Ingredients
-
Botten
-
15 Digestivkex
-
75 g Smör
-
Fyllning
-
2 dl Vispgrädde
-
600 g Färskost
-
2 dl Florsocker
-
1 tsk Vaniljsocker
-
1 st Citronskal
-
Lemoncurd
-
1 st Citronskal
-
1 dl Citronsaft
-
1.5 dl Strösocker
-
3 st Ägg
-
50 g Smör
Directions
Krämig, god och enkel citroncheesecake. Den här citroncheesecaken bakar du på 30 min, sen låter du den stå i kylen innan det är dags att servera. Den är lagom söt och perfekt krämig! Den här cheesecaken behöver inte bakas eller stå i frysen utan det enda som krävs är några timmar i kyl.
Steps
1
Done
|
FörberedelserKlä en en springform 20 cm med bakplåtspapper, både kanter och botten. |
2
Done
|
BottenMixa kexet till ett smul. Blanda med smält smör och tryck ut i en klädd form. Låt stå i kylen medan du gör fyllningen. |
3
Done
|
FyllningVispa grädden (inte helt) och vänd sedan ner färskosten. Vispa ihop grädden och färskosten. Sikta ner florsocker och vaniljsocker och riv skal från 1 citron, vänd med en slickepott. |
4
Done
|
Bre över fyllningen på kexbotten. Ställ i kylen i ett par timmar eller över natten. |
5
Done
|
LemoncurdVispa upp äggen lätt i en värmetålig skål. Rör ner socker, citronsaft och citronskal och rör ihop. Ställ över ett vattenbad och rör runt tills curden tjocknat. Ta bort skålen från värmen och ha i smöret och rör runt tills de smält. Häll över i en ren burk eller skål och låt svalna något innan du brer över den på fyllningen. |
6
Done
|
När lemoncurden svalnat något kan du bre över den på cheesecaken |
7
Done
|
Förvara cheesecaken i kylen och lägg över den på ett fat när det är dags att servera. |
8
Done
|
Följ mig gärna på Instagram för mer inspiration! |
23 Comments Hide Comments
Väldigt god citron cheesecake! Tack för receptet men du glömde majsstärkelse eller det var i alla fall det jag använde för att få krämen att tjockna.
Supergod! Behövdes ingen majsstärkelse enligt min mening. Bara rör över vattenbad i ca 20 min, sedan stelnar den i kylen. 😊
Kul att höra och bra att veta att det funkar utan majstärkelse också!
Fyllningen stelnade inte, rinnig, förstörde hela kakan 🥶!
Tråkigt att höra! Hur var fyllningen när du la den på botten? Den ska nämligen vara rätt så fast och krämig då, är den lös behöver man vispa mer innan florsockret är i. Fyllningen stelnar inte utan sätter sig mer i kylen.
Ledsen om instruktionerna inte varit tydliga ❤️
Helt underbar citroncheesecake. Behöver inga tillsatser fick en bra konsistens som den är. Kan verkligen rekommendera denna till fest och bjudning.
Tack så mycket. Så roligt att höra! <3
Mycket god.. Behövde inge majsstärkelse till. Tjocknade fint i vattenbadet.. Så omtyckt av mina gäster 😄
Va roligt att höra! 😀
Går den att frysa?
Ja, låt den sedan tina långsamt i kyl över natten/dagen innan servering.
Kan man lägga till gelatin för lite mer stadga?
Du måste ha missat något I receptet. Curden blev aldrig tjock. Jag fick till slut lägga till majsstärkelse
Hej, hur länge kokade du den? Det kan ta en stund för den att tjockna.
/Emilia
Ja fast jag kokade inte den,jag rörde om den i ett vattenbad som det stod
Ja precis, det jag menade 🥰 ibland tar det 15-20 minuter tills den tjocknar men kan ta längre tid om man har för svag värme på spisen, man kan testa att höja.
Men bra att det löste sig med majsstärkelse!
Men stelnar den verkligen utan gelatin eller nåt annat ?
Jag älskar allt med citron o vill göra den här.
Sen har jag en fråga ang kexsmulet,,, fyller du bara botten eller fyller du upp lite på sidorna ?
Ja, smeten är väldigt fast. Jag fyller bara botten, man kan öka mängden kex och fylla kanterna också om man vill. Det är bara gott med mer smul!
Tack snälla för svar. Ha en bra dag.
Hej! STORT tack för ditt recept! Jag är ingen sockerätare/bagerska annars, (äger knappt elvisp) men bakade denna med visp i köksassistent, och den blev SÅ krämig och fast!! Inte alls rinnig som jag befarade att no-bake-cheescake kan bli när jag bakat de förut.
MEN, jag råkade titta bort när jag vispade..så grädden blev nog mer klar än ”inte helt”. Jag var rädd att den skulle bli för hård, så pressade lite extra citronsaft bara o hade i smeten för att blanda ut 😀 och den blev perfekt!! Gjorde kvällen före och precis lagom fast💖
Kakan som blev över är kvar hos svärföräldrarna som tack för deras fina middag…..men jag ångrar ändå att jag inte tog en bit till🙈😂 Stort tack!!
Jag behövde INGEN majsstärkelse för lemon curden! Ja höjde bara värmen så att de små puttrade lite i vattenbadet, rörde om i ca 15-20 minuter, SVIN GOD!!! 😋 underbart recept!! Är världens nybörjare på att baka cheesecake och denna var enkel men SÅ smarrig ❤️ thank you!
Hur många serveringar är det i detta recept?
hej ca 8 bitar, men räcker nog till 10 då det är rätt mastigt 🙂