• Home
  • Efterrätter
  • Nyårsdessert – brownie med hallonsorbet, kolafyllda maränger, hallon och citronmeliss
0 0
Nyårsdessert – brownie med hallonsorbet, kolafyllda maränger, hallon och citronmeliss

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Brownie
4 st Ägg
2.25 dl Kakao
1.25 dl Vetemjöl
200 g Smör
2 tsk Vaniljsocker
200 g Mörk choklad 55%
4 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
Hallonsorbet
250 g Frysta hallon
1 dl Strösocker
1.25 dl Vatten
2 st Citron
Maränger ( ca 25 st)
2 st Äggvita
0.5 dl Strösocker
1 dl Florsocker
Kolasås
2 dl Vispgrädde
1.25 dl Ljus sirap
1 dl Strösocker
Topping
Färska hallon
Citronmellis

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Nyårsdessert – brownie med hallonsorbet, kolafyllda maränger, hallon och citronmeliss

  • 7h
  • Medium

Ingredients

  • Brownie

  • Hallonsorbet

  • Maränger ( ca 25 st)

  • Kolasås

  • Topping

Directions

Share

Nyårsdessert 2.0  – brownie med hallonsorbet, kolafyllda maränger, hallon och citronmeliss. En riktigt god och fin dessert med många goda smaker som passar perfekt tillsammans. Passar perfekt till nyårsafton men även andra dagar om året. Se till att ta lite av allt i samma tugga för den bästa smakupplevelsen. Om du inte orkar göra alla moment så kan du köpa färdiga maränger och färdig kolasås.

Steps

1
Done

Brownie

Sätt ugnen på 175 grader. Klä och smöra en kvadratisk form som är 20x20 cm. Lägg i smöret och sockret i en skål som tål att köras i micron. Smält på medel effekt tills smöret och sockret smält ihop.
Grovhacka chokladen och vänd i hälften tillsammans med sockret och smöret. Rör ihop med handvisp tills chokladen smält. Micra i 30 sekunder ifall det behövs för att chokladen ska smälta.

2
Done

Knäck ner ett ägg åt gången och vispa in det i smeten. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta ner dem i skålen. Vänd sist ner resten av den grovhackade chokladen.

3
Done

Häll över smeten i formen och grädda i ca 40-50 min (håll koll efter 30-35 då den exakta tiden det varierar från ugn till ugn). Kakan ska satt sig och fått en glansig yta och vara kladdig men inte blöt när du känner med provsticka/tandpetare.

4
Done

Hallonsorbet

Koka upp socker och vatten, låt sedan sjuda i ca 5-6 minuter tills de tjocknar något. Tillsätt frysta hallon och koka upp tills hallonen löst upp sig. Sila av.
Pressa i saften från 1 citron, smaka av och tillsätt mer om du vill ha mer syra. Jag hade saften från 2 citronen och det blev bra.
Häll över sorben i en ren matlåda och frys in. Efter 1.5h kan du röra om lite i sorbet för att bryta iskristaller. Frys sedan i minst 4-5h.

5
Done

Maränger

Det går bra att köpa färdiga också till den här dessertern måste jag börja med att säga! Men såhär gör du om du vill göra egna.
Sätt ugnen på 100 grader. Vispa upp äggvitan till ett fast vitt skum, vänd i strösockret lite åt gången under vispning. Vispa tills du har en fast och vit maräng, ca 5-7 min.
Sikta ner florsockret och vänd ihop med slickepott. Häll över marängen i en spritspåse och spritsa ut på en plåt klädd i bakplåtspapper. Forma ett en liten grop med en tesked i några utav marängerna som du kan fylla med kolasås Grädda i ca 1-1.5h. Tills marängerna är torra. Stäng av ugnen och låt marängerna svalna i ugnen.

6
Done

Kolasås

Kolasåsen kan du göra en stund innan det är dags att servera så hinner den stelna till sig. Går bra att göra den 1-2 dagar innan.
Blanda alla ingredienser till kolan i en kastrull och koka upp tills den blir 110 grader varm (ca 10-15 min). Rör om regelbundet. Låt såsen sedan svalna.

7
Done

Servering

Tärna upp brownien och servera med sorben, maränger varav några som du fyller med kolasås, färska hallon och citronmellis!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Hemmagjord pyttipanna med korv
previous
Hemmagjord pyttipanna med korv
Mascarponekräm med vitchoklad, syrlig lemoncurd, kaksmulor och färska hallon
next
Mascarponekräm med vitchoklad, syrlig lemoncurd, kaksmulor och färska hallon
Hemmagjord pyttipanna med korv
previous
Hemmagjord pyttipanna med korv
Mascarponekräm med vitchoklad, syrlig lemoncurd, kaksmulor och färska hallon
next
Mascarponekräm med vitchoklad, syrlig lemoncurd, kaksmulor och färska hallon

8 Comments Hide Comments

Hej! Brownien räcker till rätt många portioner – ca 8 stora bitar kanske. Glassen är 0.5 liter och toppingen kan man avgöra själv hur mycket man vill ha. Men det räcker nog till ca 8 personer i alla fall! 😃 men vill man ha lite mer sorbet per person så skulle jag gjort dubbelsats

Kul! Jag har gjort egna och då har jag gjort som en kupa i varje maräng innan gräddning men har man färdigköpta går det bra med kolasås klickar bredvid 😃

Add Your Comment