Ingredients
-
Degen
- 50 g Jäst
- 5 dl Mjölk
- 50 g Rumstempererat smör
- 2 tsk Strösocker
- 2 tsk Salt
- 1 st Ägg
- ca 13 dl Vetemjöl
-
Fyllning
- 400 g Fetaost
- 100g Bladspenat
- 1 st Vitlöksklyftor
- 0.5 dl Naturell yoghurt
- 1 st Ägg
-
Att pensla med
- 1 st Ägg
- 2 msk Mjölk
-
Valfritt
- Sesamfrön
Directions
Hemmagjorda piroger med fetaost och spenat – fluffiga och mjuka. Piroger är verkligen så gott och smidigt att ha i frysen när man är hungrig. Därför brukar jag passa på att göra en extra stor sats när jag väl bestämmer mig för pirogbak. Pirogfyllningar går att variera väldigt mycket – du kan ha färs, skinka, grönsaker eller som jag i det här receptet fetaost och spenat.
Steps
1 Done | DegenSmula ner jästen i en bunke och häll på fingervarm mjölk (37 grader). Rör om tills jästen löst upp sig och tillsätt ägg, salt och socker. Rör ihop. Tillsätt sedan mjölet, vänta med de sista decilitrarna. Tillsätt rumstemperat smör som du tärnar och arbeterar in i degen tillsammans med det sista av mjölet. Arbeta nu degen till en jämn och smidig deg i ca 10-15 minuter. Täck med duk och lås jäsa i ca 45-50 minuter. |
2 Done | Gör fyllningen meden degen jäser |
3 Done | Gör pirogernaNär degen jäst klart vänd ut den på ett mjölat bord. Dela degen i 2. Täck degen du inte bakar ut så länge med en kökshandduk. Kavla ut degen till ca 1-0.5 cm tjock rektangel och stansa ut cirklar. Hur stora cirklar beror på hur stora piroger du vill ha. 10 cm ger något mindre piroger och 15 cm ger större. Du kan stansa ut med en skål eller glas. |
4 Done | Grädda pirogernaSätt ugnen på 225 grader. Pensla pirogerna med ägg och mjölk som du vispar upp. Om du vill kan du toppa pirogerna med sesamfrön. Har du gjort mindre piroger så räcker det med att grädda i 10min. Större piroger kan ta något längre tid. De ska vara gyllene och fina när de är klara! |
5 Done | Täck pirogerna med kökshandduk när de kommer ut i ugnen och låt svalna i 10-15 min. Servera sedan direkt! Förvara i fryspåsar! Frys in de du inte kommer äta upp de närmsta 1-2-3 dagarna! |