Ingredients
-
10 dl Fullkornsmjöl
-
50 g Rumstempererat smör
-
16 g Färsk jäst
-
350 ml Ljummen mjölk
-
0.75 dl Pumpafrön
-
0.75 dl Solrosfrön
-
2 tsk Strösocker
-
1 tsk Salt
Directions
Ines fullkornsbröd, ett fluffigt toastbröd med fullkorn som jag bakade bara några timmar innan vi behövde åka in till förlossningen och jag födde min dotter. Lilla Ini Mini!
Brödet bakas i en brödform 32 x 12 cm som ger en limpa med ca 16-18 skivor. Ska du inte äta alla skivor direkt efter gräddning rekommenderar jag att frysa in de skivor du inte vill äta och rosta!
Steps
1
Done
|
DegenSmula ner jästen i en bunke. Det ska vara en tredjedel färsk jäst för en sats. Värm mjölken till fingervarmt och lös upp jästen. Vänd i socker och salt. Tillsätt hälften av mjölet och blanda ihop. Grovhacka pumpakärnor och solrosfrön och vänd ned i degen. Arbeta degen antingen för hand eller i köksassistent. Tillsätt resten av mjölet och smöret i tärningar, vänta med de 1-2 sista decilitrarna. Arbeta degen i 5-10 minuter i assistent ellr förhand. Tillsätt mer mjöl tills du har en smidig men inte torr deg. Har du arbetat degen i assistent ta ut den på ett lätt mjölat bord och knåda i 1-2 minuter. |
2
Done
|
När degen har jäst till sig. Stjälp upp degen på en lätt lätt mjölad arbetsyta och knåda den i 1-2 minuter. Kavla sedan ut den till en rektangel som är ca 1 cm tjock. Rektangels kortsida ska vara lika bred som din brödform är lång. Rulla ihop degen med kortsidan och nyp ihop kanten så att den inte är lika synlig. Placera din deg i en oljad brödform med kanten neråt. Låt jäsa i formen i ca 45 minuter. Brödet ska resa sig upp till kanten. Kolla inte helt på tiden här utan när degen har jäst upp till strax över kanten är den klar. |
3
Done
|
Grädda brödetGrädda brödet i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter på 200 grader. Exakt tid beror på ugn och storlek på form. För att kolla att degen är klar kan du använda en kökstermometer. Degen ska ha en innertemperatur på 97-98 grader. Får brödet för mycket yta innan insidan är gräddad täck med folie. |
4
Done
|
Ta ut brödetTa ut brödet och pensla ovansidan med en klick smör. Tar ur brödet ur formen. Täck med duk och låt svalna helt på galler. |
5
Done
|
Njut av brödet som färskt, rostat eller som toast! |