• Hem
  • Fisk & Skaldjur
  • Smörbakad lax med vitvinsås, ugnsrostade jordärtskockor, sparrisbroccoli och rom
1 0
Smörbakad lax med vitvinsås, ugnsrostade jordärtskockor, sparrisbroccoli och rom

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

Justera portioner:
Laxen
500 g Färsk lax 125 g per person
100 g Rumstempererat smör
Salt
Vitvinssås
1 st Schalottenlök
3 dl Vitt vin
2 msk Hummerfond
3 dl Vatten
3 msk Smör
4 dl Grädde
2 tsk Majsstärkelse utspätt i lite vatten
Salt
Jordärtskocka
800 g Jordärtskockor
Olivolja
Salt
Övrigt
1 paket Sparrisbroccoli
1 liten burk Regnbågslaxrom

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Smörbakad lax med vitvinsås, ugnsrostade jordärtskockor, sparrisbroccoli och rom

  • 55
  • Portioner 4
  • Medium

Ingredienser

  • Laxen

  • Vitvinssås

  • Jordärtskocka

  • Övrigt

Steg

Dela

Smörbakad lax med vitvinsås, ugnsrostade jordärtskockor, sparrisbroccoli och rom. En perfekt rätt när man vill lyxa till det! Laxen smälter i munnen och tillsammans med syran i såsen och fräschören från broccolin blir det en perfekt kombo. Perfekt fiskrätt till nyårmiddagen eller andra festliga tillfällen!

Veckans produkttips: BÄSTA rivjärnet från MICROPLANE! Perfekt till citrus, parmesan, choklad och muskot.

Steg

1
Färdig

Börja med såsen

Fräs löken i smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt vinet och låt det koka ner till hälften på medelvärme, ca 1.5 dl vätska ska vara kvar. Koka ner grädden till hälften i en separat kastrull.
Tillsätt hummerfonden till vinet och vatten och låt koka upp. Koka ner till ca 2 dl återstår.
Tillsätt grädde och sila av såsen. Häll tillbaka såsen i kastrullen och vänd i smöret. Red med majstärkelse som du späder ut med 1-2 msk vatten. Smaka av med salt.

2
Färdig

Laxen

Salta laxen. Vispa upp det rumstempererade smöret och bre på ett tjockt lager smör på laxfiléerna och ställ i kylen under tiden du rostar jordärtskockorna så smöret för sätta sig litegrann.
Ugnsbaka laxen på 150 grader tills temperaturen når 46-47 grader (temperaturen fortsätter stiga ett tag när du tar ut laxen).

3
Färdig

Rostade jordärtskockor

Sätt ugnen på 175 grader. Putsa och dela jordärtskockorna. Ringla över olja och salta. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper med skurna sidan neråt. Rosta i ugnen i ca 30-40 min eller tills de fått fin yta och är mjuka. Höj ej värmen. Jordärtskockor är känsligare än potatis och tål därför inte lika hög värme.

4
Färdig

Broccolin

Blanschera broccolin snabbt = koka 1-2 minuter.

5
Färdig

Servera

Häll på lite sås på en tallrik, lägg på broccolin, laxen och avsluta med några klickar rom. Toppa med en kvist dill (valfritt).

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Föregående
Pasta salsiccia, champinjoner och paprika
Nästa
Créme brulée – God och krämig med mycket vaniljsmak
Föregående
Pasta salsiccia, champinjoner och paprika
Nästa
Créme brulée – God och krämig med mycket vaniljsmak

Kommentera