Ingredients
-
1.5 kg Fast potatis
-
25 g Smör
-
1 st Vitlöksklyftor
-
Salt
-
Topping (valfritt)
-
1 st Rödlök
-
Stenbitsrom
-
Gräddfil
-
Gräslök
Directions
Pommes Anna – en potatiskaka som har sitt usprung i Frankrike. Tunt skivad potatis, smör och salt är vad du behöver. Jag adderade vitlök för lite extra god smak. För att göra pommes Anna behöver du en mandolin. (adlink).
Servera gärna som tillbehör till grillat, olika former av spett och biffar. Det går också utmärkt att servera potatiskakan med rom, rödlök, gräslök och valfritt rom som en liten sidorätt/förrätt.
Steps
1
Done
|
Skala potatisen och mandolina den tunt. |
2
Done
|
Smält smöret lätt och blanda med vitlök och salt. |
3
Done
|
Smält en klick smör i en panna (ca 28cm) som tål att vara i ugnen och några matskedar neutral olja. t.ex rapsolja. Hela pannan ska vara täckt med olja/smör Placera dina finaste potatisskivor längst med botten på pannan. Pensla med det smälta vitlökssmöret och fortsätt så med nästa lager. Det ska bli mellan 6-8 lager. |
4
Done
|
Ställ din panna på plattan och värm på medelvärme i ca 10 min. Täck toppen med bakplåtspapper och pressa ner med en tallrik så att potatislagrena packas ihop. Värm under tiden ugnen till 225 grader. Ta av tallriken men behåll bakplåtspappret ovanpå. |
5
Done
|
Ta ut potatiskakan och flippa över den på en tallrik. |