0 0
Baklava med valnötter – balkan recept

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Baklavan
600 g Valnötter
500 g Filodeg
125 g Smör
0.5 Rapsolja
0.75 dl Strösocker
Sockerlagen 1
0.5 st Citron
7 dl Strösocker
5 dl Vatten
Sockerlag 2
2 dl Vatten
2 dl Strösocker

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Baklava med valnötter – balkan recept

  • 50 min
  • Medium

Ingredients

  • Baklavan

  • Sockerlagen 1

  • Sockerlag 2

Directions

Share

Baklava med valnötter, en klassikt recept på baklava från balkan. Det finns många olika sorters baklava och det här är en variant. Det går bra att blanda nötter eller tillsätta vilka man vill, men i ett klassiskt recept används valnötter.

Steps

1
Done

Förberedelser

Smält smöret och blanda med 0.5 dl olja. Hitta en lämplig form ca 20x30 cm. Skär din filodeg så att de passar i din form. Sätt ugnen på 200 grader.

2
Done

Nötterna

Börja med att mixa 450 g av valnötterna och hacka resterande 150 g. Blanda sedan ihop dem i en bunke tillsammans med 0,75 dl socker.

3
Done

Montera baklavan

Pensla botten av plåten och strö över 1-2 msk av nötblandningen. Lägg på en filodegsblad och pensla de med smör, strö över 3-4 msk över bladet och lägg på ett till blad, pensla med smör och strö över 3-4 msk nötblandning. Fortsätt så tills nötterna är slut. Avsluta med 3 lager filodeg, alla lager ska penslas med smörblandnigen men spara mest till det sista lagret.

4
Done

Skär baklavan i rutor ca 3x3 cm. Skjutsa in i ugnen på 200 grader i 10 min, sänk därefter värmen till 160 och grädda i 30-35 min. Avsluta med att höja värmen till 200 grader och grädda i 10 min till. De överrsta lagret kan komma att få mycket färg men det kan du plocka bort i efterhand. Under tiden baklavan är i ugnen så kan du förbereda sockerlagen.

5
Done

Sockerlag 1 och 2

Sockerlag 1: Häll ingredienserna i en kastrull och koka i ca 20 min. Pressa ner saften från en halv citron. Låt svalna
Sockerlag 2: Häll ingredienserna i en kastrull och koka i 5 min. Den här kommer vara tjockare och den första kommer vara lösare.

6
Done

Ta ut baklavan och häll på den första sockerlagen på den varma baklavan (den ska ha svalnat eller inte vara för varm). Låt baklavan stå ute eller på balkongen - otäckt tills den svalnat. När den svalnat häll på den tjocka sockerlagen och lägg på några citron skivor. Den är godast om den får stå över natten och gotta till sig.

7
Done

Baklavan håller i kyl i flera dagar!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Räktartar med avokadokräm i friterat rispapper
previous
Räktartar med avokadokräm i friterat rispapper
Vegetariska dumplings - med två dippsåser och grön sallad
next
Vegetariska dumplings – med två dippsåser och grön sallad
Räktartar med avokadokräm i friterat rispapper
previous
Räktartar med avokadokräm i friterat rispapper
Vegetariska dumplings - med två dippsåser och grön sallad
next
Vegetariska dumplings – med två dippsåser och grön sallad

Add Your Comment