0 0
Luftig och god citronmarängtårta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Tårtbotten
6 st Ägg
2 dl Strösocker
1.75 dl Vetemjöl special
0.75 dl Majsstärkelse
2 tsk Bakpulver
1 nypa Salt
50 g Smör
1 msk Citronskal
Lemoncurd
3 st Ägg
1.5 dl Strösocker
1 dl Citronsaft
1 citron Citronskal
50 g Smör
Citrongrädde
2 dl Vispgrädde
1 msk Citronskal
Italiensk maräng
3 st Äggvita
2.25 dl Strösocker
1 dl Vatten

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Luftig och god citronmarängtårta

  • Serves 8
  • Medium

Ingredients

  • Tårtbotten

  • Lemoncurd

  • Citrongrädde

  • Italiensk maräng

Directions

Share

Luftig och god citronmarängtårta. Saftiga bottnar, syrlig lemoncurd, krämig grädde och söt maräng. Citronmarängstårtan är perfekt tårta om man föredrar mindre söta tårtor och bakverk. Jag förberedde och monterade tårtan 1 dag i förväg och spritsade sedan med maräng samma dag som jag skulle servera tårtan.

 

Verktyg som jag använde:

Brännare

palettkniv

springform

termometer

Steps

1
Done

Tårtbotten

Smörj och klä två stycken 20 cm formar. Om du bara har en form så dela ingredienserna till smeten i två och gör smeten i två omgångar. Gör alltså inte all smet på en gång då den kommer sjunka om den får stå för länge.
Sätt ugnen på 170 grader. Vispa upp ägg, socker och citronskal riktigt pösigt. Smeten ska bli 3 gånger så stor i volym så vispa länge.

2
Done

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner i ägg- och sockersmeten i 3 omgångar. Vänd till sist i smält smör. Vänd med en slickepott tills du har en jämn smet. Häll över i formarna och grädda i ca 25 min (kan variera beroende på ugn) . Ta ut bottnarna ur formarmarna och låt svalna helt.

3
Done

Lemoncurd

Vispa upp äggen lätt i en värmetålig skål. Rör ner socker, citronsaft och citronskal och rör ihop. Ställ över ett vattenbad och rör runt tills curden tjocknat. Det kan ta en stund men den kommer tjockna. Ta bort skålen från värmen och ha i smöret och rör runt tills de smält. Häll över i en ren burk/skål och låt svalna.

4
Done

Citrongrädde

Vispa upp grädde och vänd ner rivet citronskal.

5
Done

Italiensk maräng

Värm vatten och 2 dl av sockret till 121 grader. När sockerlagen uppnåt 110 grader börja vispa äggvitorna och 0.25 dl av sockret vitt och pösigt. Vispa med elvisp eller i köksassistent. När sockerlagen värmts upp till 121 grader och din äggvita är vit och fluffig - vänd försiktigt i sockerlagen i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter vispa på hög hastighet. Viktigt att vända i sockerlagen långsamt. När allt är i, fortsätt sedan vispa marängen tills den blivit sval. Kan ta 10-15 min.

6
Done

Montera tårtan

Lemoncurden och tårtbotten kan du förbereda i förväg. När både botten och curden svalnat kan du montera tårtan. Vispa då upp grädden med citronskalet.
Börja med att dela båda bottnarna i 2 delar - så att du har 4 bottnar.

7
Done

Montera tårtan

På första botten brer du över hälften av lemoncurden. Täcker med nästa botten som du brer över grädde på. En till botten med lemoncurd och sist toppen. Plasta in tårtan och låt den stå i kylen över natten eller täck med maräng direkt.

8
Done

Spritsa tårtan

Marängen: börjar med att bre på ett tunt lager maräng, och spritsa sedan tårtan med maräng på toppen och täck sidorna. Bränn av tårtan med en brännare. Låt stå i kylen en stund och servera sedan!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
banangranola
previous
Banangranola – hemmagjord granola med banan
pastasallad med italiensk dressing
next
Pastasallad med italiensk dressing, salami och mozzarella
banangranola
previous
Banangranola – hemmagjord granola med banan
pastasallad med italiensk dressing
next
Pastasallad med italiensk dressing, salami och mozzarella

Add Your Comment