Ingredients
-
Chokladbotten
-
2 dl Kakao
-
5 dl Strösocker
-
4 dl Vetemjöl
-
2 tsk Vaniljsocker
-
2.5 tsk Bakpulver
-
1.5 tsk Bikarbonat
-
2 st Ägg
-
2 dl Rapsolja
-
4 dl Mjölk
-
1 dl Kaffe
-
Mörk Chokladganache
-
200 g Mörk choklad
-
3 dl Vispgrädde
-
Mjölkchokladmousse
-
250 g Mjölkchoklad
-
1 dl Mjölk
-
1 tsk Agar Agar
-
4 dl Vispgrädde
-
Topping
-
Jordgubbar
-
Färska hallon
-
Blåbär
-
Strössel
Directions
Godaste chokladtårtan med mjölkchokladmousse och mörk chokladganache. En supersaftig och god chokladtårta med massor av bär! Gjorde den här tårtan till min och min lillebrors födelsedag och fick väldigt bra recensioner. Supersaftig och god med smaker från både mörk choklad och mjölkchoklad tillsammans med bär.
Här är tårtingen som jag använder för att montera tårtan. (reklamlänk).
Steps
1
Done
50 min
|
TårtbottenSätt ugnen på 150 grader. Klä två springformar 20 cm i diameter med bakplåtspapper. Låt bottnarna svalna helt innan du delar dem. Du kan förbereda dem dagen innan. Linda in dem i plastfolie så håller de sig saftiga! |
2
Done
|
MjölkchokladmousseHacka chokladen och lägg över i en skål. Värm på hälften av grädden. Häll över den hackade chokladen och blanda tills chokladen är helt smält. Koka upp mjölk med agar agar. Blanda sedan ner det i chokladblandningen och låt den svalna till ca 30-34 grader. Vispa sedan den resterande grädden i en separat bunke. Vispa den inte allt för hårt och vänd i lite av den i taget i chokladblandningen tills allt är ihopblandat. Låt sedan moussen sätta sig i kylen under 2-3 timmar, men gärna över natten, innan du monterar tårtan. Smidigast blir det om du häller över moussen i spritspåsar direkt och förvara i kylen. * Agar agar är vegetabiliskt gelatin och det använder jag för att få en fastare mousse. För att agar agar ska aktiveras behöver de kokas upp och koka i 5 min. Det går att använda gelatinblad istället som du blötlägger i kallt vatten och sen blandar i den smälta chokladen tillsammans med varm mjölk. 0.5 tsk agar agar motsvarar ca 3 gelatinblad. |
3
Done
|
Mörk chokladganacheBryt chokladen och lägg i en bunke. Koka upp grädden. Häll grädden över chokladen och låt stå i 3 min. Vispa sedan långsamt för hand tills chokladen smält ihop. Låt ganachen svalna och sätta sig i kylen. Ganachen ska fortfarande vara bredbar så låt den inte stelna för länge. Blir den för hård kan du ta 1-2 msk av den och micra i 15 sek och sedan blanda med resten av ganachen så blir den lättare att bre på. |
4
Done
|
Montera tårtanMontera tårtan i tårting alternativt springformen som du bakade tårtbotten i. Tårtan blir mer stabil då. Dela varje botten i 2 lager och fördela moussen mellan alla lager. Låt tårtan sedan sätta sig i kylen i ett par timmar eller över natten innan du spacklar med ganachen. |