Ingredients
-
Potatismos
- 1 kg Mjölig potatis
- 30 g Smör
- 1 dl Vispgrädde
- 1.25 dl Mjölk
- 2 st Äggula
- Salt
-
Dillsås
- 1 st Fiskbuljong
- 0.5 dl Dill
- 1 citron Citronskal
- 1 dl Vispgrädde
- 2 dl Mjölk
- 2 dl Vatten
- 3 msk Vetemjöl
- 25 g Smör
- Salt
- Peppar
-
Övrigt
- 400 g Torskrygg
- 200 g Räkor
- Dill
Directions
Fiskgratäng med dillsås, duchessmos och räkor! En väldigt god klassiker som smakar som man minns den i skolan. Servera fiskgratängen med en trevlig sallad.
Steps
1 Done | FiskenDela den tinade fisken (om du använder fryst) i mindre bitar om de är stora och salta den och låt den ligga och suga in saltet medan du förbereder resten. |
2 Done | PotatismosSkala och koka potatisen i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa med en potatisstomp. |
3 Done | DillsåsSmält smöret. Ta kastrullen från plattan och vänd i mjölet. Smula ner fiskbuljong, vatten, mjölk, grädde och koka upp. Låt såsen små puttra 1-2 min under omröring. Smaka av med citronskal, peppar och möjligtvis lite salt om det behövs. Ta såsen från plattan och vänd i finhackad dill. |
4 Done | Gratinera gratängenSätt ugnen på 180 grader. Spritsa ut potatismosen längs med kanterna i en form och lämna plats i mitten. Torka av fisken och lägg den i mitten. Häll över sedan såsen över fisken. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 min. Toppa den klara gratängen med räkor och dill! Servera med en god sallad! |