Ingredients
- 3 st Ägg
- 500 g Fetaost
- 500 g Filodeg
- 3.5 dl Naturell yoghurt
- 2.25 dl Mjölk
- 1.5 tsk Bakpulver
- 1 dl Rapsolja
- Sesamfrönatt toppa med
Directions
Gibanica är en traditionell filodegspaj med fetaost från Balkan. Den här varianten som jag har gjort är ”guzvara” och det betyder att filodegsbladen knöglas ihop och doppas i smeten. Den här varianten blir väldigt saftig, luftig och god. Den här rätten funkar både till frukost, brunch och middag.
Steps
1 Done | Sätt ugnen på 200g. |
2 Done | Pensla en form med olja och placera ut 4-5 filodegsblad så att de sticker ut över kanterna och du kan använda den för att vika ihop pajen sen. Knögla ihop filodegsbladen 1 åt gången och lägg ner dem i smeten så att de suger upp vätskan. Jag lägger ner 5-6 blad åt gången och placerar sen ut dem i formen. Fortsätt så tills alla blad är slut (spara 3-4 blad för att täcka pajen) |
3 Done | Täck pajen med 2-3 blad och vik ihop kanterna under pajen. Pensla med olja blandat med vatten och strö över sesamfrön. Grädda i ca 30-40 min tills den får en gyllenbrun färg. Låt svalna en aning och servera sedan! |
One Comment Hide Comments
Gjorde Gibanica efter detta recept idag. Jättegott 😋