https://matinspo.se
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Julgodis och julbakverk
      • Kakor
      • Kladdkakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Helgmat
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
      • Kötträtter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Veckans Matsedel
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Potatis
    • Påskrecept
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Studentmat
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Hem
  • Kategorier
    • Alla kategorier
    • Asiatisk mat – mat från det asiatiska köket
      • Nudelrätter
    • Balkanmat
    • Billig middag
    • Bröd recept
    • Buffémat
    • Efterrätter
      • Bullar
      • Choklad – goda efterrätter med choklad
      • Julgodis och julbakverk
      • Kakor
      • Kladdkakor
      • Tårtor
    • Frukost
      • Gröt
      • Pannkakor
      • Smoothies
    • Helgmat
    • Kyckling & Kött
      • Kycklingrätter
      • Kötträtter
    • Lättlagade recept
    • Matlådemat
    • Veckans Matsedel
    • Midsommarmat
    • Pastarätter
    • Potatis
    • Påskrecept
    • Sallader
    • Snabb middag
    • Studentmat
    • Sommarmat
    • Vegetariskt
    • Wraps
  • Middagstips
  • Tips
    • Favoritprodukter
    • Tips på bra mattjänster och appar
    • Temainlägg
  • Instagram
  • Sök på ingrediens
  • Kontakt
  • Om mig
  • Home
  • Buffémat
  • Matsedel v.20 | Buffémat och bjudmiddagar

Matsedel v.20 | Buffémat och bjudmiddagar

Posted on maj 12th, 2024
by Emilia
Categories:
  • Buffémat
  • Festmat
  • Middagstips - goda recept för hela veckan
  • Uncategorized
  • Veckans Matsedel

Veckans matsedel: Buffémat och bjudmiddagar

Nu när våren är här och det är en blandning av varmt och ibland kallt väder tycker jag vi ska fokusera på värmande och fina våriga rätter den här veckan. Goda sallader, saftig kyckling och krämiga såser som alla ger dig en god vårig middag. Denna matsedel är dessutom en perfekt mix av rätter som gör sig bra på en buffé, kanske inför studentfirande och sommarfester.

OBS: Inlägget innehåller reklam i form av annonslänkar.

Unna dig något gott i veckan! 💖

 

Måndag:

Syrlig potatissallad – enkel potatisallad

Min syrliga och enkla potatissallad

En potatissallad gör sig ju alltid väldigt bra på en buffé. I det här receptet har jag gjort en väldigt god potatissallad med rödlök, persilja, äppelcidervinäger och bara lite salt och peppar. Mer än så behövs inte!

 

Tips!
Servera din potatissallad med lite panerad fisk eller något gott grillat! Kanske en god bit kött eller grillost? Till denna syrliga sallad passar det perfekt med något salt och fettigt till!

 

Tisdag:

Pastasallad med sweetchilidressing och kyckling

Pastasallad med sweetchilidressing och kyckling

Pastasallad med sweetchilidressing och kyckling. En krämig pastasallad med massa sås, grönsaker och kyckling. Givetvis kan du variera grönsakerna och byta ut kycklinen mot vegetariskt alterantivt. Pastasalladen går snabbt att slänga ihop och blir perfekt att ta med sig i matlådan.

 

Onsdag:

Glasnudelsallad med sweet chili kyckling

Glasnudelsallad med sweet chili kyckling eller God nudelsallad

En supergod, lite het och syrlig glasnudelsallad som jag serverar tillsammans med en sweet chili-marinerad kyckling. Vill du laga ett protein till vid sidan av kan du alltid göra det och då istället bara göra en god nudelsallad som du serverar i en skål som den är!

 

Tips!
Om du vill byta ut kycklingen i nudelsalladen kan du alltid använda ett vegetariskt alternativ. Jag har rekommenderat filébitarna från Hälsans Kök och det är för att jag helt enkelt verkligen tycker att de är väldigt goda och passar perfekt som ett alternativ mot kyckling!


Köp på Mathem här!

 

Torsdag:

Ost och baconpaj med karamelliserad lök

Ost och baconpaj med karamelliserad lök

Ost och baconpaj med karamelliserad lök och creme fraiche. En smarrig paj som har sälta, sötma och syra. Sälta från baconet och osten, sötma från den karamelliserade löken och syra från creme fraichen.

Ett tips är att göra pajskalet dagen innan, trycka ut i formen och ställa i frysen. Det går med fördel att göra flera dagar innan också. När det väl är dags att tillaga pajen behöver du bara fokusera på fyllningen och sedan skjutsa in i ugnen.

