Ingredients
-
Apelsincurd
-
1 dl Saft från apelsin1 eller 2 apelsiner
-
1 st Apelsinskal
-
2 msk Citronsaft
-
3 st Ägg
-
3 dl Strösocker
-
50 g Smör
-
Botten
-
150 g Pepparkakor
-
75 g Smör
-
Fyllning
-
400 g Färskost
-
2 dl Grädde
-
1 msk Kardemumma kärnor
-
2 dl Florsocker
-
1 tsk Vaniljsocker
Directions
Pepparkakscheesecake med apelsincurd och kardemumma. Krämig, fräsch och god cheesecake med juliga smaker. Kardemumman i fyllningen förhöjer smaken i pepparkakorna och apelsin passar bra ihop.
Förbered cheesecaken i förväg och frys in, annars håller den bra i kylen i ett par dagar! Jag använde en 20 cm form, vill du göra cheesecaken i en större form så gör receptet x1.5.Bp
Steps
1
Done
|
Apelsincurd - förbered gärna innanVispa upp äggen lätt i en värmetålig skål. Rör ner socker, citronsaft, skalet från apelsinen och saften. Ställ över ett vattenbad och rör runt tills curden tjocknat. Ta bort skålen från värmen och ha i smöret och rör runt tills de smält. Häll över i en ren burk och låt svalna något innan du brer över den på fyllningen. |
2
Done
|
BottenMixa pepparkakorna till ett smul en matberedare. Blanda med smält smör och tryck ut i en klädd form 20 cm. Jag använde en 20 cm form, vill du göra cheesecaken i en större form så gör receptet x1.5. Låt stå i kylen medan du gör fyllningen. |
3
Done
|
FyllningenVispa grädden och vänd sedan i färskosten. Vispa ihop grädden och färskosten krämigt. Mortla kardemumman och vänd i den. Sikta ner florsocker och vaniljsocken., vänd med en slickepott. |
4
Done
|
Bre över fyllningen på pepparkaksbotten och avsluta sen med den svalnade apelsincurden. Låt stå i kylen i ett par timmar (helst över natten) innan du serverar! |