Ingredients
-
Degen
- 25 g Jäst
- 1 dl Grädde
- 75 g Rumstempererat smör
- 0.5 dl olja Rapsolja
- 3 dl Mjölk
- 1.25 dl Strösocker
- 1 msk Kardemumma
- 11 dl Vetemjöl
- 1 st Ägg
-
Mandelmassa
- 200 g Mandlar
- 1 tsk Kardemumma
- 2.25 dl Florsocker
- 5 msk Kall mjölk
-
Till servering
- 3 dl Grädde
- Florsocker
Directions
Saftiga semlor med hemmagjord mandelmassa. Supermjuka bullar, men perfekt vispad grädde och hemmagjord mandelmassa. Bullarna håller sig saftiga i 2-3 dagar, men rekommenderar att frysa in om du inte ska äta alla direkt.
För att få en fint vispad grädde gäller det att vispa kall grädde långsamt – det tar ca 10-15 minuter men du får en len och fluffig grädde.
Det här recept ger ca 10 semlor.
Steps
1 Done | DegenSmula ner jästen i en bunke och lös upp med fingervarm grädde och mjölk. Tillsätt oljan, sockret och mortlad kardemumma och arbeta in mjölet 1-2 dl åt gången. När du nästan har haft i allt mjöl så tillsätt rumstempererat smör och arbeta ihop till en smidig deg i ca 15-20 minuter. |
2 Done | Lägg ut degen på ett rent arbetsbord och dela degen i 9-10 lika stora bollar. (ca 80-100 g) vardera. Placera på en plåt och låt jäsa i ytterligare 20-30 min. |
3 Done | MandelmassaOm du vill så kan du rosta mandlarna innan, men jag föredrar icke rostade! |
4 Done | Servera semlornaVispa kall grädde långsamt tills den är mjuk, len och fluffig. |