Ingredients
-
Tårtbotten - görs x2 (nedan är för 1 stycken botten).
-
5 st Ägg
-
2.5 dl Strösocker
-
1.25 dl Potatismjöl
-
1.25 dl Vetemjöl
-
1 msk Vaniljsocker
-
2 tsk Bakpulver
-
Vaniljkräm
-
7 st Äggulor
-
7.5 dl Kall mjölk
-
2 krm Vaniljpulver
-
2.5 dl Strösocker
-
1 dl Majsstärkelse
-
100 g Smör
-
Färskostfyllning
-
300 g Färskost
-
6 dl Vispgrädde
-
3 dl Florsocker
-
Övrigt
-
1 liter Jordgubbar
-
250 g Färska hallon
-
200 g Körsbär
Directions
Jordgubbstårta i långpanna med vaniljkräm. En smarrig tårta som bakas i en långpanna 30×40 cm. Du kan antingen göra två stora bottnar som jag eller dela varje botten i två för att få 4 mindre bottnar, och en mindre med högre tårta.
Alternativ 1: 2 stora bottnar med vaniljkräm i mitten och färskostgrädden på toppen.
Alternativ 2: 4 mindre bottnar: vaniljkräm på första lagret, sen färskostgrädde, ett till lager vaniljkräm och toppa tårtan med resten av färskostgrädden.
Receptet ger 16-20 generösa bitar.
Du kan göra bottnarna upp till 2 dagar innan. Se bara till att täcka dem ordentligt.
Steps
1
Done
|
VaniljkrämKoka upp vaniljpulver och mjölk. Ställ åt sidan. |
2
Done
|
TårtbottenSätt ugnen på 175 grader. Klä en 30x40 form med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp eller i köksassistens. Länge, i ca 20 minuter. Smeten ska vara riktigt ljus och luftig. Blanda alla torra ingredienser i en skål. |
3
Done
|
Sikta ner de torra ingredienserna i äggvispet och vänd ihop med en slickepott tills att det inte finns några mjölfickor. Häll över smeten i formen och fördela den försiktigt över plåten. Grädda botten i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 15 min tills den fått fin färg och är gräddad. Men håll stenkoll, alla ugnar är olika och denna botten är så pass tunn att det kan skilja minuter beroende på ugn. |
4
Done
|
FärskostfyllningVispa upp grädden lätt. Vänd i färskosten och vispa ihop till en fast kräm för hand. Sikta ner florsockret och vänd ihop med slickepott. |
5
Done
|
MonteraPlacera en av bottnarna i en långpanna eller på en lämplig bricka. Vispa vaniljkrämen med handvisp så den krämar till sig och bre på botten. Lägg på den andra botten. Täck med färskostkrämen. |