6 recept på fried rice – billigt och snabblagad middag
Fried rice är en optimal middag på många sätt. Det går väldigt fort att laga, det är ett bra sätt att ta vara på rester och det kan också bli väldigt billigt. Här har jag samlat ett gäng tips på hur du kan variera din fried rice med olika protein och grönsaker, samt vilket ris som blir bäst och hur du undviker att den blir soggig.
Ris till fried rice
Till fried rice blir långkornigt ris bäst och godast. Du ska helst inte använda nykokt och varmt ris då de kan göra din fried rice geggig. Att använda kallt 1-2 dagar ”gammalt” ris är bäst. Jag kan tipsa om märkena Hästen, Ellas ris eller annat basmati ris.
Panna för att steka fried rice
Använder ofta min favoritpanna från Fiskars Hard face serie som är djup och ger bra stekyta ytan att bränna fast.
Protein till fried rice
Du kan variera proteinet till din fried rice väldigt mycket och du kan även ha flera sorters protein i. Välj mellan tofu, quorn, kyckling, lax, räkor, skinka eller chorizo. Använder du kyckling, tofu, lax eller räkor passar asiatiska smaker eller curry väldigt bra. Väljer du korv eller skinka blir det gott med en paprika/tomatbaserad smaksättning.
Sås till fried rice – och hur du kan undvika att få en soggig fried rice
Till fried rice behöver du ingen stor mängd sås då kommer ditt ris blir för soggigt. Undvik som även nämnt att använda varmt nykokt ris för att slippa få en kladdig rätt. Använd istället paste + kryddor eller en mindre mängd soja för att smaksätta riset.
Använd t ex: tomatpure + kryddor (paprikapulver, chilipulver, peppar), vitlök, lök i en tomatbaserad fried rice.
Använd t ex hoisinsås, japansk soja och kinesisk soja i en mer asiatisk fried rice.
Ge smak i fried rice med ingefära, vitlök och chili eller med sesam eller chiliolja.
Grönsaker till fried rice
Grönsakerna går också att variera i oändlighet. Jag tycker det är smidigt att köpa frysta grönsaker när jag vill att middagen ska gå fort. En färdigmix med frysta ärtor, majs och paprika är perfekt. Andra grönsaker som blir gott i är kål, lök, paprika, salladslök, sockerärtor, blomkål eller broccoli.
2. Fried rice med kyckling och räkor
3. Fried rice med teriyaki och lax
4. Curry fried rice med kyckling
6. Nasi goreng – indonesiskt fried rice