Ingredients
-
400 Kycklingfilé
-
3 st Vitlöksklyftor
-
3 st Morötter
-
200 g Vitkål
-
400 g Risnudlar 3 mm
-
2 msk Inlagd söt kinesisk rättikagår att utesluta
-
3 msk Torkade räkor
-
2 st Ägg
-
Såsen
-
1.25 dl Palmsockeralternativ farinsocker
-
1 dl Vatten
-
7 msk Tamarind
-
2 msk Japansk soya
-
4 msk Fisksås
-
Topping
-
2 dl Jordnötter
-
6 st Salladslök
-
Böngroddarvalfri mängd
-
Chiliflakesvalfritt
-
1 st Lime
Directions
Pad thai med kyckling! En klassisk pad thai innehåller tamarindpasta och det har jag använt i det här receptet. Det finns en del andra ingredienser som man ska – torkade räkor och kinesisk inlagd söträttika. Det ger pad thaien en umami. Jag har testat både med och utan och båda är väldigt goda! Jag använder 10 mm breda nudlar som jag blötlägger för att inte få överkokta och soggiga nudlar. Det går bra med 3mm breda nudlar också som är standard i pad thai!
Mina bästa pad thai tips:
- Blötlägg alltid nudlarna ca 45-60 min innan tillagning, koka inte. Kokar man nudlarna är risken stor att de blir överkokta när man sedan tillagar dem och det vill man inte. Standardnudlar för pad thai är 3mm men jag använder 10mm!
- Tamarindpasta är basen i en pad thai. Du hittar tamarind i välsorterade matbutiker eller på sydöstasiatiska livsmedelsbutiker.
- Förberedd allt innan du börjar steka pad thaien. Blanda ihop såsen och hacka allt som ska i och på pad thaien. Det går väldigt fort när man väl börjar värma på pannan.
- Låt ägget koagulera i ca 30-40 sekunder i pannan innan du blandar ihop med resten.
- Tillaga pad thai portionsvis. Jag tillagar alltid 1-2 portioner åt gången. Det gör det lättare att hantera och fördelningen mellan alla ingredienser är bättre. Att tillaga en panna hel panna med pad thai kommer göra den soggig och smakerna kanske inte fördelas ordentligt.
Alternativa ingredienser
Palmsocker – ersätt med farinsocker
Inlagd rättika – inkludera eller uteslut
Torkade räkor – inkludera eller uteslut helt
Kyckling – byt ut med tofu eller räkor
Fisksås – för ett vegetariskt alternativ kan man byta ut den mot mushroom sauce, alternativt japansk soja och lime.
Tamarind pastan – den skulle jag inte byta ut.
Vitkål och morötter – det går bra att ha bara ha i morötter eller bara vitkål.
Steps
1
Done
|
FörberedelserBörja med att blötlägga nudlarna, de blir mycket godare att och blir inte överkokta när du sedan har dem i woken. Blöttlägg i ca 45-60 min i kallt vatten. Sila sedan av dem innan du slänger ner dem i pannan där de kommer tillagas klart. (du kan förbereda såsen och hacka alla ingredienser under tiden). |
2
Done
|
SåsenSmält sockret i en kastrull, tillsätt 1 msk vatten för att lättare smälta sockret. I vanliga fall används palmsocker men det går att ersätta mot brunt farinsocker. När sockret karameliserat tillsätt då vattnet och övriga ingredienser. Rör om och ställ åt sidan. |
3
Done
|
FörberedelserHacka sedan alla ingredienser som ska vara i woken: kyckling och vitlök. Riv eller strimla morötter och vitkål. Hacka alla topping - salladslök och jordnötter samt limeklyftor. |
4
Done
|
Dags att göra pad thaienJag gör pad thaien 2 portioner i taget. Alltså hälften av ingredienserna åt gången för att såsen ska fördelas jämnare och det ska vara lättare att blanda runt alla ingredienser. Jag rekommenderar att göra på det sättet men har du en superstor panna kan du köra allt på en gång. |
5
Done
|
Värm på en wokpanna med olja stek all kyckling tillsammans med vitlöken. När den är stekt - ta ut hälften. Till sätt hälften av kålen och morötterna och stek i 2-3 minuter. Har du i torkade räkor och inlagd rättika så tillsätt det nu (det ska vara finhackat). Tillsätt hälften av nudlarna och ca 1.5 dl av såsen (använder du smala nudlar så tillsätt mindre sås till en början då smalare nudlar inte absorberar sås på samma sätt). Dra allt åt sidan i pannan och knäck i ett ägg, täck ägget med lite nudlar. Låt det stekas i 30-40 sek och rör sedan runt allt. Tillsätt lite salladslök och jordnötter och rör ihop. Servera direkt! Repetera med resten av ingredienserna för att göra 2 portioner till. |
6
Done
|
Toppa din pad thai med groddar, salladslök, jordnötter och chiliflakes och lime. |
7 Comments Hide Comments
Våldsamt gott!
Sonen sa vid matbordet – Nästan som köpe morsan, det här kan du få göra igen 🙂
Tycker nog att nudlarna måste dra längre än 60min eller kokas halvfärdiga vid sidan om, för de blev inte klara med så lite vätska som receptet har. Antingen det eller så använder jag tjockare nudlar än författaren.
Alltså detta var det bästa thaireceptet jag gjort, både jag och dottern älskade det. Tack!
Kul att höra!! Tack ❤️
Har letat länge efter ett riktigt bra recept på Pad Thai och detta är utan tvekan det bästa!
Smakar inte alls som vanlig pad thai.
Otroligt besviken.
Tråkigt att höra – vi kanske har olika smakreferenser för en pad thai // Emilia