Ingredients
- 400 g Fast tofu
- 2 st Morötter
- 150 g Vitkål
- 2 st Vitlöksklyftor
- 2 st Ägg
- 250 g Risnudlar 3 mm3 mm
-
Pad thaisåsen
- 1.25 dl Farinsocker
- 4 msk Japansk soya
- 2 msk Limesaft
- 7 msk Tamarind
- 1 dl Vatten
-
Topping
- 1 knippe Salladslök
- 1 paket Böngroddar
- 2 dl Jordnötter
- Chiliflakes
- Lime
Directions
Vegetarisk pad thai. Supergod autentisk pad thai med tofu – föredrar du soyafileér går det bra att byta ut! Det som gör en pad thai icke vegetariskt är att pad thaisåsen innehåller fisksås. I det här receptet har jag uteslutit fiskåsen och ersatt med japansk soya och lime.
Mitt bästa pad thai tips är att blötlägga nudlarna och inte koka dem. När man kokar dem finns risken att nudlarna blir soggiga när de sedan tillagas i pannan. Ett annat tips är att inte skippa tamarindpastan. Det är grundsmaken i en pad thai. Du hittar tamarindpasta på välsorterade matbutiker eller asiatiska livs.
Jag har även recept på pad thai med kyckling och en smarrig pad thai sallad.
Steps
1 Done | FörberedelserBörja med att blötlägga nudlarna, de blir mycket godare att och blir inte överkokta när du sedan har dem i woken. Blöttlägg i ca 45-60 min i kallt vatten. Sila sedan av dem innan du slänger ner dem i pannan där de kommer tillagas klart. (du kan förbereda såsen och hacka alla ingredienser under tiden). |
2 Done | Förberedelser 2Förbered alla ingredienser som ska vara i woken och användas som topping: Tärna och salta tofu och vitlök. Riv eller strimla morötter och vitkål. Hacka alla topping - salladslök och jordnötterna. |
3 Done | SåsenSmält sockret i en kastrull, tillsätt 1 msk vatten för att lättare smälta sockret. I vanliga fall används palmsocker men det går att ersätta mot brunt farinsocker. När sockret smält tillsätt då övriga ingredienser. Rör ihop och ställ åt sidan, |
4 Done | Tillaga pad thaienJag gör pad thaien 2 portioner i taget. Alltså hälften av ingredienserna åt gången för att såsen ska fördelas jämnare och det ska vara lättare att blanda runt alla ingredienser. Jag rekommenderar att göra på det sättet men har du en superstor panna kan du köra allt på en gång. |
5 Done | Värm på en wokpanna med olja stek all tofu tillsammans med vitlöken. När den är stekt - ta ut hälften. Till sätt hälften av kålen och morötterna och stek i 2-3 minuter. Tillsätt hälften av nudlarna och hälften av såsen. Dra allt åt sidan i pannan och knäck i ett ägg, täck ägget med lite nudlar. Låt det stekas i 30-40 sek och rör sedan runt allt. Tillsätt lite salladslök och jordnötter och rör ihop. Servera direkt! Repetera med resten av ingredienserna för att göra 2 portioner till. |
6 Done | ServeraToppa din pad thai med groddar, salladslök, jordnötter och chiliflakes och lime. |
One Comment Hide Comments
Det här blev dagens lunch och middag i måndags och i tisdags och i onsdags och i torsdags och i fredags jag i torsdags och i fredags jag i torsdags och i fredags jag i torsdags och