Ingredients
-
500 g Blandfärs
-
1 dl Ströbröd
-
1.5 dl Mjölk
-
1 st Ägg
-
1 msk Oxfond
-
1 st Gullök
-
1 tsk Dijonsenapskippa om du inte har det eller inte gillar
-
Peppar
-
Salt
-
Brunsås
-
5 dl Mjölk
-
2 msk Smör
-
1 st Köttbuljong
-
1 msk Svartvinbärsgelé
-
2 tsk Kinesisk soya
-
2 msk Vetemjöl
-
Salt
-
Peppar
-
Rårörda lingon
-
250 g Lingon
-
1 dl Strösocker
-
Övriga tillbehör
-
Potatis
-
Picklad gurka
-
Karamelliserad lök
-
2 st Gullök
-
1 dl Vatten
-
2 msk Smör
-
1 tsk Ättika
-
2 tsk Strösocker
-
Salt
Directions
Hemmagjorda köttbullar med kokt potatis, brunsås, rårörda lingon, gurka och karamelliserad lök. En supergod klassiker som man kan variera på olika sätt. Bytt ut gurka mot ärtor eller kokt potatis mot potatismos om du föredrar det!
Steps
1
Done
|
FörberdelserBörja med att skala potatisen för att sätta den på kokning karamellisera löken och sedan göra köttbullarna. Medan köttbullarna och potatisen tillagas kan du göra rårörda lingon. |
2
Done
|
KöttbullarBlanda ströbrödet och mjölken och låt svälla i ca 5min. Mixa löken. Blanda sedan färs, ströbrödsbladningen, ägg, lök, salt, fond och peppar ordentligt. Rulla till köttbullar. Stek sedan på medelhög till låg värme i både smör och olja. |
3
Done
|
SåsSmält smöret och tillsätt mjölet. Tillsätt mjölken och sedan resterande ingredienser och låt koka upp under omrörning. Låt sedan sjuda i 4-5min. Smaka av med salt. |
4
Done
|
Rårörda lingonBlanda lingon i en kastrull och låt koka upp. Ställ åt sidan! |
5
Done
|
Karamelliserad lökSkiva löken tunt (mandolina om du har det). Bryn i smör tills löken fått färg. Tillsätt vatten, socker och ättika och lite salt. Sänk värmen och låt löken karamelliseras i 10-15 min eller till vätskan kokat in. |
6
Done
|
ServeraServera köttbullarna med sås, potatis, karamelliserad lök, gurka (går bra med ärtor eller smörgåsgurka) |