Ingredients
-
540 g Vetemjöl (vanligt eller t ex tipo-00)
-
10 g Jäst
-
300 ml Vatten
-
1 tsk Salt
-
1.5 msk Olivolja
-
Till pizzan
-
250 g Riven ost
-
1 msk Oregano
-
150 g Strimlad skinka
-
2 dl Tomatsåsungefär!
Directions
Hemmagjord Calzone och riktigt god pizzadeg. Pizzadegen blir extra god av tipo-00 mjölet som innehållr mer protein än vanligt mjöl men det går lika bra med vanligt vetemjöl också . Degen får även jäsa i kylen i 2-3 dagar. Den långa jäsningen ger degen god smak och en mycket godare textur. Den blir dessutom väldigt smidig att stretcha ut.
Receptet ger 2 pizzor.
Steps
1
Done
|
DegenVärm upp vattnet till ca 30 grader (ljummet) häll över vattnet i en bunke. Smula i jästen i vattnet och rör om noggrant och häll i oljan. Häll i mjöl och salt i en bunke och blanda väl. Häll i vätskeblandningen i degmaskinens bunke eller fortsätt knåda för hand. Sätt på låg hastighet och blanda i mjölet stötvis. Bearbeta degen i ca 4 minuter och låt degen vila i nån halv minut. fortsätt bearbetningen i ytterligare ca 2 minuter. Degen ska kännas elastisk och inte klibbig .(Om du arbetat för hand krävs det nog att du knådar i ca 10-15 min, låt degen vila lite emellan i ca 1 minuter så blir den smidigare att knåda.) |
2
Done
|
DegenDela degen i två lika stora delar (dra inte isär degen på nåt sätt, det förstör glutennätverket.) |
3
Done
|
Dagen då du gräddar pizzanLåt degen vila i rumstemperatur i ca 1h innan du bakar pizzorna. Sätt ugnen på 250 grader och värm din pizzasten om du har en sån, alternativt en plåt. |
4
Done
|
Gör calzonen |
2 Comments Hide Comments
Gräddar du det på stenen med bakplåtspapper? 😉
Ja precis! 🙂 lägger över pizzan på stenen med hjälp av pappret