Ingredients
-
Smashed potatoes
-
900 g Delikatesspotatis
-
3 dl Västerbottenost
-
25 g Smör
-
1 st Vitlöksklyftor
-
Salt
-
Gremolata
-
3 dl Persilja
-
2 dl Västerbottenost
-
0.75 dl Olivolja
-
0.5 st Citron
-
Salt
-
Lax
-
400 g Lax
-
Sås
-
3 dl Créme Fraiche
-
25 g Smör
-
0.5 st Citron
-
Salt
Directions
Lax med gremolata och smashed potatoes västerbottenost. Gremolatan bidrar till en god fräschör mot den feta fisken och såsen. Potatisen blir också riktigt god tillsammans med västerbottenosten som fått smälta.
Steps
1
Done
|
Smashed potatoesSätt ugnen på 225 grader över och undervärme. Koka potatisen, sila av och lägg över potatisen på en stor plåt. och mosa potatisarna med baksidan av ett glas. Du kan olja in glaset lite så fastnar potatisen inte lika lätt. Pensla med smält smör som du blandar med pressad vitlök. Strö över flingsalt. |
2
Done
|
Rosta potatisen 35-45 min tills de är helt gyllene och krispiga. När de nästan är klara lägg på västerbottenost och låt den smala i ugnen i 2-3 min. |
3
Done
|
GremolataFinhacka persiljan och blanda med resterande ingredienser. Smaka av med salt. |
4
Done
|
Laxen och såsenStek laxen ca 2 minuter per sida eller tills inner temperaturen är rut 50-51 grader. |
5
Done
|
Bryn smöret. Vispa i creme fraichen och pressa ner citronsaft. Låt sjuda i 2-3 min och smaka av med salt. |
6
Done
|
ServeraServera laxen med gremolatan, såsen och potatisen. |