1 0
Bouillabaisse – fransk fiskgryta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

Justera portioner:
Soppan
1 st Lök
0.5 st Chili
1 st Vitlöksklyftor
2 st Morötter
0.25 st fänkål
2 msk Tomatpure
400 g Finkrossade tomater
0.5 g Saffran
2 tärningar Fiskbuljong
1 tsk Timjan
1.5 liter Vatten
400 g Räkor med skal
2 tsk Strösocker
2 dl Vitt vin
Krutonger
Brödskivor
0.5 dl Persilja
0.75 dl Olivolja
1 st Vitlöksklyftor
2 st lagerblad
Peppar
Flingsalt
Övrigt
300 g Valfri fisk
250 g Blåmusslor
Aioli

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Bouillabaisse – fransk fiskgryta

  • Portioner 4
  • Medium

Ingredienser

  • Soppan

  • Krutonger

  • Övrigt

Steg

Dela

Bouillabaisse – fransk fiskgryta! En mustig tomatbaserad fiskgryta som man från början gjorde av fiskrester men på senare tid lagas med finare tillbehör som musslor, räkor, fin fisk. Du kan själv välja om du vill ha räkor, torsk, lax eller musslor i. Toppa med krutonger och en klick creme Fraiche!

Steg

1
Färdig

Soppan

Hacka lök, vitlök, chili, morötter och fänkål. Skala alla räkor och spara skalet. Koka räkskalet med vattnet och fiskbuljongen. Låt puttra i ca 15 min. Sila sedan av.
Fräs lök och morötter tills de mjuknat något. Tillsätt chili, tomatpuré och vitlök. Fräs lite till. Tillsätt vinet och finkrossade tomater. Låt puttra på medelvärme tills vinet kokat ner något.

2
Färdig

Tillsätt sedan fisk och räkbuljongen, saffran, peppar, timjan, salt och lite socker. Låt u puttra på i ca 20-30 min på medelvärme. Rör om då och då.

3
Färdig

Krutonger

Medan soppan kokar så kan du förbereda krutongerna. Dela brödet och blanda med olivolja, vitlök, hackad persilja och flingsalt. Rosta på 200 grader tills krutongerna fått fin färg ca 10 minuter.

4
Färdig

Mixa soppan och servera

När soppan kokat färdigt - smaka av med salt och peppar. Mixa soppar slät.
Vänd sedan in ditt protein. Har du i fisk så börja med fisken och låt den värmas på i soppan i 2 minuter, tillsätter sedan musslor och låt tillagas till musslorna öppnats (1-2 min). Tillsätt räkorna och ta soppan från värmn (räkor blir gummiaktiga i konsistensen om de tillagas för mycket.

Servera soppan med krutongerna och aioli!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Kycklingben och sallad med parmesandressing
Föregående
Kycklingben och sallad med parmesandressing
Hemmagjord kycklingschnitzel
Nästa
Hemmagjord kycklingschnitzel
Kycklingben och sallad med parmesandressing
Föregående
Kycklingben och sallad med parmesandressing
Hemmagjord kycklingschnitzel
Nästa
Hemmagjord kycklingschnitzel

Kommentera