2 0
Blåbärsbullar med vaniljkräm

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Degen
15 dl Vetemjöl
50 g Jäst
5 dl Ljummen mjölk
1.5 dl Strösocker
150 g Rumstempererat smör
1 msk Kardemumma
Fyllning
2 msk Majsstärkelse
0.5 dl Syltsocker
3 dl Frysta blåbär
125 g Rumstempererat smör
1 dl Farinsocker
Vaniljkräm
1 påse Marsanpulver
2.5 dl Kall mjölk
Övrigt
Pärlsocker
1 st Ägg
Sockerlag
1 dl Strösocker
1 dl Vatten

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Blåbärsbullar med vaniljkräm

  • Medium
[dfrcs name="knivar"]

Ingredients

  • Degen

  • Fyllning

  • Vaniljkräm

  • Övrigt

  • Sockerlag

Directions

Share

Saftiga blåbärsbullar med vaniljkräm. För att säkerställa att fyllningen inte rinner ut så har jag syltsocker och majsstärklse i fyllningen. De är lite kladdigt att snurra bullarna ändå men det blir ett fint resultat!

 

Steps

1
Done

Degen

Börja med att lösa upp jästen i ljummen mjölk (rumstempererad). Tillsätt sedan socker, smör i tärningar och kardemumma Tillsätt sedan lite mjöl åt gången och arbeta ihop till en smidig deg. Jag har skrivit 15 dl mjöl men ibland behövs mindre och ibland lite mer. Degen ska vara lite åt det klibbiga hållet. Så tillsätt de sista decilitrarna en åt gången tills du har en smidig deg. Jag arbetade min deg i maskin i ca 10-15 min, men arbetar du för hand kan det ta något längre tid. Täck degen bunken plastfolie och låt den jäsa i ca 60 min.

2
Done

Fyllningen och bullarna

Blanda frysta blåbären med majsstärkelse och syltsocker. Blanda smöret och farinsockret till en kräm. Blanda sedan ihop blåbären och smörblandningen till en bredbar fyllning.

Dela degen i 2 delar. Kavla ut degen till 1 cm tjock rektangel. Bre på fyllningen över hela degen och vik den med långsidan. Kavla ut ovanpå den vikta degen så att alla luftbubblor kommer ut och degen blir ungefär dubbelt så stor. Skär nu 1 till 1,5 cm breda strimlor och snurra ihop till bullar. Placera bullarna på plåtar klädda med bakplåtspapper med lagom med utrymme mellan varandra. Låt jäsa i 30 min. Repetera med den andra halvan av degen.

Under tiden bullarna jäser. Mixa ihop marsanpulvret med kall mjölk och lägg över i en spritspåse.

3
Done

Grädda bullarna

Värm ugnen till 200 grader. Vispa upp ett ägg och 1 msk vatten. Pensla bullarna och fyll mitten med vaniljkräm - ca 1 - 1,5 msk. Strö över pärlsocker. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 12-15 min. För mig blev det perfekt med 13 min. Bullarna ska ha en innertemperatur på ca 92-93 grader.
Under tiden bullarna är i ugnen: koka upp socker och vatten till sockerlagen. Pensla bullarna med sockerlagen direkt när de kommer ut från ugnen. Sockerlagen gör att fukten hålls inne i bullarna och de förblir saftiga.

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Tres leches - sydamerikansk tårta med 3 sorters mjölk
previous
Tres leches – sydamerikansk tårta med 3 sorters mjölk
Dumle cookies - mjuka chokladkakor med dumlegömma
next
Dumle cookies – mjuka chokladkakor med dumlegömma
Tres leches - sydamerikansk tårta med 3 sorters mjölk
previous
Tres leches – sydamerikansk tårta med 3 sorters mjölk
Dumle cookies - mjuka chokladkakor med dumlegömma
next
Dumle cookies – mjuka chokladkakor med dumlegömma

Add Your Comment