Ingredients
- 1.5 kg Fast potatis
- 1 st Gullök
- 2 dl Grädde
- 4 dl Mjölk
- 40 g Smör
- 2 tsk Salt
- Peppar
- 3 st Chorizo
-
Topping
- 4 dl Riven ost
Directions
Potatisgratäng med chorizo – en krämig gratäng som passar perfekt i matlådan. Lättlagat och väldigt gott. Till serveras gärna en god sallad och en klick creme fraiche.
Det bästa för att få jämna och fina skivor i din potatisgratäng är att använda mandolin(adlink).
Steps
1 Done | Gratäng - preppSkala potatisen och skiva tunt, gärna med en mandolin så att du får jämna bitar. Mina bitar var ungefär 3 mm. Har du tjockare skivor kan du behöva grädda gratängen längre. Skala och mandolina/skiva löken tunt. Sätt ugnen på 225 grader. |
2 Done | Fräs och karamellisera löken i smör i en stor kastrull, karamelliseringen ger löken gratängen en god smak. Löken ska bli gyllene. Tillsätt potatis, grädde, mjölk, salt och peppar. Låt koka upp och låt potatisen sjuda i ca 10 min. Stek under tiden chorizon som du skivar. |
3 Done | GräddaVänd ner hälften av gratängen i en form. Lägg på chorizon, spara några att lägga på toppen. Häll i resten av gratängen. Toppa med sista chorizon och riven ost. Grädda gratängen i ca 30-40 min i mitten av ugnen. Efter halva tiden så kan du täcka formen med folie ifall osten fått tillräckligt med färg. Känn med en sticka för att se om potatisen känns mjuk. |
4 Done | ServeraLåt gratängen svalna och servera sedan med en sallad och en klick creme fraiche. |