtor.

Chokladdoppade riskakor! 🍫 perfekta snackset el
Chokladdoppade riskakor! 🍫 perfekta snackset eller mellanmålet och titta bara hur enkelt det är att göra utan kladd 😍 jättegoda!

Spara och fixa ett enkelt och billigt snacks! 

Du behöver (men gör x3 eller mer)
4 st Lättsaltade majs eller riskakor
Ca 100 g valfri Choklad 
Flingsalt 

Smält chokladen. Strö över flingsalt. Lägg på riskakan och pressa.
Låt stelna i frys eller kyl. Klart!
Förvara svalt eller i kylen. Nu under sommaren kan de vara lite för varmt i rumstemperatur.

Krämig baconpasta med körsbärstomater! 🥓 en
Krämig baconpasta med körsbärstomater! 🥓 en favorit i repris som både är billig och snabblagad!|
Dags att dra åt matbudgeten inför semestern? Eller bara i behov av att spara pengar! Jag ska försöka hjälpa er i det genom att den här och nästa vecka dela flera billigare middagstips ni kan laga. Hur låter det? 🌴😍

För vego kan du testa med rökt tofu!
Tidsåtgång: 30 min
Ungefärligt pris: 80-100 kr för 4 portioner

Ingredienser 4 portioner 
280 g Bacon
250 g Körsbärstomater
1 st Vitlöksklyftor
1 msk Oregano
1 msk Paprikapulver
1 tsk Chiliflakes
5 dl Vispgrädde
2 dl Mjölk
400 g Pasta
Salt
Peppar
TOPPING
Finriven parmesan
Persilja

Gör såhär 

Börja koka pasta
Tärna baconet och lägg ner det i en kall djupare panna. Stek baconet i dess egna fett tills de fått fin färg. Vänd då i körsbärstomaterna, pressa i vitlöken och tillsätt kryddorna. Fräs på lite en stund tills tomaterna mjuknat.

Vänd i grädde och mjölk. Peppra men avvakta med salt till slutet. Smaka av med salt innan pastan ska i.
När pastan är kokt. Sila av den och vänd ner i såsen. Blanda i lite persilja om du vill.

Servera pastan med parmesan och finhackad persilja.

8 enkla sommarmiddagar | Veckans matsedel v.21 | f
8 enkla sommarmiddagar | Veckans matsedel v.21 | frågade er vad ni önskade för tema denna matsedel, de var jämnt men sommarmiddagar fick flest röster. Det är ju passande nu när vi fått så fint väder 😍 jag personligen blir extra sugen på potatisallader, rostad potatis, pastasallad och wraps. Vad är din bästa sommarmiddag?

Spara gärna matsedel för framtida inspiration!

1. Rostad potatissallad med dill och gräslök. Servera med rökt lax och en enkel sås.
2. Enkel pasta med ugnsrostade grönsaker och ricotta 
3. Caesarwrap 
4. Wrap med grillad kyckling och hemmagjord pesto och fetaost
5.  Vispad fetaost, rostad potatis och chorizo
6. Grillostsallad med rostad salsa
7. Spansk tortilla
8. Bulgursallad med grillad kyckling 

Samtliga recept hittar du på Matinspo.se i ett samlat inlägg på startsidan. Hittar du inte kan du söka på matsedel v.21 i sökfunktionen 💛


Mysig kycklinggryta med paprika och champinjoner 😍 spara detta recept och laga nästa vecka! Väldigt lättlagat och blir perfekt matlåda också.

Svep för en nöjd man 😜

Ingredienser 
4 serveringar 
500 g Kycklingfilé
1 st Vitlöksklyftor
1 st Paprika grön
1 st Paprika röd
1 burk Champinjoner på burk
2.5 dl Vispgrädde
2.5 dl Mjölk
1 msk Kycklingfond
1 tsk Lökpulver
0.25 tsk Cayennepeppar
Salt
Peppar
Majsstärkelse
TILLBEHÖR
Ris

Gör såhär
PREPP
Tärna kyckling, paprika och riv vitlök. Sila av champinjonerna.
Koka riset.

GÖR GRYTAN
Salta kycklingen och stek i neutral olja tillsammans med vitlök tills den är stekt. Lägg över på en tallrik.
Stek sedan paprikan och vänd i champinjoner, lökpulver, cayennepeppar och peppar. Tillsätt grädde, mjölk och kycklingfond. Låt koka upp.

När grytan kokat upp vänd i kycklingen och red med majstärkelse (2-3 tsk utspätt i lite vatten).

SERVERA
Smaka av med salt eller tillsätt mer kycklingfond.
Servera med ris!

Nutellaglasstårta med jordgubbssås och färska j
Nutellaglasstårta med jordgubbssås och färska jordgubbar! Sommarens busenklaste och godaste dessert som samtidigt ser väldigt frestande och fin ut 😍 du måste testa!

Du behöver
1 brödform ca 2 liter 

Ingredienser 
Glassen
2 liter vaniljglass
Ca 2.25 dl rumstempererad nutella 

Jordgubbssås
400 g frysta jordgubbar 
1 dl socker

Topping
Jordgubbar
Riven choklad
Jordgubbssås

Gör såhär 
Jordgubbssås
Lägg frysta jordgubbar och socker i en kastrull och koka tills dom tinat och börjat lösa upp sig. Mixa med stavmixer och sila av. Låt svalna och häll sedan upp i flaska. 

