Ingredients
-
Degen
-
15 dl Vetemjöl
-
50 g Jäst
-
5 dl Ljummen mjölk
-
1.5 dl Strösocker
-
150 g Rumstempererat smör
-
1 msk Kardemumma
-
Fyllning
-
2 msk Majsstärkelse
-
0.5 dl Syltsocker
-
3 dl Frysta blåbär
-
125 g Rumstempererat smör
-
1 dl Farinsocker
-
Vaniljkräm
-
1 påse Marsanpulver
-
2.5 dl Kall mjölk
-
Övrigt
-
Pärlsocker
-
1 st Ägg
-
Sockerlag
-
1 dl Strösocker
-
1 dl Vatten
Directions
Saftiga blåbärsbullar med vaniljkräm. För att säkerställa att fyllningen inte rinner ut så har jag syltsocker och majsstärklse i fyllningen. De är lite kladdigt att snurra bullarna ändå men det blir ett fint resultat!
Steps
1
Done
|
DegenBörja med att lösa upp jästen i ljummen mjölk (rumstempererad). Tillsätt sedan socker, smör i tärningar och kardemumma Tillsätt sedan lite mjöl åt gången och arbeta ihop till en smidig deg. Jag har skrivit 15 dl mjöl men ibland behövs mindre och ibland lite mer. Degen ska vara lite åt det klibbiga hållet. Så tillsätt de sista decilitrarna en åt gången tills du har en smidig deg. Jag arbetade min deg i maskin i ca 10-15 min, men arbetar du för hand kan det ta något längre tid. Täck degen bunken plastfolie och låt den jäsa i ca 60 min. |
2
Done
|
Fyllningen och bullarnaBlanda frysta blåbären med majsstärkelse och syltsocker. Blanda smöret och farinsockret till en kräm. Blanda sedan ihop blåbären och smörblandningen till en bredbar fyllning. Dela degen i 2 delar. Kavla ut degen till 1 cm tjock rektangel. Bre på fyllningen över hela degen och vik den med långsidan. Kavla ut ovanpå den vikta degen så att alla luftbubblor kommer ut och degen blir ungefär dubbelt så stor. Skär nu 1 till 1,5 cm breda strimlor och snurra ihop till bullar. Placera bullarna på plåtar klädda med bakplåtspapper med lagom med utrymme mellan varandra. Låt jäsa i 30 min. Repetera med den andra halvan av degen. Under tiden bullarna jäser. Mixa ihop marsanpulvret med kall mjölk och lägg över i en spritspåse. |
3
Done
|
Grädda bullarnaVärm ugnen till 200 grader. Vispa upp ett ägg och 1 msk vatten. Pensla bullarna och fyll mitten med vaniljkräm - ca 1 - 1,5 msk. Strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12-15 min. För mig blev det perfekt med 13 min. Bullarna ska ha en innertemperatur på ca 92-93 grader. |