Ingredients
-
600 g Mjölig potatis
-
2 dl Västerbottenost
-
50 g Smält smör
-
Peppar
-
Salt
-
Till panering
-
3 dl Panko
-
2 dl Vetemjöl
-
2 st Ägg
-
Karameliserad lök
-
2 st Gullök
-
1 dl Vatten
-
1 tsk Ättika
-
1.5 tsk Strösocker
-
Salt
-
Citronsmetana
-
1 burk Smetana
-
0.5 st citron Citronskal
-
2 tsk Citronsaft
-
Salt
-
Peppar
-
Övriga tillbehör
-
0.5 st Rödlök
-
4 msk Brynt smör
-
Pecorino
-
Gräslök
Directions
Potatiskroketter med västerbottenost, citronsmetana, karamesliserad lök och isad rödlök. En väldigt trevlig rätt som passar perfekt som tillbehör till fisk, sidorätt eller som tapasrätt. Potatiskroketter är perfekt att göra om man har överblivet potatismos. Moset formas till bollar och paneras sedan i panko. I det här receptet så har jag även slängt i västerbottenost i moset för att ge potatiskroketterna extra god smak. Fritera sedan kroketterna i en mindre kastrull så behöv inte lika mycket olja. Låt dem rinna av och servera sedan medan de fortfarande är frasiga!
Steps
1
Done
|
PotatiskroketterSkala och koka potatisen mjuk. Låt den ångas av ordentligt och svalna något. Mosa potatisen med en gaffel. Blanda i smöret och västerbottenosten. Smaka av med salt och peppar. Forma till bollar mjukt och försiktigt utan att trycka för mycket. |
2
Done
|
PotatiskroketterVärm oljan till ca 180 grader (jag hade plattan på en 7/9). Välj en mindre kastrull så behöver du inte ha lika mycket olja. Fritera 3-4 bollar åt gången tills de är gyllene. Låt rinna av på hushållspapper. |
3
Done
|
CitronsmetanaBlanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och mer citron! |
4
Done
|
Karamelliserad lökSkiva löken tunt eller mandolina. Värm på smöret i pannan och stek löken på medelvärme tills den får fin färg. Tillsätt då socker, lite salt, vinäger och vatten. Sänk värmen och låt löken karamelliseras i ca 10 min. |
5
Done
|
TillbehörenMandolina rödlöken och lägg den i en skål med kallt vatten och is. Isen gör den krispig och mildare. |
6
Done
|
ServeraServera kroketterna på en bädd av smetana, lite brynt smör och karamelliserad lök och isad rödlök. Toppa med pecorino och gräslök! Servera förslagsvis med fisk eller ät som tapas med flera rätter! |