2 0
Hemmagjord burek – god , saftig och frasig burek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Filodeg
10 dl Vetemjöl
1.5 tsk Salt
1 dl Rapsolja eller annan neutral olja
3.5 dl Ljummet vatten
Fyllning
1 dl Créme Fraiche
400 g Fetaost
1 dl Naturell yoghurt
0.5 dl Rapsolja
Pensla burek med
3 msk Rapsolja

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Hemmagjord burek – god , saftig och frasig burek

  • 140 min
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Filodeg

  • Fyllning

  • Pensla burek med

Directions

Share

Hemmagjord burek med egenbakad filodeg. Burek är en populär snabbmatsrätt i balkan och västra delen av Asien, Turiket bland annat. Burek består utav tunn filodeg som fylls med t.ex köttfärs eller fetaost. Jag gjorde min burek med fetaost, vilket jag tycker är godast. I balkan så görs burek med kött medans den med fetaost har flera namn. Den här receptet går lika bra att göra med både fetaost och köttfärs. Gör det som du år sugen på!

Uppdaterat recept*

Steps

1
Done

Filodegen

Börja blanda vatten och olja i en bunke (bara 3/4 delar av oljan dock, resten sparar vi till knådningen). Blanda mjöl och salt i en annan bunke.
Börja sakta addera mjölet till de blöta ingredienserna samtidigt som du rör om. När allt mjöl är i är det dags att börja knåda. Knåda degen i ca 3-4 minuter tills den går ihop (tillsätt mer vatten eller mjöl om det behövs). Täck och låt stå i 5-10 min minuter så att mjölet får suga åt sig vätskan.
Fortsätt sedan knåda tills degen känns smidig. Nu ska du arbeta in resten av oljan i degen. Knåda till oljan är inarbetad och degen känns smidig.

2
Done

Filodegen

Dela nu degen i 4 bollar. Pensla varje boll med olja, lägg på en tallrik och täck med plastfolie.
Låt degen stå i kylskåp i ca 45 min och sedan i rumstemperatur i ca 45 min. Du kan förbereda degen ett par timmar innan och låta den stå i kylskåpet längre, men man vill låta degen vila i kylen i minst 45-60 min. Sedan behöver den komma till rumstemperatur igen för att det ska bli lättare att sträcka ut degen. Här du ont om tid så kan du vila degen i rumstemperatur i 45 min och skippa att ha den i kylen.

3
Done

Dags att göra burek

Sätt ugnen på 250 grader och låt den värmas på ordentligt.
Olja din arbetsyta lätt (se till så att ytan är helt ren först). Knåda ut en boll och börja sedan sträcka ut degen försiktigt tills du får en tunnt och 4-5 gånger så stort blad (se bild nedan).

4
Done

Fyllning

Blands fyllningen (feta, Créme Fraiche och yoghurt). Klicka på fetaostfyllningen på filodegen. Det ska inte vara för mycket fetaost men inte för lite heller, ringla sedan 2-3 msk olja över fetosten. Rulla försiktigt ihop filodegen från båda hållen, nyp bort de yttersta kanterna där degen är lite tjockare och forma rullen till avlång snäcka. Repetera med resterande bollar och placera på en plåt.

5
Done

Grädda din burek

Låt din burek vila på plåten i 10 min innan du gräddar dem. Pensla dem med olja och grädda i ca 15-20 min (beror på hur stark ugn du har, men de ska bli gyllene).

6
Done

Låt din burek svalna och servera sedan med en god sallad, ett glas naturell yoghurt (traditionellt sätt dricker man det till) men det går bra med valfri dryck.

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
sataras - enkel grönsaksgryta
previous
Sataras – enkel grönsaksgryta från Balkan
kycklingpa med paprika och purjölök
next
Kycklingpaj med paprika och purjolök
sataras - enkel grönsaksgryta
previous
Sataras – enkel grönsaksgryta från Balkan
kycklingpa med paprika och purjölök
next
Kycklingpaj med paprika och purjolök

Add Your Comment