• Home
  • Bröd recept
  • Hemmagjorda piroger med fetaost och spenat – fluffiga och mjuka
0 0
Hemmagjorda piroger med fetaost och spenat – fluffiga och mjuka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Degen
50 g Jäst
5 dl Mjölk
50 g Rumstempererat smör
2 tsk Strösocker
2 tsk Salt
1 st Ägg
ca 13 dl Vetemjöl
Fyllning
400 g Fetaost
100g Bladspenat
1 st Vitlöksklyftor
0.5 dl Naturell yoghurt
1 st Ägg
Att pensla med
1 st Ägg
2 msk Mjölk
Valfritt
Sesamfrön

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Hemmagjorda piroger med fetaost och spenat – fluffiga och mjuka

  • 120
  • Serves 6
  • Medium

Ingredients

  • Degen

  • Fyllning

  • Att pensla med

  • Valfritt

Directions

Share

Hemmagjorda piroger med fetaost och spenat – fluffiga och mjuka. Piroger är verkligen så gott och smidigt att ha i frysen när man är hungrig. Därför brukar jag passa på att göra en extra stor sats när jag väl bestämmer mig för pirogbak. Pirogfyllningar går att variera väldigt mycket –  du kan ha färs, skinka, grönsaker eller som jag i det här receptet fetaost och spenat.

Steps

1
Done

Degen

Smula ner jästen i en bunke och häll på fingervarm mjölk (37 grader). Rör om tills jästen löst upp sig och tillsätt ägg, salt och socker. Rör ihop. Tillsätt sedan mjölet, vänta med de sista decilitrarna. Tillsätt rumstemperat smör som du tärnar och arbeterar in i degen tillsammans med det sista av mjölet. Arbeta nu degen till en jämn och smidig deg i ca 10-15 minuter. Täck med duk och lås jäsa i ca 45-50 minuter.

2
Done

Gör fyllningen meden degen jäser

Smula ner fetaosten i en bunke. Blanschera spenaten (koka snabbt i 1-2 minuter). Sila av och skölj i kallt vatten. Grovhacka och vänd ner i fetaosten. Vänd i ägg, pressad vitlök och yoghurt och mosa ihop fyllningen med en gaffel.

3
Done

Gör pirogerna

När degen jäst klart vänd ut den på ett mjölat bord. Dela degen i 2. Täck degen du inte bakar ut så länge med en kökshandduk. Kavla ut degen till ca 1-0.5 cm tjock rektangel och stansa ut cirklar. Hur stora cirklar beror på hur stora piroger du vill ha. 10 cm ger något mindre piroger och 15 cm ger större. Du kan stansa ut med en skål eller glas.
Platta till dina cirklar och placera lite fyllning i mitten. Vik över degen över fyllningen och stäng igen din pirog med en gaffel. Tänk på att inte fylla pirogerna för mycket för då kan de öppnas i ugnen.
Låt pirogerna vila på plåten i 15-20 minuter.

4
Done

Grädda pirogerna

Sätt ugnen på 225 grader. Pensla pirogerna med ägg och mjölk som du vispar upp. Om du vill kan du toppa pirogerna med sesamfrön. Har du gjort mindre piroger så räcker det med att grädda i 10min. Större piroger kan ta något längre tid. De ska vara gyllene och fina när de är klara!

5
Done

Täck pirogerna med kökshandduk när de kommer ut i ugnen och låt svalna i 10-15 min. Servera sedan direkt! Förvara i fryspåsar! Frys in de du inte kommer äta upp de närmsta 1-2-3 dagarna!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Saftiga semlor med hemmagjord mandelmassa
previous
Saftiga semlor med hemmagjord mandelmassa
Wrap med räkröra - enkel och god wrap med räkor
next
Wrap med räkröra – enkel och god wrap med räkor
Saftiga semlor med hemmagjord mandelmassa
previous
Saftiga semlor med hemmagjord mandelmassa
Wrap med räkröra - enkel och god wrap med räkor
next
Wrap med räkröra – enkel och god wrap med räkor

Add Your Comment