Ingredients
- 2 kg Apelsin
- 1 kg Syltsocker
- 1.5 dl Vatten
Directions
Hemmagjord apelsinmarmelad. Supergod och enkel apelsinmarmelad. Det här receptet kräver bara 3 ingredienser då jag använder syltsocker som innehåller pektin. Vill du så kan du smaksätta marmeladen med kardemumma, valnötter, chili med mera.
Förvara den i rena burkar så håller den i ett par veckor.
Receptet ger ca 3 st burkar som rymmer ca en halv liter.
Steps
1 Done | FörberedelserTvätta apelsinerna ordentligt i ljummet vatten. Skär bort skalet från apelsinerna utan att få med för mycket av det vita. Preppa dina burkar. Se länk ovan på hur du steriliserar dem. |
2 Done | Skär bort det vita från apelsinerna och finhacka fruktköttet. |
3 Done | Koka marmeladenBlanda apelsinköttet, apelsinskalet, vatten och syltsocker i en kastrull. Koka upp och låt puttra i 12-15 minuter. Skumma av. |
4 Done | Häll upp marmeladen i rengjorda burkar. Förvara tort och svalt. Marmeladen håller sig fint i flera månader om du förvarar torrt och svalt och har steriliserat dina burkar. Öppen burk förvaras i kyl. |
3 Comments Hide Comments
Blir en mycket bättre apelsinmarmelad om man använder 2l socker till 1.5 kg frukt samt 1 liter vatten för varje 1.5 kg apelsiner. Syltsocker är helt onödigt. Hetta upp glasburkar i ugnen på 100 c o ca 30 minuter o häll i marmeladen sen, vänd burkarna upp oner o svalna i rumstemperatur sen. Då får man vakum i burkarna o marmeladen håller sig i flera år utan syltsocker. Citrusfrukter innehåller naturligt mycket pektin. Så att ha i syltsocker som har tillsatt pektin helt onödigt. Det som förändras är koktiden,räkna med mellan 45 – 60 minuter 😉
Vilken härlig idé med hemmagjord apelsinmarmelad! Jag älskar verkligen att du har hållit det enkelt med bara tre ingredienser. Det gör det så tillgängligt för alla att prova.
Jättebra enkelt recept som funkar, tycker det är bra med den kortare koktiden som gör att mer apelsinsmak kommer fram.