Glassen
Plasta in en brödform. Mixa glass med nutella i en stor skål. Bred ut i formen och frys in.

Vid servering
Vält ut glassen på ett avlångt fat. Toppa med jordgubbar och riven choklad. Avsluta med att ringla över jordgubbssås.

Knäckig äppelpaj 😍 Det sitter ju aldrig fel!!
Knäckig äppelpaj 😍 Det sitter ju aldrig fel!! Den här pajen är snabbakad, enkel och god! Jag har alltid vaniljsås till min äppelpaj. Är du team vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass? 

Ingredienser 
Äpplena
6 st Äpplen gärna syrliga
1 tsk kanel

1.5 dl Vetemjöl
3 dl Havregryn
150 g Smör
0.5 dl Ljus sirap
1.5 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
1 tsk Bakpulver
TILLBEHÖR
Vaniljsås

Gör såhär 
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull och blanda ner alla ingredienser förutom äpplena och rör om.

Skala och skiva äpplena tunt. Lägg över i en pajform och blanda med kanel. Täck sedan med smeten och grädda i ugnen i ca 25-30 min. Låt pajen svalna så att skalet blir knäckigt och gott. Servera sedan med vaniljvisp eller vaniljsås!

Italiensk pastasallad med örtolja – en god och en
Italiensk pastasallad med örtolja - en god och enkel baspastasallad man kan servera som den är eller addera protein. Perfekt att servera som en sido-pastasallad 😁 
Annat som är gott att toppa med är marinerade kronärtskockor, rödlök, parma eller annan chark 

Spara och testa 💛 

Ingredienser 
500 g pasta
Örtolja
0.75 dl Neutral olja
0.5 dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger
1.5 msk oregano 
1 tsk Lökpulver 
1 msk timjan
Peppar
Salt, salladskrydda eller vegeta
Ev. 1 dl riven parmesan 

Till salladen
100 g ruccola
1 paket marinerade tomater
2-3 dl blandade oliver
2 påsar mini mozzarella 
10-15 körsbärstomater 
100 g hyvlad parmesan 

Gör såhär 
Koka pastan och skölj i kallt vatten.
Blanda ingredienser till örtoljan. Salta ordentligt och blanda med pastan.
Toppa med resten av ingredienserna och blanda ihop.
Servera som de är eller addera t ex salami, kyckling

BANH MI! En otroligt god macka som består av en f
BANH MI! En otroligt god macka som består av en frasig men mjuk baguette, chilimajonnäs, picklade rättika och morot, krispiga grönsaker och hoisinmarimerad kyckling. Funkar utmärkt att göra med tofu också!

En macka du måste testa ifall du inte gjort det 😍 grymt nice att ta med sig på picknick!

Spara och testa! 💛

Ingredienser 
Ca 4-5 mackor
KYCKLINGEN
600 g Kycklinglårfilé
2 msk Hoisinsås
2 msk Japansk soya
1.5 msk Honung
2 st Vitlöksklyftor
1.5 msk Ketchup
1.5 tsk Five Spice

PICKLAD MOROT OCH RÄTTIKA
3 st Morötter
1 st Rättika
1 dl Strösocker
1 dl Ättika
3 dl Vatten

CHILIMAJONNÄS
2 dl Majonnäs
3 msk Sriracha 

TILLBEHÖR
2 st Baguette mjuka men frasiga
Gurka
Morot
Sallad
Rädisor

MARINERA KYCKLINGEN

Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Låt kycklingen marineras i 30 min i rumstemperatur.

FÖRBERED PICKLADE GRÖNSAKER

Skär morot och rättika i tunna stavar. Blanda vatten, vinäger, socker och lite salt. Rör tills sockret och saltet löst sig.

Lägg morot och rättika i en burk och häll över inläggningsvätskan. Låt dra i kylskåp minst en timme, men helst en dag.

STEK KYCKLINGEN & FÖRBERED TILLBEHÖREN
Stek kycklingen på medelvärme tills den får ordentligt med ytan och är genomstekt.
Skiva gurka, rädisor och blanda ihop ingredienserna till chilimajonnäsen. Släng i baguetterna i ugnen på 200g i ca 4-5 min så får de ett schysst krisp.

SERVERA
Ta ut lite av brödet i baguetterna för att få plats med mer fyllning. Bre chilimajonnäs på båda sidor Fyll sedan med kycklingen, gurka, picklade grönsakerna (som du låter rinna av lite innan) och rädisor. Du kan också addera chili och koriander om du gillar det! Ringla över mer sås om du vill.


Ladda fler bilder



Följ mig


Populära kategorier

Balkanmat

Balkanmat

Billig middag

Billig middag

Bröd recept

Bröd recept

Brunch recept

Brunch recept

Buffémat

Buffémat

Drycker

Drycker

Efterrätter

Efterrätter

Favoritprodukter

Favoritprodukter