Ingredients
-
Soppan
- 1 st Lök
- 0.5 st Chili
- 1 st Vitlöksklyftor
- 2 st Morötter
- 0.25 st fänkål
- 2 msk Tomatpure
- 400 g Finkrossade tomater
- 0.5 g Saffran
- 2 tärningar Fiskbuljong
- 1 tsk Timjan
- 1.5 liter Vatten
- 400 g Räkor med skal
- 2 tsk Strösocker
- 2 dl Vitt vin
-
Krutonger
- Brödskivor
- 0.5 dl Persilja
- 0.75 dl Olivolja
- 1 st Vitlöksklyftor
- 2 st lagerblad
- Peppar
- Flingsalt
-
Övrigt
- 300 g Valfri fisk
- 250 g Blåmusslor
- Aioli
Directions
Bouillabaisse – fransk fiskgryta! En mustig tomatbaserad fiskgryta som man från början gjorde av fiskrester men på senare tid lagas med finare tillbehör som musslor, räkor, fin fisk. Du kan själv välja om du vill ha räkor, torsk, lax eller musslor i. Toppa med krutonger och en klick creme Fraiche!
Steps
1 Done | SoppanHacka lök, vitlök, chili, morötter och fänkål. Skala alla räkor och spara skalet. Koka räkskalet med vattnet och fiskbuljongen. Låt puttra i ca 15 min. Sila sedan av. |
2 Done | Tillsätt sedan fisk och räkbuljongen, saffran, peppar, timjan, salt och lite socker. Låt u puttra på i ca 20-30 min på medelvärme. Rör om då och då. |
3 Done | KrutongerMedan soppan kokar så kan du förbereda krutongerna. Dela brödet och blanda med olivolja, vitlök, hackad persilja och flingsalt. Rosta på 200 grader tills krutongerna fått fin färg ca 10 minuter. |
4 Done | Mixa soppan och serveraNär soppan kokat färdigt - smaka av med salt och peppar. Mixa soppar slät. Servera soppan med krutongerna och aioli! |