Ingredients
-
10 g Färsk jäst
-
3 dl Ljummet vatten
-
9.5 dl Vetemjöl (vanligt eller t ex tipo-00)
-
1.5 msk Olivolja
-
1 tsk Salt
-
Förslag på topping
-
Tomatsås
-
Riven mozzarella
-
Mozzarella
-
Parmaskinka
-
Ruccola
-
Kronärtskocka
-
Pinjenötter
Directions
Otroligt god pizza i pizzaugn! Pizzan blir mycket saftigare, fluffigare och godare i pizzaugn jämfört med vanlig ugn. Pizzaugnen kommer upp i mycket högre temperatur (upp till 500 grader) vilket gör att pizzadegen reser sig och gräddas mycket snabbare. Förbered gärna degen 2 dygn innan och ta fram ca 1h innan gräddning så kommer du få supergoda pizzor.
Jag använder en elektrisk pizzaugn från Panetti – den har en roterbar pizzasten som gör att pizzan gräddas jämnt och gör du napoletansk pizza är den klar på 2 minuter! Nedan finner du recept på pizzadeg och hur jag gräddade pizzan i ugnen.
Spana in och köp din pizzaugn här!
Några extra bra grejer med Panettis elektriska pizzaugn som jag gillar
- Roterande pizzasten
- Går att använda både inne och ute
- Dubbla infraröda värmeelement (sparar 60% mer energi)
- Avtagbar dörr med insynsfönster
- Man får med en pizzaspade
- Gräddar på 2 min om man gör napoletanska
Några tips när du gräddar i elektrisk pizzaugn:
- Ta fram pizzadegen i kylen 1h före så den är mycket smidigare att stretcha ut.
- Preppa alla dina tillbehör och toppings. Det kommer gå snabbt när pizzorna väl börjar gräddas.
- Värm upp pizzaugnen och ta något gott att dricka under tiden.
Innehåller reklamlänkar För Panetti*
Steps
1
Done
|
DegenLös upp jästen i vatten. Vänd i salt och olivolja. Vänd sedan i mjölet pö om pö. Blanda med slev tills det blir för trögt. Knåda antingen degen förhand tills degen går ihop och blir smidig (ca 10min) eller i bakmaskin. Jag använde bakmaskin och lät degen knådas på låg hastighet i ca 6-8 min. Om degen känns klibbig kan du addera liiite lite mjöl. |
2
Done
|
När degen är färdigknådad. Dela den i 3 st likastora degbollar c 250-300g. Forma varje degbit till en boll och lägg i en separat skål/matlåda tillräckligt stor för att degen ska kunna dubbla i storlek. Ringla över lite olivolja över degen och smeta ut den över degbollen. Täck degen med plastfolie och lock. Låt jäsa i kylen i mellan 12h till 3dagar. Rekommenderar att jäsa minst 1-2 dag för godare resultat. Gräddar du samma dag så låt jäsa 2h i rumstemp. |
3
Done
|
Grädda i pizzaugn |
4
Done
|
Stretcha ut degen på mjölad yta. Toppa med tomatsås och ost, samt de tillbehören som ska gräddas. Lägg över på pizzastenen och se till så att den inte fastnar på stenen. Den ska kunna glida in i pizzaugnen. |
5
Done
|
Servera |