 

Fredag:

Kycklingkebab med ugnsrostade grönsaker

Kycklingkebab med ugnsrostade grönsaker

Ännu ett exempel på en god rätt där alla gäster kan bygga ihop sin egen kebab och äta den lite som de vill med vilka ingredienser de vill! I det här receptet är det massor av olika grönsaker, rotfrukter och kyckling i vilket gör att varje gäst kan göra en kebab de kommer bli väldigt nöjd med! Du kan också byta pitabrödet mot pommes och servera på tallrik om det känns mer passande för situationen!

 

Tips!
De godaste frysta pommesen enligt mig är dessa från Aviko! De blir väldigt frasiga och goda pommes och kräver inget extra meck.
Pommes Frites Super Crunch Fryst

 

Lördag:

Smörgåstårta med lax & räkor

Smörgåstårta med lax & räkor

En enkel och god smörgåstårta med lax och räkor. I den här tårtan är det samma fyllning på alla lagar och ovanpå det gör att det går lite snabbare att göra. I den här smörgåstårtan har jag ingen majonnäs vilket gör den mindre mastig. Du toppa laxen med mer räkor eller lax eller addera t ex rädisor eller rom.

 

Söndag:

Krispig och saftig burek med köttfärs färdigköpt filodeg

Krispig och saftig burek med köttfärs färdigköpt filodeg

Krispig och saftig burek som går snabbt att göra när man inte orkar göra egen filodeg. I det här receptet använder jag köttfärs men det är även riktigt gott med fetaost! Det går bra att använda vilken färs som helst.

Emilia

Add Your Comment Avbryt svar

Välkommen till Matinspo.se!

En matsajt där jag Emilia hoppas att du kan hitta inspiration och recept till din middag, din frukost och din bakning. Jag uppdaterar med nya recept varje vecka och det kan bli allt från chokladiga bakverk, fluffiga pannkakor, pastarätter, vegetariska recept och rätter från alla världens hörn. En stor variation av recept med något för alla.

Jag vill sprida matglädje och sug efter att våga testa mer i köket!

Instagram Feed

emiliasmatinspo

🥄 Häng med mig i stories & få smarrig mat i flödet!
💻 jobba med mig? maila till emimiil@hotmail.com
📕 Kokbok Billiga Veckan 👇


Otroligt goda och lättlagade tacobåtspajer 😍 något
Otroligt goda och lättlagade tacobåtspajer 😍 något att laga i helgen?

Ingredienser 
1 pkt taco boats från @oldelpaso

Färs
500 g köttfärs
1 påse tacokrydda 
1 burk majs 

Äggstanning
2 ägg
2 dl creme fraiche (Antingen med paprikasmak)
Eller smaksätt själv med salt, 1 tsk Paprikapulver, 1 tsk spiskummin) 
Lite salt
Peppar 

150 g riven ost 

Tillbehör
Guacamole 
Salsasås

Gör såhär
Stek köttfärsen tills den får yta. Vänd tacokrydda och vatten och låt gå ihop. Tillsätt majs.
Vispa ihop ägg och creme fraiche. Samt kryddorna om du inte använder smaksatt creme fraiche.
Sätt ugnen på 200 grader. Fördela tacobåtarna på en plåt. Och fördela fyllningen, den ska fylla halva tacobåtarna. Toppa sen med färsen och riven ost.
Grädda i cirka tjugo minuter eller tills båtarna fått fin färg. 

Servera med gucamole och salsasås.

#tacopaj #paj #matinspo #middag #mat #matlagning #fredagsmat #middagstips


Nudelwok med kyckling 🥢 men du kan byta ut protein
Nudelwok med kyckling 🥢 men du kan byta ut proteinet mot biff eller tofu! 
Hemligheten till en god wok är en god sås. En kombination av oystersås, japansk soja, kinesisk soja och socker är en perfekt bas till många woker! Se recept i beskrivningen 😍 så kan du använda samma sås men variera proteinet, grönsakerna och nudlarna.

