0 0
Nudlar med krispig chiliolja med jordnötter

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Krispig chilolja med jordnötter
1.25 dl Jordnötter
2.25 dl Rapsolja eller annan neutral olja
6 st stora Torkad chili eller 12-15 små
4 st Vitlöksklyftor
1 st Kycklingbuljong
1 dl Rostad vitlök eller lök
2 msk Rostade sesamfrön
2 tsk Five Spice
Övrigt
300 g Breda vetenudlar eller risnudlar
350 g Valfri färs
1 st Vitlöksklyftor
2 msk Japansk soya
2 tsk Sriracha
1 knippe Salladslök
Sockerärtor

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Nudlar med krispig chiliolja med jordnötter

  • 30
  • Serves 4
  • Medium
[dfrcs name="knivar"]

Ingredients

  • Krispig chilolja med jordnötter

  • Övrigt

Directions

Share

Supergoda nudlar med krispig chiliolja med jordnötter. Till det steker jag på valfri färs och toppar med broccoli eller sugersnaps för lite fräschör. Nudlarna jag har använt är breda vetenudlar. Det går däremot bra med risnudlar. Då skulle jag rekommendera en bredare sort – gärna 10 mm så att chilioljan har lite mer yta att sätta sig på.

Den krispiga chilioljan kan du med fördel göra några dagar innan. Den blir ännu godare när den fått sätta sig!

Både nudlarna och five spice hittar du på asiatiska livsmedelsbutiker, alternativt större matbutiker med brett utbud!

Steps

1
Done

Den krispiga chilioljan - gör den gärna i förväg!

Välj en chilisort som är lagom stark för dig! Jag använde new mexico som är väldigt milda, men vill du gå på starkare så kan du köpa chineese dry chili eller köra på den torkade chilin som du har tillgång till. Den får dok inte vara för rökig som t.ex chipotle.

2
Done

Börja med att rosta jordnötterna i en torr panna tills de blir gyllene och ställ sedan åt sidan.
Kärna ur din chilis och spara bara så mycket chilifrön som du vill ha. Ju mer du sparar desto starkare blir det. Men min rekommendation är att addera hetta i efterhand om du vill ha chilioljan starkare, så börja hellre med mindre chilifrön.

Mixa sedan chiliflakes till grovt chiliflakes i en mixer. Det ska inte vara lika finmalet som chiliflakes.

3
Done

Häll i den mixade chilin i en ren burk och tillsätt sedan jordnötterna, rostad lök, smulad buljong (det kan du skippa och addera salt men tycker det ger en god smak), five spice och sesamfrön. Stäng locket på burken och skaka!

4
Done

Skala och skiva vitlöken tunt. Häll i oljan i en kastrull och vänd i de skivade vitlöksklyftorna. Värm på oljan på medel/lågvärme utan att vitlöken tar färg. När det börjar bubblas på toppen och du ser att vitlöken får liiite liite färg på kanterna - ta bort kastrullen från värmen. Låt oljan stanna av lite och vänd sedan ner den i burken. Rör ihop och låt sedan svalna i kylen. När oljan svalnat smaka av med salt och hetta!

5
Done

Nudlarna

Stek din färs tills den får ordentligt med yta. Tillsätt sriracha, vitlök och japanska soya och stek ihop. Koka nudlarna enligt anvisning på paketet. Blanschera sockerärtorna.

6
Done

Fördela nudlarna i skålar och blanda ihop med önskad mängd chiliolja. Jag tar ca 2 msk. Toppa med färsen, sockerärtorna och salladslök. Servera med lite japansk soya!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Ricottabollar i tomatosås - vita köttbullar från södra Italien.
previous
Ricottabollar i tomatosås – vita köttbullar från södra Italien.
Vegetarisk pad thai - autentisk
next
Vegetarisk pad thai
Ricottabollar i tomatosås - vita köttbullar från södra Italien.
previous
Ricottabollar i tomatosås – vita köttbullar från södra Italien.
Vegetarisk pad thai - autentisk
next
Vegetarisk pad thai

4 Comments Hide Comments

Asitisk livsmedelsbutik – men annars kan vissa Ica Maxi eller större matbutiker ha. Märket är how how och förpackningen är blå ❤️

Hej, du nämner Rostad lök – menar du sån som man har på typ korv med bröd? Och när ska den adderas? Verkar saknas i instruktionerna. Och hur mycket sesamfrön? Tack!

Add Your Comment