0 0
Kanelbullar med vaniljkräm

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Degen
50 g Jäst färsk
4 dl Kall mjölk
2 dl Vispgrädde
1.75 dl Strösocker
14 dl Vetemjöl mellan 14-16 dl
150 g Rumstempererat smör
1 msk Kardemumma kärnor
1 nypa Salt
Kanelfyllning
2.5 msk Kanel
175 g Rumstempererat smör
1.25 dl Farinsocker
1 dl Strösocker
Vaniljkräm
4 st Äggulor
1 st Vanijstång
4.5 dl Mjölk
0.5 dl Majsstärkelse
1 dl Strösocker
50 g Rumstempererat smör
Sockerlag
1 dl Strösocker
1 dl Vatten
Övrigt
1 st Ägg
1.5 dl Pärlsocker

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Kanelbullar med vaniljkräm

  • 230
  • Medium

Ingredients

  • Degen

  • Kanelfyllning

  • Vaniljkräm

  • Sockerlag

  • Övrigt

Directions

Share

Supergoda och saftiga kanelbullar med vaniljkräm, några utan också.  Vaniljkrämen gör bullarna extra saftiga och goda. När bullarna är färdiggräddade så penslar jag dem med sockerlag. Det kapslar in fukten i bullarna och gör att de håller sig saftiga längre och får en fin glans.

I det här receptet gör jag bullarna med kalla ingredienser och en jäsning. Att baka med kalla ingredienser gör att jäsningen tär lite längre tid på sig att komma igång. Jag gör bullarna och degen och låter sedan bullarna jäsa i 2-2.5h timme innan jag gräddar dem. Genom att låta degen jäsa en längre gång istället för 2 gånger så avbryter man inte jäsprocessen.

Förvaring av bullar

Förvara bullarna i en en tät sluten påse eller frys in de du inte kommer äta upp när bullarna har svalnat. I frysen håller det i ett par månader.

 

Receptet ger ca 3 plåtar med medelstora bullar.

Steps

1
Done

Vaniljkrämen

Koka upp vaniljpulver eller vaniljstång (urgröpt) och mjölk. Ställ åt sidan.
Vispa upp äggulor, majstärkelse och socker till en fluffig smet med elvisp. Tillsätt mjölken långsamt under vispning och vänd sedan tillbaka hela smeten i kastrullen. Koka upp på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknat. Vänd i rumstempererat smör och blanda tills det smält. För över i en spritspåse och låt svalna i kylen.

2
Done

Degen

Börja med att lösa upp jästen i mjölk och grädde. Tillsätt sedan socker och kardemumma. Tillsätt nu lite mjöl åt gången samt salt och arbeta ihop till en smidig deg. När du har några deciliter kvar så tillsätt smöet. Jag har skrivit 14 dl mjöl men ibland behövs mindre och ibland lite mer. Vänd i smöret Så tillsätt de sista decilitrarna en åt gången tills du har en smidig deg. Jag arbetade min deg i maskin i ca 15 min, förhand blir det längre.

3
Done

Fyllningen + baka ut bullarna

Blanda ihop alla ingredienser till en bredbar smet.
Kavla ut degen till 1 cm tjock rektangel. Bre på fyllningen över hela degen och vik den med långsidan. Kavla ut ovanpå den vikta degen så att alla luftbubblor kommer ut och degen blir ungefär dubbelt så stor. Skär nu 1 till 1,5 cm breda strimlor och snurra ihop till bullar, eller rull ihop och gör snittar. Tänk på att göra bullarna lite bredare om du ska ha vaniljkräm på. De kan man göra genom att tvinna en längd och rulla ihop som en snäcka. Tänk på att lägga yttersta biten under bullen.

Placera bullarna på plåtar klädda med bakplåtspapper med lagom med utrymme mellan varandra. Låt jäsa i 2 till 2.5h Exakta tiden beror på hur varmt det är i rummet osv.

4
Done

Grädda bullarna

Värm ugnen till 225 grader. Vispa upp ett ägg och 1 msk vatten. Pensla bullarna och fyll mitten med vaniljkräm och strö på pärlsocker. Jag gjorde några med och några utan vaniljkräm - ca 1,5-2 msk vaniljlkräm per bille.. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8-10 min. För mig blev det perfekt med 9 minuter.
Under tiden bullarna är i ugnen: koka upp socker och vatten till sockerlagen. Pensla bullarna med sockerlagen direkt när de kommer ut från ugnen. Sockerlagen gör att fukten hålls inne i bullarna och de förblir saftiga.

5
Done

Njut!

Njut av nygräddade bullar och frys sedan in de bullar du inte äter upp.

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Saftig jordgubbsrulltårta - Rulltårta med jordgubbssylt
previous
Saftig jordgubbsrulltårta – Rulltårta med jordgubbssylt
Krämig oxfilépasta med babychampinjoner
next
Krämig oxfilépasta med babychampinjoner
Saftig jordgubbsrulltårta - Rulltårta med jordgubbssylt
previous
Saftig jordgubbsrulltårta – Rulltårta med jordgubbssylt
Krämig oxfilépasta med babychampinjoner
next
Krämig oxfilépasta med babychampinjoner

Add Your Comment