Ingredients
-
Gryta
- 500 g Skogschampinjoner
- 2 dl Belugalinser
- 2 st Morötter
- 2 st Schalottenlök
- 3 st Vitlöksklyftor
- 0.5 dl Tomatpure
- 1 st Grönsaksbuljong
- 1 st Svampbuljong
- 2.5 dl Rödvin
- 1 liter Vatten
- 2 st lagerblad
- Cayennepeppar
- Salt
- Peppar
- Timjan
- 1 tsk Grov senap
-
Potatispuré
- 800 g Mjölig potatis
- 1.5 dl Mjölk
- 75 dl Smör
- Muskotnöt
- Salt
- Peppar
-
Övriga tillbehör
- Créme Fraiche
- Picklad rödlök
- Persilja
Directions
Mustig lingryta med svamp och belugalinser. Servera med potatispuré, Creme fraiche, picklad rödlök och örter.
Steps
1 Done | FörberedelserTärna morötterna, finhacka schalottenlöken, skala vitlöken och ansa och skiva skogschampinjonerna. |
2 Done | Fräs svampen i en stor gryta i smör och olja. (den du ska använda till grytan). Ställ den sedan åt sidan och tillsätt schalottenlöken och morötterna. Fräs till löken mjuknat något. Pressa vitlöken och blanda i tomatpurén, senapen, linserna, timjan efter smak och låt steka i 1-2 min. Smula i buljongtärningarna, häll i vinet, vattnet och lagerbladen. Salta och peppra. Koka upp och låt puttra i ca 30-40 minuter. Rör om då och då. Under tiden grytan kokar så förbered potatispurén. |
3 Done | När grytan har puttrat färdigt. Plocka ut lagerbladen, vänd i svampen och red med lite majstärkelse för att få en något tjockare gryta. Smaka av med salt och peppar. |
4 Done | PotatispurénSkala och dela potatisen i mindre bitar. Koka den i lättsaltad vatten. Koka den inte för länge så att de börjar smula söder utan den ska vara precis kokt. |
5 Done | Servera grytan med potatispuren, creme fraishe och färsk persilja eller färsk timjan. Lite picklad rödlök vid sidan av är också gott till men inget måste! |