Ingredients
-
Brownie
-
4 st Ägg
-
2.25 dl Kakao
-
1.25 dl Vetemjöl
-
200 g Smör
-
2 tsk Vaniljsocker
-
200 g Mörk choklad 55%
-
4 dl Strösocker
-
2 tsk Vaniljsocker
-
Hallonsorbet
-
250 g Frysta hallon
-
1 dl Strösocker
-
1.25 dl Vatten
-
2 st Citron
-
Maränger ( ca 25 st)
-
2 st Äggvita
-
0.5 dl Strösocker
-
1 dl Florsocker
-
Kolasås
-
2 dl Vispgrädde
-
1.25 dl Ljus sirap
-
1 dl Strösocker
-
Topping
-
Färska hallon
-
Citronmellis
Directions
Nyårsdessert 2.0 – brownie med hallonsorbet, kolafyllda maränger, hallon och citronmeliss. En riktigt god och fin dessert med många goda smaker som passar perfekt tillsammans. Passar perfekt till nyårsafton men även andra dagar om året. Se till att ta lite av allt i samma tugga för den bästa smakupplevelsen. Om du inte orkar göra alla moment så kan du köpa färdiga maränger och färdig kolasås.
Steps
1
Done
|
BrownieSätt ugnen på 175 grader. Klä och smöra en kvadratisk form som är 20x20 cm. Lägg i smöret och sockret i en skål som tål att köras i micron. Smält på medel effekt tills smöret och sockret smält ihop. |
2
Done
|
Knäck ner ett ägg åt gången och vispa in det i smeten. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta ner dem i skålen. Vänd sist ner resten av den grovhackade chokladen. |
3
Done
|
Häll över smeten i formen och grädda i ca 40-50 min (håll koll efter 30-35 då den exakta tiden det varierar från ugn till ugn). Kakan ska satt sig och fått en glansig yta och vara kladdig men inte blöt när du känner med provsticka/tandpetare. |
4
Done
|
HallonsorbetKoka upp socker och vatten, låt sedan sjuda i ca 5-6 minuter tills de tjocknar något. Tillsätt frysta hallon och koka upp tills hallonen löst upp sig. Sila av. |
5
Done
|
MarängerDet går bra att köpa färdiga också till den här dessertern måste jag börja med att säga! Men såhär gör du om du vill göra egna. |
6
Done
|
KolasåsKolasåsen kan du göra en stund innan det är dags att servera så hinner den stelna till sig. Går bra att göra den 1-2 dagar innan. |
7
Done
|
ServeringTärna upp brownien och servera med sorben, maränger varav några som du fyller med kolasås, färska hallon och citronmellis! |
8 Comments Hide Comments
Hej, till hur många personer är denna dessert beräknad till?
Hej! Brownien räcker till rätt många portioner – ca 8 stora bitar kanske. Glassen är 0.5 liter och toppingen kan man avgöra själv hur mycket man vill ha. Men det räcker nog till ca 8 personer i alla fall! 😃 men vill man ha lite mer sorbet per person så skulle jag gjort dubbelsats
Ska prova denna på nyår imorgon! Hur ska man fylla marängerna med kolasåsen? 😊
Kul! Jag har gjort egna och då har jag gjort som en kupa i varje maräng innan gräddning men har man färdigköpta går det bra med kolasås klickar bredvid 😃
Hej!
Hur länge ska brownien vara inne i ugnen?
Lagt till info nu!
40-50 minuter! Men håll koll efter 35
Hej! Hur länge ska brownien vara i ugnen?
Har uppdaterat receptet! Men ca 40-50 min🙏