Så gilla, spara och testa 💛 

Ingrediener
4-5 serveringar 

600 g Kyckling (tofu eller biff funkar också) blandas med ca 1 msk japansk soja och 1 riven vitlök.
250 g Broccoli
1 Paprika röd
2 morötter
1 zucchini 
250 g äggnudlar 
2 st Vitlöksklyftor
1 liten burk bambuskott 

SÅS
4 msk Japansk soya
1 dl Oystersås
2 msk Kinesisk soya
2.5 msk Farinsocker eller vanligt strö 

TOPPING (VALFRITT)
Lime
Jordnötter
Chiliflakes 

FÖRBEREDELSER
Koka nudlarna enligt paketet 

SÅSEN 

Börja med att blanda ihop ingredienserna till såsen (japansk soya, kinesisk soya, och oystersås + farinsocker alternativt Strösocker).  Skiva kycklingen och blanda med lite japansk soja och riven vitkök.

GRÖNSAKER OCH KYCKLING 

Strimla paprikan och kycklingen, skiva moroten & zucchini, bryt broccolin och riv vitlöken.
Stek sedan kycklingen och ställ den åt sidan. 

Värm en stor panna med olja. Vänd i broccolin, morot, zucchini och paprikan och stek tills de mjuknat en aning men fortfarande har krisp. Tillsätt mer olja ifall det behövs. Tillsätt kycklingen och sedan nudlarna och såsen. Vänd ihop så att nudlarna suger i sig såsen och tillagas. Sänk värmen något. 

SERVERA 

Servera med lite lime, chili och jordnötter till! Syran i limen passar perfekt till den salta soyan. 

#wok #nudlar #nudelwok #kycklingwok #matinspo #middagar #middagstips #risnudlar #asiafood #noodles #middagsinspo #hemlagat #lyxmiddag #matlådemat #hemlagat #Matlagning #mat #matinsta


De saftigaste & godaste lussekatterna. SPARA nu oc
De saftigaste & godaste lussekatterna. SPARA nu och dela med någon som älskar lusse 😍

Ingredienser 
Ca 30 st (men beror på storlek)
Degen
50 g Jäst
2 dl Strösocker
1 g Saffran
17-18 dl Vetemjöl special eller vanligt Vetemjöl (arbeta in lite åt gången i slutet, tills degen inte längre fastnar i bunkenÄ
150 g Rumstempererat smör
4 dl Mjölk
2 dl Vispgrädde
1 st Ägg
1 nypa Salt 

Topping (Antingen russin eller pärlsocker, eller båda?) 

1 dl Russin
 1 st Ägg 
Sockerlag (1 dl vatten & 1 dl Strösocker som kokas upp)
 Pärlsocker 

Förberedelser
Lägg russin i blöt och låt de stå i ca 1h min. Innan du petar in dem i bullarna, låt dem rinna av.

Receptet görs med kall degvätska (alltså ska inte mjölken eller grädden värmas på)
Börja med att lösa jästen i mjölk och grädde, i en stor bunke. Tillsätt socker och ägg och blanda.
Mortla saffran med 1 tsk socker och blanda ner i smeten (skippa om du inte har en mortel) 

Tillsätt lite mjöl åt gången. Rör med en slev tills det inte går mer. Börja då knåda för hand eller med köksassistent. När nästan allt mjöl är i så börja baka i smöret i bitar tillsammans med de sista av mjölet och arbeta ihop till en smidig deg i minst 10-15 minuter. Låt degen vila på köksbanken i några minuter (3-4 minuter). 

Antingen så kan du rulla degen till valfri form. Eller så kan du dela degen i 2 och sedan kavla ut degen till en 0.8-1 cm tjock rektangel och skära i strimlor med en pizzaslicer. Sedan rullar du dem till lussekatter genom att rulla in ena sidan till hälften, vända på strimlar och rulla in randra sidan. Toppa lussekatterna med russin om du vill. Låt lussekatterna jäsa på plåt i ca 2h, går bra med lite längre också (2.5h). (täck plåtarna med kökshanddukar).

Grädda lussekatterna
Värm ugnen till 225 grader. Pensla lussekatterna med ägg precis innan du skjutsar in dem i ugnen och toppa med pärlsocker. Grädda dem i ca 7-9 min, för mig räckte det med 7,5 min men exakt tid beror på ugn och storlek.
När lussebullarna är färdigräddade pensla dem med sockerlag direkt. 1 dl socker som du kokar upp med 1 dl vatten. 

Njut av bullarna direkt och frys in de som blir över!



Follow on Instagram


Populära kategorier

Balkanmat

Balkanmat

Billig middag

Billig middag

Bröd recept

Bröd recept

Brunch recept

Brunch recept

Buffémat

Buffémat

Drycker

Drycker

Efterrätter

Efterrätter

Favoritprodukter

Favoritprodukter