Ingredients
- 50 g Jäst
- 5 dl Mjölk
- 50 g Smör
- 2 tsk Strösocker
- 1 tsk Salt
- 8 dl Vetemjöl
- 4 dl Grahamsmjöl
- 2 st Äggen i degen och en för penslig
-
Köttfärsfyllning
- 3 dl Ajvar relish
- 500 g Köttfärs
- 1 st Vitlöksklyftor
- Salt
- Peppar
- Paprikapulver
-
Fetaostfyllning
- 300 g Fetaost
- 1 st Ägg
- 2 msk Mjölk
-
Directions
Hemmagjorda piroger med två olika sorters fyllningar. En köttfärsfyllning och ajvar och en fetaostfyllning. Välj en eller gör hälften hälften. Pirogerna är väldigt goda och supersmidiga att ha i frysen och bara värma på när man behöver ett mellanmål eller lunch.
Receptet ger ca 10-12 medelstora piroger. Dubbla receptet för fler men då behöver du inte öka mängden jäst.
Steps
1 Done | Recept på fyllningarRecept på 2 olika fyllningar finns längst ner. |
2 Done | PirogdegenSmula ner jästen i en degbunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk i det smälta smöret, rör om och värm till ca 37 grader. |
3 Done | PirogdegenTillsätt grahamsmjöl och det mesta utav vetemjölet. Det går bra att byta ut grahamnsmjölet mot vetemjöl, men börja då med 8 dl och tillsätt en 1 dl åt gången tills degen börjar gå ihop bra. Alltid bäst att inte ha i allt mjöl på en gång, ibland behövs något mer och ibland något mindre . |
4 Done | Låt degen jäsa 1h under bakhandduk. Ta upp degen på bakbord och knåda den några minuter. Dela i mindre delar och kavla ut till runda plattor. Hur stora/små man vill göra är upp till dig. Själv använde jag mig utav en skål på ca 10-12cm i diameter och stansade ut degen. |
5 Done | |
6 Done | |
7 Done | KöttfärsfyllningStek köttfärsen. Pressa ner en vitlöksklyfta och stek tills färsen fått lite färg. Tillsätt ajvar och smaka av med salt, peppar och paprikapulver. Stek tills vätskan dunstat bort. |
8 Done | FetaostfyllningMosa fetaosten med en gaffel. Knäck i ett ägg och tillsätt 2 msk mjölk och gojsa ihop till en fast smet. Salt behövs inte då fetaosten är väldigt salt. |