0 0
Ines Fullkornsbröd

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

Adjust Servings:
10 dl Fullkornsmjöl
50 g Rumstempererat smör
16 g Färsk jäst
350 ml Ljummen mjölk
0.75 dl Pumpafrön
0.75 dl Solrosfrön
2 tsk Strösocker
1 tsk Salt

Bookmark this recipe

[userpro_bookmark width="100%"]

Ines Fullkornsbröd

  • Serves 16
  • Easy

Ingredients

Directions

Share

Ines fullkornsbröd, ett fluffigt toastbröd med fullkorn som jag bakade bara några timmar innan vi behövde åka in till förlossningen och jag födde min dotter. Lilla Ini Mini!

Brödet bakas i en brödform 32 x 12 cm som ger en limpa med ca 16-18 skivor. Ska du inte äta alla skivor direkt efter gräddning rekommenderar jag att frysa in de skivor du inte vill äta och rosta!

Steps

1
Done

Degen

Smula ner jästen i en bunke. Det ska vara en tredjedel färsk jäst för en sats. Värm mjölken till fingervarmt och lös upp jästen. Vänd i socker och salt. Tillsätt hälften av mjölet och blanda ihop. Grovhacka pumpakärnor och solrosfrön och vänd ned i degen. Arbeta degen antingen för hand eller i köksassistent. Tillsätt resten av mjölet och smöret i tärningar, vänta med de 1-2 sista decilitrarna. Arbeta degen i 5-10 minuter i assistent ellr förhand. Tillsätt mer mjöl tills du har en smidig men inte torr deg. Har du arbetat degen i assistent ta ut den på ett lätt mjölat bord och knåda i 1-2 minuter.
Låt sedan degen jäsa i en vältäckt bunke i 1.5h. Den ska bli ungefär tre gånger så stor.

2
Done

När degen har jäst till sig. Stjälp upp degen på en lätt lätt mjölad arbetsyta och knåda den i 1-2 minuter. Kavla sedan ut den till en rektangel som är ca 1 cm tjock. Rektangels kortsida ska vara lika bred som din brödform är lång. Rulla ihop degen med kortsidan och nyp ihop kanten så att den inte är lika synlig. Placera din deg i en oljad brödform med kanten neråt. Låt jäsa i formen i ca 45 minuter. Brödet ska resa sig upp till kanten. Kolla inte helt på tiden här utan när degen har jäst upp till strax över kanten är den klar.

3
Done

Grädda brödet

Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 40-50 minuter på 200 grader. Exakt tid beror på ugn och storlek på form. För att kolla att degen är klar kan du använda en kökstermometer. Degen ska ha en innertemperatur på 97-98 grader. Får brödet för mycket yta innan insidan är gräddad täck med folie.

4
Done

Ta ut brödet

Ta ut brödet och pensla ovansidan med en klick smör. Tar ur brödet ur formen. Täck med duk och låt svalna helt på galler.
När brödet svalnat skär upp i skivor. Frys in brödet som du inte kommer att äta närmsta 1-2 dagarna. Förvara i sluten påse.

5
Done

Njut av brödet som färskt, rostat eller som toast!

Emilia

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Krispiga srirachapotatisar med entrecote och chimichurri
next
Crispy Cornflakes Chicken Wrap
previous
Krispiga srirachapotatisar med entrecote och chimichurri
next
Crispy Cornflakes Chicken Wrap

Add Your Comment