Ingredients
-
Bottnar
- 3 dl Kakao
- 3.25 dl Mjölk
- 5.5 dl Vetemjöl
- 3 st Ägg
- 5 dl Strösocker
- 1 tsk Bakpulver
- 1 tsk Bikarbonat
- 1 tsk Vaniljsocker
- 2 dl Rapsolja
- 3.25 Varmt vatten
- 0,25 tsk Salt
-
Mörk chokladmousse
- 2 st Äggula
- 100 g Mörk choklad 55%
- 3 dl Vispgrädde
- 1 msk Strösocker
- 1.5 msk Vatten
-
Vit chokladmousse
- 100 g Vit choklad
- 3 dl Vispgrädde
-
Topping
- Färska hallon
- Passionsfrukt
- Toffifee
-
Marängsmörkräm
- 4 st Äggvita
- 400 g Osaltat smör
- 300 g Mjölkchoklad
- 2.5 dl Strösocker
Directions
Chokladtårta fylld med vit chokladmousse, mörk chokladmousse och chokladmarängsmörkräm med mjölkchoklad. En riktigt saftig och god tårta. Som med de flesta tårtor så behöver du vara ute i god tid. Bottnarna och chokladmoussen kan du förbereda dagen innan och marängssmörkrämen kan du göra samma dag som du ska montera tårtan. Tårtan är godast om den får gotta sig någon timme innan servering.
Steps
1 Done | FörberedelserDen här tårtan gör du helst 1 dag innan servering. Jag gjorde bottnarna och fyllningarna dagen innan och sedan marängsmörkrämen samma dag som servering. |
2 Done | BottnarSätt ugnen på 150 grader över och undervärme och klä och smörj så många 20 cm springformar du har. Har du bara 1 så får du grädda i 3 omgångar, har du 2-3 så grädda 2 åt gången. För att förtydliga, det ska bli totalt 3 bottnar. Dela upp smeten i 3 delar och grädda sedan 1 botten åt gången eller fler om du har fler formar. |
3 Done | Blanda alla torra ingredienser (mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, kakao (2 av 3 dl), salt och vaniljsocker. Vispa upp äggen, olja och mjölk i en annan bunke. Koka upp 1 dl kakao med 3.25 dl vatten. |
4 Done | Mörk ChokladmousseVispa upp 1.5 dl grädde och ställ i kylen. Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp socker och vatten. Häll sedan genast över i äggulorna samtidigt som du vispar med elvisp på maxhastighet. Vispa till en fluffig smet. |
5 Done | Vit chokladmousseHacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp 2 dl grädde och häll över den hackade chokladen. Rör om tills chokladen smält. Är det fortfarande bitar av vit choklad kvar kan du ställa skålen över ett vattenbad tills chokladen smält. Låt sedan svalna till rumstemperatur eller i kyl en stund. Vispa sedan upp till önskad konsistens med elvisp (låg hastighet) med mer grädde och häll över i en spritspåse. Jag hade lite mer grädde när jag vispade upp den (ca 0.5-1dl ovispad). Det blir lättare att spritsa om man har i den i spritspåse innan den stelnar för mycket. |
6 Done | MarängsmörkrämenTa ut smöret i god tid innan du börjar så de får komma ner i rumstemperatur. Tärna det också. Smält chokladen över ett vattenbad och ställ sedan åt sidan så de får komma ner i temperatur. Koka äggvitor och socker i en skål över ett vattenbad tills äggvitan uppnår en temperatur på ca 65 grader. Häll sedan över det i en köksassistent och vispa på hög hastighet tills marängen svalnat, det tar ca 10 minuter. När marängen svalnat är det dags att jobba in smöret lite åt gången. Sänk assistenten till låg hastighet och vänd i lite smör åt gången 20-30 g. Låt vispas in och tillsätt sedan mer. När allt smör är i så kan du öka hastigheten till hög och vispa i 2-3 minuter. Vänd sist den avsvalnade smälta chokladen lite åt gången på låg hastighet. Sedan är krämen färdig och du kan hälla över en del i en spritspåse. |
7 Done | Jag börjar med att göra en ring med marängsmörkrämen på första botten och sen fyller jag i vit chokladmoussen. Placerar den andra botten och repeterar med mörk chokladmousse. |