Ingredients
-
Sockerlag
-
8 dl Strösocker
-
6 dl Vatten
-
Fyllning
-
400 g Mörk choklad 55%
-
400 g Valnötter
-
Övrigt
-
500 g Filodeg
-
Rapsolja
-
150 g Smör
Directions
Baklava med choklad. God och lätt lagad baklava med choklad. Lätt rostade valnötter tillsammans med den mörka chokladen blir supergott! Jag använde valnötter men du kan använda andra nötter om du föredrar det.
Steps
1
Done
|
SockerlagenBörja med sockerlagen då den behöver hinna svalna. Koka upp vatten och socker. När de kokat upp låt de koka på medelvärme i ca 7-8 min. Ställ åt sidan och sedan i kylen för att svalna helt. |
2
Done
|
Fyllningen till baklavanJag använder valnötter till min baklava med det går bra med andra nötter också. |
3
Done
|
Rulla baklavanOlja en avlång och något djup form. Lägg ett filodegsblad på en ren yta. Pensla lätt med olja och placera ett andra blad ovanpå. Pensla även det bladet. Ta några msk fyllning och placera längs med kortsidan och rulla ihop till en tight rulle. Lägg rullen i formen. Fortsätt så tills fyllningen är slut. Dela rullarna i formen. |
4
Done
|
Grädda baklavanSätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och häll över baklavan och pensla så att du inte har några torra ytor. Grädda baklavan i ca 20 min eller tills den är gyllene. När baklavan är klar häll över den avsvalnade eller kalla sockerlagen på den varma baklavan. Låt sedan baklavan suga åt sig sockerlagen i 2-3h innan du serverar. Förvara baklavan väl täckt kylen så håller den flera dagar. |