Ingredients
-
Pajskal
- 1.5 dl Havregryn
- ca 3.5 dl Vetemjöl
- 3 msk Strösocker
- 125 g Smör
- 1 msk Kallt vatten
-
Fyllning
- 500 g Frysta blåbär
- 2 msk Majsstärkelse
- 1 dl Strösocker
- 1 msk Vaniljsocker
-
Smul att toppa med
- 25 g Smör
- 1.5 dl Vetemjöl
- 0.75 dl Farinsocker
- 0.75 dl Strösocker
-
Tillbehör
- Vaniljsås
Directions
En hembakad och god blåbärspaj med krispig botten och vaniljsås. Pajen går både att göra på frysta och färska bär, men jag själv använde frysta. Det går även bra att frysa in blåbärspajen i bitar för att sedan ta fram när man blir sugen.
Steps
1 Done | PajskalNyp ihop smör, mjöl och havregryn. Tillsätt socker och vatten och arbeta ihop till en deg. Känns den för smörig så tillsätt mer mjöl. Är den lite torr så tillsätt lite lite vatten. Tryck sedan ut degen i en pajform (23-24cm ungefär). Ställ degen i kylen en stund medan du värmer ugnen till 200 g. Förgrädda sedan skalet i ca 10 min. |
2 Done | FyllningBlanda ihop frysta blåbär, socker, majstärkelse och vaniljsocker. |
3 Done | SmulNyp ihop mjöl, farin socker, strösocker och smör till en till smul. |
4 Done | Grädda pajenHäll i blåbären i pajskalet och toppa med smulet. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30-35 minuter. Låt pajen svalna och servera sedan med vaniljsås eller vaniljvisp. |