0 0
Hallontårta

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
Tårtbotten
4 stora ägg Ägg
2 dl Strösocker
1 tsk Bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
2 dl Vetemjöl
0.5 dl Majsstärkelse
Vaniljkräm
3 st Äggulor
2 krm Vaniljpulver
0.75 dl Strösocker
3.25 dl Mjölk
0.25 dl Majsstärkelse
25 g Smör
Hallonlager
1.5 dl Hallonsylt
100 g Färska hallon
Topping
2.5 dl Grädde
200 g Färska hallon

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Hallontårta

  • Serves 8
  • Medium

Ingredients

  • Tårtbotten

  • Vaniljkräm

  • Hallonlager

  • Topping

Directions

Share

Saftig hallontårta med ett lager vaniljkräm och ett lager hallonsylt och färska hallon.

 

Receptet är gjort i en 20 cm form och ger ungefär 8-10 bitar.

Steps

1
Done

Tårtbotten

Sätt ugnen på 175 grader. Klä en 20 cm springform med bakplåtspapper. Både botten och väggar. Klä väggarna med bakplåtspapper som sticker ut ovanför formen så att botten har utrymme att resa sig.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp eller i köksassistens i ca 10-12 minuter. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

Sikta ner de torra ingredienserna i äggvispet och vänd ihop med en slickepott tills att det inte finns några mjölfickor. Häll över smeten i formen utan att platta eller smeta till ovanpå. Grädda botten i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 35-45 min tills den fått fin färg och är gräddad. Undvik att öppna ugnen de 30 första minuterna för då finns risken att botten säckar ihop. Exakt hur länge du ska grädda beror på din ugn. För mig behövdes 40-42 minuter för att få en saftig tårtbotten. Testa med en provsticka för att se om botten är gräddad. När botten är gräddad, ta ut den och låt den svalna i formen i 10-15 minuter. Ta sedan ur formen och låt den svalna helt upp och ner på galler innan du monterar eller plastar in botten.

2
Done

Vaniljkräm

Koka upp vaniljpulver eller vaniljstång (urgröpt) och mjölk. Ställ åt sidan.
Vispa upp äggulor, majstärkelse och socker till en fluffig smet med elvisp. Tillsätt mjölken långsamt under vispning och vänd sedan tillbaka hela smeten i kastrullen. Koka upp på medelvärme under konstant omrörning tills krämen tjocknat. Vänd i rumstempererat smör och blanda tills det smält. För över i en spritspåse och låt svalna i kylen.

3
Done

Montera tårtan

Dela din botten i 3 delar med kniv eller tråd. Montera gärna i tårting. Börja med ett lager vaniljkräm på den nedersta botten. Fortsätt med en till botten och ha på hallonsylt och färska hallon. Nu kan du plasta in och ställa i kylen om du inte ska servera samma dag. På serveringsdagen avslutar du med att spackla tårtan med vispad grädde och toppa med hallon.

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
Rostad potatissallad med dill och gräslök
previous
Rostad potatissallad med dill och gräslök
Paj med sparris och bacon
next
Paj med sparris och bacon
Rostad potatissallad med dill och gräslök
previous
Rostad potatissallad med dill och gräslök
Paj med sparris och bacon
next
Paj med sparris och bacon

Add Your Comment