Ingredients
-
2 kg Apelsin
-
1 kg Syltsocker
-
1.5 dl Vatten
Directions
Hemmagjord apelsinmarmelad. Supergod och enkel apelsinmarmelad. Det här receptet kräver bara 3 ingredienser då jag använder syltsocker som innehåller pektin. Vill du så kan du smaksätta marmeladen med kardemumma, valnötter, chili med mera.
Förvara den i rena burkar så håller den i ett par veckor.
Receptet ger ca 3 st burkar som rymmer ca en halv liter.
Steps
1
Done
|
FörberedelserTvätta apelsinerna ordentligt i ljummet vatten. Skär bort skalet från apelsinerna utan att få med för mycket av det vita. Preppa dina burkar. Se länk ovan på hur du steriliserar dem. |
2
Done
|
Skär bort det vita från apelsinerna och finhacka fruktköttet. |
3
Done
|
Koka marmeladenBlanda apelsinköttet, apelsinskalet, vatten och syltsocker i en kastrull. Koka upp och låt puttra i 12-15 minuter. Skumma av. |
4
Done
|
Häll upp marmeladen i rengjorda burkar. Förvara tort och svalt. Marmeladen håller sig fint i flera månader om du förvarar torrt och svalt och har steriliserat dina burkar. Öppen burk förvaras i kyl. |
2 Comments Hide Comments
Blir en mycket bättre apelsinmarmelad om man använder 2l socker till 1.5 kg frukt samt 1 liter vatten för varje 1.5 kg apelsiner. Syltsocker är helt onödigt. Hetta upp glasburkar i ugnen på 100 c o ca 30 minuter o häll i marmeladen sen, vänd burkarna upp oner o svalna i rumstemperatur sen. Då får man vakum i burkarna o marmeladen håller sig i flera år utan syltsocker. Citrusfrukter innehåller naturligt mycket pektin. Så att ha i syltsocker som har tillsatt pektin helt onödigt. Det som förändras är koktiden,räkna med mellan 45 – 60 minuter 😉
Vilken härlig idé med hemmagjord apelsinmarmelad! Jag älskar verkligen att du har hållit det enkelt med bara tre ingredienser. Det gör det så tillgängligt för alla att prova.