Ingredients
-
Chokladbottnar
- 4 dl Vetemjöl
- 2 dl Kakao
- 5 dl Strösocker
- 2 tsk Vaniljsocker
- 2 tsk Bakpulver
- 1.5 tsk Bikarbonat
- 2 st Ägg
- 4 dl Mjölk
- 2 dl Rapsolja
- 1 dl Kaffe
-
Mörk chokladmousse
- 200 g Mörk choklad 55%
- 4 dl Vispgrädde
- 50 g Rumstempererat smör
-
Mjölkchokladmousse
- 300 g Marabou mjölkchoklad
- 5 dl Vispgrädde
- 50 g Rumstempererat smör
-
Mörk chokladganache
- 200 g Mörk choklad 55%
- 3 dl Vispgrädde
-
Topping
- Färska bär
- Kiwi
Directions
Chokladtårta med mjölkchokladmousse, mörk chokladmousse och mörkchokladganache. En riktigt chokladbomb med saftiga bottnar toppad med massor av bär. Den här tårtan är min favorit tårta och jag gör den ofta till födelsedagar. Den är lagom avancerat och resultatet blir både gott och fint.
Här är tårtingen som jag använder för att montera tårtan. (reklamlänk).
Receptet ger 10 medelstora bitar.
Steps
1 Done | ChokladbottnarSätt ugnen på 150 grader. Klä två springformar 20 cm i diameter med bakplåtspapper (har du bara 1 så grädda en botten åt gången). Låt bottnarna svalna helt innan du delar dem. Du kan förbereda dem dagen innan. Linda in dem i plastfolie så håller de sig saftiga! |
2 Done | Mörk chokladmousse (för ett lager)Bryt chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm på hälften av grädden och häll över chokladen. Rör om tills chokladen smält. Tillsätt smöret. Låt chokladen svalna helt i rumstemperatur. Rör om då och då. Vispa upp resten av grädden och vänd ner i den svalna chokladblandingen. Häll över i spritspåse och ställ sedan i kylen i ett par timmar. Skulle moussen kännas lös när det är dags att montera kan du vispa upp den snabbt med elvisp* |
3 Done | Mjölkchokladmousse (för två lager)Bryt chokladen och lägg i en värmetålig skål. Värm på hälften av grädden och häll över chokladen. Rör om tills chokladen smält. Tillsätt smöret. Låt chokladen svalna helt i rumstemperatur. Rör om då och då. Vispa upp resten av grädden och vänd ner i den svalna chokladblandingen. Häll över i spritspåse och ställ sedan i kylen i ett par timmar.Skulle moussen kännas lös när det är dags att montera kan du vispa upp den snabbt med elvisp. Skulle moussen kännas lös när det är dags att montera kan du vispa upp den snabbt med elvisp* |
4 Done | Montera tårtanMontera tårtan i tårting alternativt springformen som du bakade tårtbotten i. Tårtan blir mer stabil då. Dela varje botten i 2 lager och fördela moussen mellan alla lager. Mjölkchokladmousse på första och sista botten och mörk mousse i mitten. Låt tårtan sedan sätta sig i kylen i ett par timmar eller över natten innan du spacklar med ganachen. |
5 Done | Mörk chokladganacheBryt chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen och låt stå i 3 min. Vispa sedan långsamt för hand tills chokladen smält ihop. Låt ganachen svalna och sätta sig i kylen. Ganachen ska fortfarande vara bredbar så låt den inte stelna för länge. Blir den för hård kan du ta 1-2 msk av den och micra i 15 sek och sedan blanda med resten av ganachen så blir den lättare att bre på. |
One Comment Hide Comments
Kör du varmluft när du gräddar båda samtidigt eller vanlig över och undervärme?