Ingredients
-
Potatis
-
800 g Fast potatis
-
Olivolja
-
Salt
-
Peppar
-
Sås
-
1 st Gullök
-
1 st Aubergine
-
1 st Zucchini
-
800 g Finkrossade tomater
-
2 st Vitlöksklyftor
-
1 msk Oregano
-
Salt
-
Peppar
-
Bechamel
-
10 dl Kall mjölk
-
2.25 dl Vetemjöl
-
120 g Smör
-
2 dl Finriven parmesan
-
2 st Äggula
-
Salt
-
Peppar
-
Övrigt
-
Riven ost
Directions
En smarrig vegetarisk moussaka! Istället för färs så har jag gjort en tomatsås med zucchini och aubergine.
Servera mer tzatziki och oliver eller sallad!
Steps
1
Done
|
PotatisSätt ugnen på 225 grader. Skala och skiva potatisen i ca 0.5 cm tjocka skivor. Har du en mandolin så använd den! |
2
Done
|
SåsTärna lök, aubergine och zucchini. Värm en panna med olja. Stek löken. Addera zucchini och aubergine. Stek tills grönsakerna släppts vätska och börhat få lite yta. Pressa i vitlök och tillsätt tomatpure. Stek lite till. Vänd i finkrossade tomater, oregano salta och peppra. Sänk värmen och låt puttra i ca 10-15 minuter. |
3
Done
|
BechamelenVärm mjölken i micron. Smält smöret i en djup kastrull på låg till medelvärme. Tillsätt mjölet under och vispa så att du får en en trög smet. Lös nu upp smeten genom att tillsätta mjölken i 3 omgångar. Tillsätt litegrann och rör ihop, när det börjar tjockna så tillsätter du mer. När all mjölk är i - låt det bara puttra upp tills du ser första bubblan och ta sedan bechamelen från plattan. |
4
Done
|
Vänd i finriven parmesan. Tillsätt peppar, muskotnöt och örtsalt. Smaka av. Vänd sist i äggulorna och rör ihop. |
5
Done
|
MonteraTa ut potatisen ur ugnen och toppa med grönsakssåsen. Häll sedan på ett tjockt lager med bechamelsås så att hela täcks och avsluta med riven ost. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter. |
6
Done
|
Ta ut moussakan och låt den svalna och sätt sig en stund innan du serverar. |