• Home
  • Festmat
  • Potatiskroketter med västerbottenost, citronsmetana, karamesliserad lök och isad rödlök
1 0
Potatiskroketter med västerbottenost, citronsmetana, karamesliserad lök och isad rödlök

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
600 g Mjölig potatis
2 dl Västerbottenost
50 g Smält smör
Peppar
Salt
Till panering
3 dl Panko
2 dl Vetemjöl
2 st Ägg
Karameliserad lök
2 st Gullök
1 dl Vatten
1 tsk Ättika
1.5 tsk Strösocker
Salt
Citronsmetana
1 burk Smetana
0.5 st citron Citronskal
2 tsk Citronsaft
Salt
Peppar
Övriga tillbehör
0.5 st Rödlök
4 msk Brynt smör
Pecorino
Gräslök

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Potatiskroketter med västerbottenost, citronsmetana, karamesliserad lök och isad rödlök

  • 55
  • Serves 4
  • Medium

Ingredients

  • Till panering

  • Karameliserad lök

  • Citronsmetana

  • Övriga tillbehör

Directions

Share

Potatiskroketter med västerbottenost, citronsmetana, karamesliserad lök och isad rödlök. En väldigt trevlig rätt som passar perfekt som tillbehör till fisk, sidorätt eller som tapasrätt. Potatiskroketter är perfekt att göra om man har överblivet potatismos. Moset formas till bollar och paneras sedan i panko. I det här receptet så har jag även slängt i västerbottenost i moset för att ge potatiskroketterna extra god smak.  Fritera sedan kroketterna i en mindre kastrull så behöv inte lika mycket olja. Låt dem rinna av och servera sedan medan de fortfarande är frasiga!

Steps

1
Done

Potatiskroketter

Skala och koka potatisen mjuk. Låt den ångas av ordentligt och svalna något. Mosa potatisen med en gaffel. Blanda i smöret och västerbottenosten. Smaka av med salt och peppar. Forma till bollar mjukt och försiktigt utan att trycka för mycket.
Vispa upp äggen i en skål, häll upp mjöl i en annan och panko i en tredje. Vänd först potatisbollarna i mjöl, sen ägg och sist panko.

2
Done

Potatiskroketter

Värm oljan till ca 180 grader (jag hade plattan på en 7/9). Välj en mindre kastrull så behöver du inte ha lika mycket olja. Fritera 3-4 bollar åt gången tills de är gyllene. Låt rinna av på hushållspapper.

3
Done

Citronsmetana

Blanda alla ingredienser i en skål. Smaka av med salt och mer citron!

4
Done

Karamelliserad lök

Skiva löken tunt eller mandolina. Värm på smöret i pannan och stek löken på medelvärme tills den får fin färg. Tillsätt då socker, lite salt, vinäger och vatten. Sänk värmen och låt löken karamelliseras i ca 10 min.

5
Done

Tillbehören

Mandolina rödlöken och lägg den i en skål med kallt vatten och is. Isen gör den krispig och mildare.
Riv pecorinon och finhacka gräslöken. Bryn smöret.

6
Done

Servera

Servera kroketterna på en bädd av smetana, lite brynt smör och karamelliserad lök och isad rödlök. Toppa med pecorino och gräslök! Servera förslagsvis med fisk eller ät som tapas med flera rätter!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Citronpasta med räkor och avokado
previous
Citronpasta med räkor och avokado
Chokladtårta med vit chokladmousse, mörk chokladmousse och marängsmörkräm
next
Chokladtårta med vit chokladmousse, mörk chokladmousse och marängsmörkräm
Citronpasta med räkor och avokado
previous
Citronpasta med räkor och avokado
Chokladtårta med vit chokladmousse, mörk chokladmousse och marängsmörkräm
next
Chokladtårta med vit chokladmousse, mörk chokladmousse och marängsmörkräm

Add Your Comment