Ingredients
-
500 g Valnötter
-
2 tsk Vaniljsocker
-
500 g Filodeg
-
150 g Smör
-
Sockerlag
-
9 dl Strösocker
-
8 dl Vatten
-
2 skivor Citron
Directions
Baklavarullar – god baklava med valnötter. En variant på baklava som är vanlig i balkan. För att rulla ihop och få små skrynkliga rullar behöver du en lång pinne eller 2 mindre som du sätter ihop.
Medan baklavan fortfarande är värm öser du den med sockerlag. Baklavan suger upp sockerlagen och blir saftig.
Steps
1
Done
|
SockerlagenBörja med sockerlagen då den behöver hinna svalna. Koka upp vatten och socker. När de kokat upp låt de koka på medelvärme i ca 7-8 min. Ställ åt sidan och sedan i kylen för att svalna helt. |
2
Done
|
FörberedelserSätt ugnen på 175 grader och pensla en form 20x30 med olja. |
3
Done
|
FyllningenMixa 3/4 av nötterna och finhacka resten. Blanda valnötterna med vaniljsocker. |
4
Done
|
Rulla baklavanSmält smöret och förbered en pinne som du kan rulla med. Lägg ett filodegsblad på en ren yta. Pensla lätt med smör och placera ett andra blad ovanpå. Pensla även det bladet. Ta några msk fyllning och placera längs med långsidan och rulla ihop till en tight rulle. Dra ihop rullen som ett dragspel med hjälp av pinnen/pinnarna och placera på plåten. Fortsätt så tills fyllningen är slut. Dela rullarna i formen. |
5
Done
|
Pensla resten av smöret på baklakav så att du inte har några torra ytor. Grädda baklavan i ca 20 min eller tills den är gyllene. När baklavan är klar häll över den avsvalnade eller kalla sockerlagen på den varma baklavan. Låt sedan baklavan suga åt sig sockerlagen i 2-3h innan du serverar. Förvara baklavan väl täckt kylen så håller den flera dagar. |