0 0
Chokladtårta med vit chokladmousse, mörk chokladmousse och marängsmörkräm

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Bottnar
3 dl Kakao
3.25 dl Mjölk
5.5 dl Vetemjöl
3 st Ägg
5 dl Strösocker
1 tsk Bakpulver
1 tsk Bikarbonat
1 tsk Vaniljsocker
2 dl Rapsolja
3.25 Varmt vatten
0,25 tsk Salt
Mörk chokladmousse
2 st Äggula
100 g Mörk choklad 55%
3 dl Vispgrädde
1 msk Strösocker
1.5 msk Vatten
Vit chokladmousse
100 g Vit choklad
3 dl Vispgrädde
Topping
Färska hallon
Passionsfrukt
Toffifee
Marängsmörkräm
4 st Äggvita
400 g Osaltat smör
300 g Mjölkchoklad
2.5 dl Strösocker

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Chokladtårta med vit chokladmousse, mörk chokladmousse och marängsmörkräm

  • Serves 8
  • Medium

Ingredients

  • Bottnar

  • Mörk chokladmousse

  • Vit chokladmousse

  • Topping

  • Marängsmörkräm

Directions

Share

Chokladtårta fylld med vit chokladmousse, mörk chokladmousse och chokladmarängsmörkräm med mjölkchoklad. En riktigt saftig och god tårta. Som med de flesta tårtor så behöver du vara ute i god tid. Bottnarna och chokladmoussen kan du förbereda dagen innan och marängssmörkrämen kan du göra samma dag som du ska montera tårtan. Tårtan är godast om den får gotta sig någon timme innan servering.

Steps

1
Done

Förberedelser

Den här tårtan gör du helst 1 dag innan servering. Jag gjorde bottnarna och fyllningarna dagen innan och sedan marängsmörkrämen samma dag som servering.

2
Done

Bottnar

Sätt ugnen på 150 grader över och undervärme och klä och smörj så många 20 cm springformar du har. Har du bara 1 så får du grädda i 3 omgångar, har du 2-3 så grädda 2 åt gången. För att förtydliga, det ska bli totalt 3 bottnar. Dela upp smeten i 3 delar och grädda sedan 1 botten åt gången eller fler om du har fler formar.

3
Done

Blanda alla torra ingredienser (mjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, kakao (2 av 3 dl), salt och vaniljsocker. Vispa upp äggen, olja och mjölk i en annan bunke. Koka upp 1 dl kakao med 3.25 dl vatten.
Sikta ner de torra ingredienserna i det blöta och vänd ihop till en jämn smet med en slickepott. Vänd sedan i den varma kakaon. Fördela 1/3 av smeten i en form och grädda i ca 25-35minuter beroende på ugn och storlek på form. Min botten blev perfekt saftig efter 25 min. Låt svalna och plasta sedan in så att det är redo till när tårtan ska monteras.

4
Done

Mörk Chokladmousse

Vispa upp 1.5 dl grädde och ställ i kylen.
Bryt chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp 1.5 deciliter grädde och häll den över chokladen. Låt stå lite och blanda sedan med slickepott ihop till en slät tryffel. Låt stå i rumstemperatur.

Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp socker och vatten. Häll sedan genast över i äggulorna samtidigt som du vispar med elvisp på maxhastighet. Vispa till en fluffig smet.
Vänd ner chokladkrämen i äggulorna och sedan även den vispade grädden. Häll över moussen i en spritspåse och låt stå i kylen i några timmar eller över natten.

5
Done

Vit chokladmousse

Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp 2 dl grädde och häll över den hackade chokladen. Rör om tills chokladen smält. Är det fortfarande bitar av vit choklad kvar kan du ställa skålen över ett vattenbad tills chokladen smält. Låt sedan svalna till rumstemperatur eller i kyl en stund. Vispa sedan upp till önskad konsistens med elvisp (låg hastighet) med mer grädde och häll över i en spritspåse. Jag hade lite mer grädde när jag vispade upp den (ca 0.5-1dl ovispad). Det blir lättare att spritsa om man har i den i spritspåse innan den stelnar för mycket.

6
Done

Marängsmörkrämen

Ta ut smöret i god tid innan du börjar så de får komma ner i rumstemperatur. Tärna det också.

Smält chokladen över ett vattenbad och ställ sedan åt sidan så de får komma ner i temperatur. Koka äggvitor och socker i en skål över ett vattenbad tills äggvitan uppnår en temperatur på ca 65 grader.

Häll sedan över det i en köksassistent och vispa på hög hastighet tills marängen svalnat, det tar ca 10 minuter.

När marängen svalnat är det dags att jobba in smöret lite åt gången. Sänk assistenten till låg hastighet och vänd i lite smör åt gången 20-30 g. Låt vispas in och tillsätt sedan mer. När allt smör är i så kan du öka hastigheten till hög och vispa i 2-3 minuter. Vänd sist den avsvalnade smälta chokladen lite åt gången på låg hastighet. Sedan är krämen färdig och du kan hälla över en del i en spritspåse.

7
Done

Jag börjar med att göra en ring med marängsmörkrämen på första botten och sen fyller jag i vit chokladmoussen. Placerar den andra botten och repeterar med mörk chokladmousse.
Den Sista botten spacklar jag med marängsmörkrämen med en spatel tills bottnarna inte syns eller syns lite. Jag spritsar sedan smörkräm uppe på tårtan och toppar med färska hallon, passion och toffiefe. Låt tårtan stå kallt ett par timmar innan servering eller över natten.

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Potatiskroketter med västerbottenost, citronsmetana, karamesliserad lök och isad rödlök
previous
Potatiskroketter med västerbottenost, citronsmetana, karamesliserad lök och isad rödlök
Fish n chips med kall dillsås
next
Fish and chips med kall dillsås
Potatiskroketter med västerbottenost, citronsmetana, karamesliserad lök och isad rödlök
previous
Potatiskroketter med västerbottenost, citronsmetana, karamesliserad lök och isad rödlök
Fish n chips med kall dillsås
next
Fish and chips med kall dillsås

Add Your Comment