Ingredients
-
10 g Jäststorleken av en vindruva
-
6 dl Vetemjöl
-
4 dl Kallt vatten
-
4 dl Havregryn
-
1.5 tsk Salt
-
1 msk Ljus sirapalternativt honung eller vatten
Directions
Nattjästa havrefrallor – supergoda och mjuka havrefrallor med frasig skorpa. Du förbereder degen enkelt kvällen innan utan att knåda, och låter degen jäsa på köksbänken över natten. Dagen efter har du nybakta och grymt goda frallor! Här har jag ett recept utan havregryn.
Receptet ger 6-8 frallor beroende på hur stora eller små du gör.
Steps
1
Done
|
Kvällen innanI det har jag räknat 2 frallor per portion. Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med vattnet. Tillsätt sedan sirap (alternativt honung eller socker) och rör om igen. Tillsätt halften av mjölet och salt - vänd ihop degen med en träslev. Tillsätt havregryn och resten av mjölet. Den kommer vara kladdig och du ska bara vända ihop degen så att den går ihop. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa över natten (minst 8h) i rumstemperatur. Min deg jäste i ca 12h. |
2
Done
|
På morgonenVänd ut degen på ett mjölat underlag. Degen kommer kännas kladdig och lös. Det ska den göra. Med mjöliga händer viker du in kanterna så att du får en rund degbulle med lite höjd. Täck degen med bakduk och låt vila i ca 30 min medan ugnen värms upp ordentligt. Sätt ugnen på 225 grader (över och undervärme) |
3
Done
|
Grädda frallornaKlä en plåt med bakplåtspapper. Mjöla in dina händer och dela degen i 6-8 delar och placera bitarna på plåten. Placera en värmetålig form med lite vatten längst ner i ugnen (det går också bra att slänga in några isbitar). Grädda i ca 25-30 min tills frallorna blir gyllene. Innertemperaturen på frallorna ska vara 98 grader. Öppna ugnen 2 gånger under gräddningstillfällen för att släppa ut lite ånga. |
4
Done
|
ServeraLåt frallorna vila på plåten med en duk över i 15 min så mjuknar de upp och får en perfekt frasig skorpa. |