• Hem
  • Festmat
  • Potatiskroketter med västerbottenost, citronsmetana, karamesliserad lök och isad rödlök
0 0
Potatiskroketter med västerbottenost, citronsmetana, karamesliserad lök och isad rödlök

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredienser

Justera portioner:
600 g Mjölig potatis
2 dl Västerbottenost
50 g Smält smör
Peppar
Salt
Till panering
3 dl Panko
2 dl Vetemjöl
2 st Ägg
Karameliserad lök
2 st Gullök
1 dl Vatten
1 tsk Ättika
1.5 tsk Strösocker
Salt
Citronsmetana
1 burk Smetana
0.5 st citron Citronskal
2 tsk Citronsaft
Salt
Peppar
Övriga tillbehör
0.5 st Rödlök
4 msk Brynt smör
Pecorino
Gräslök

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

Potatiskroketter med västerbottenost, citronsmetana, karamesliserad lök och isad rödlök

  • 55
  • Portioner 4
  • Medium

Ingredienser

  • Till panering

  • Karameliserad lök

  • Citronsmetana

  • Övriga tillbehör

Steg

Dela

Potatiskroketter med västerbottenost, citronsmetana, karamesliserad lök och isad rödlök. En väldigt trevlig rätt som passar perfekt som tillbehör till fisk, sidorätt eller som tapasrätt. Potatiskroketter är perfekt att göra om man har överblivet potatismos. Moset formas till bollar och paneras sedan i panko. I det här receptet så har jag även slängt i västerbottenost i moset för att ge potatiskroketterna extra god smak.  Fritera sedan kroketterna i en mindre kastrull så behöv inte lika mycket olja. Låt dem rinna av och servera sedan medan de fortfarande är frasiga!

Tips på köksredskap här

Steg

1
Färdig

Potatiskroketter

Skala och koka potatisen mjuk. Låt den ångas av ordentligt och svalna något. Mosa potatisen med en gaffel. Blanda i smöret och västerbottenosten. Smaka av med salt och peppar. Forma till bollar mjukt och försiktigt utan att trycka för mycket.
Vispa upp äggen i en skål, häll upp mjöl i en annan och panko i en tredje. Vänd först potatisbollarna i mjöl, sen ägg och sist panko.

2
Färdig

Potatiskroketter

Värm oljan till ca 180 grader (jag hade plattan på en 7/9). Välj en mindre kastrull så behöver du inte ha lika mycket olja. Fritera 3-4 bollar åt gången tills de är gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.

3
Färdig

Citronsmetana

Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och mer citron!

4
Färdig

Karamelliserad lök

Skiva löken tunt eller mandolina. Värm på smöret i pannan och stek löken på medelvärme tills den får fin färg. Tillsätt då socker, lite salt, vinäger och vatten. Sänk värmen och låt löken karamelliseras i ca 10 min.

5
Färdig

Tillbehören

Mandolina rödlöken och lägg den i en skål med kallt vatten och is. Isen gör den krispig och mildare.
Riv pecorinon och finhacka gräslöken. Bryn smöret.

6
Färdig

Servera

Servera kroketterna på en bädd av smetana, lite brynt smör och karamelliserad lök och isad rödlök. Toppa med pecorino och gräslök! Servera förslagsvis med fisk eller ät som tapas med flera rätter!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Citronpasta med räkor och avokado
Föregående
Citronpasta med räkor och avokado
Chokladtårta med vit chokladmousse, mörk chokladmousse och marängsmörkräm
Nästa
Chokladtårta med vit chokladmousse, mörk chokladmousse och marängsmörkräm
Citronpasta med räkor och avokado
Föregående
Citronpasta med räkor och avokado
Chokladtårta med vit chokladmousse, mörk chokladmousse och marängsmörkräm
Nästa
Chokladtårta med vit chokladmousse, mörk chokladmousse och marängsmörkräm

Kommentera