Ingredients
-
Krämen
-
5 st Äggulor
-
1.5 dl Florsocker
-
500 g Mascarpone
-
1.5 dl Strösocker
-
5 st Äggvita
-
1 tsk Vaniljsocker
-
Kexen
-
4 dl Kallt starkt kaffe
-
2 paket Savioardikex2 hela paket går nog inte åt, men 1.5
-
Topping
-
Kakaoatt pudra över
-
2.5 dl Gräddevalfritt
Directions
Krämig tiramisu! En klassisk italiensk dessert med smak av kaffe. Tiramisú görs på krämig mascarpone och torra sockrade savioardikex. Kexen får suga åt sig startkt kaffe och resultatet blir en väldigt krämig och god dessert! Man behöver inte vara en kaffedrickare för att tycka om tiramisu (det är jag ett bevis på). Tillsammans med de andra smakerna blir det väldigt krämigt, sött och gott. Gillar du absolut inte kaffesmak så kan du doppa kexen i kakao som du blandar ut med vatten istället .
Steps
1
Done
|
FörberedelserBörja med att koka 3-4 dl starkt kaffe, förslagsvis espresso och låt svalna. Ställ också ut mascarponen och låt den komma upp i rumstemeratur. |
2
Done
|
KrämenSeparera äggulor och äggvitor. Vispa upp äggulorna med florsocker och vaniljsocker. Vispa upp med elvisp till en fluffig och krämig smet. Vill du kan du addera någon tsk likör i krämen (t.ex Konjak eller marsalavin). Jag föredrar Tiramisu utan. Vänd sedan ner mascarponen och vänd ihop till en jämn smet med en slickepott (vispa inte). Ställ i kylen så länge. |
3
Done
|
Vispa upp äggvitorna tills ett fast vitt skum tills det bildas toppar. Tillsätt då lite socker åt gången samtidigt som du vispar. Vispa sedan i ca 5 minuter tills du har en blank och fin maräng. Du ska inte känna några sockerkristaller. |
4
Done
|
Vänd i den vispade marängen i äggulekrämen till en jämn smet. |
5
Done
|
Montera tiramisunTa fram en kvadratisk eller rektangular glasform. Förslagsvis 20x20 eller 20x30 cm stor med lite djup så att du får höjd på tiramisun. |
6
Done
|
Låt tiramisun sätta sigLåt tiramusin nu sätta sig i kylen i ett par timmar. Innan servering - puddra hela kakan med kakao. Pudrar du innan så kommer krämen att suga åt sig kakaon och kakan blir inte lika fin. Det går också bra att pudra bitarna portionsvis. |