Ingredients
-
Tårtbotten
- 4 stora ägg Ägg
- 2 dl Strösocker
- 1 tsk Bakpulver
- 1 tsk Vaniljsocker
- 2 dl Vetemjöl
- 0.5 dl Majsstärkelse
-
Vaniljkräm
- 3 st Äggulor
- 2 krm Vaniljpulver
- 0.75 dl Strösocker
- 3.25 dl Mjölk
- 0.25 dl Majsstärkelse
- 25 g Smör
-
Hallonlager
- 1.5 dl Hallonsylt
- 100 g Färska hallon
-
Topping
- 2.5 dl Grädde
- 200 g Färska hallon
Directions
Saftig hallontårta med ett lager vaniljkräm och ett lager hallonsylt och färska hallon.
Receptet är gjort i en 20 cm form och ger ungefär 8-10 bitar.
Steps
1 Done | TårtbottenSätt ugnen på 175 grader. Klä en 20 cm springform med bakplåtspapper. Både botten och väggar. Klä väggarna med bakplåtspapper som sticker ut ovanför formen så att botten har utrymme att resa sig. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp eller i köksassistens i ca 10-12 minuter. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Sikta ner de torra ingredienserna i äggvispet och vänd ihop med en slickepott tills att det inte finns några mjölfickor. Häll över smeten i formen utan att platta eller smeta till ovanpå. Grädda botten i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 35-45 min tills den fått fin färg och är gräddad. Undvik att öppna ugnen de 30 första minuterna för då finns risken att botten säckar ihop. Exakt hur länge du ska grädda beror på din ugn. För mig behövdes 40-42 minuter för att få en saftig tårtbotten. Testa med en provsticka för att se om botten är gräddad. När botten är gräddad, ta ut den och låt den svalna i formen i 10-15 minuter. Ta sedan ur formen och låt den svalna helt upp och ner på galler innan du monterar eller plastar in botten. |
2 Done | VaniljkrämKoka upp vaniljpulver eller vaniljstång (urgröpt) och mjölk. Ställ åt sidan. |
3 Done | Montera tårtanDela din botten i 3 delar med kniv eller tråd. Montera gärna i tårting. Börja med ett lager vaniljkräm på den nedersta botten. Fortsätt med en till botten och ha på hallonsylt och färska hallon. Nu kan du plasta in och ställa i kylen om du inte ska servera samma dag. På serveringsdagen avslutar du med att spackla tårtan med vispad grädde och toppa med hallon. |